IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на Брент се оттласква от 21-годишното дъно, WTI поскъпва с над 27%*

През последните дни търговията с петрол е по-волатилна от всякога заради притеснението на пазарите от растящото свръхпредлагане и резкия спад на търсенето

20:48 | 22.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Цената на петрола сорт Брент прекъсва серията си от два поредни дни на спад, а фючърсите върху американския лек суров петрол WTI поскъпват, подкрепени от колебливите намерения за ново съкращаване на добива от страните производителки от ОПЕК и не чак толкова голямото пренасищане на американските запаси от очакванията, предава Ройтерс.

Фючърсите върху WTI прибавят 27,74% към стойността си до ниво от 14,78 долара за барел. Контрактите върху международния бенчмарк Брент поскъпват с 8,48% до 20,97 долара за барел.

През последните дни търговията с петрол е по-волатилна от всякога, тъй като пазарите са притеснени от растящото свръхпредлагане и катастрофалния спад на търсенето на фона на указанията на правителства в цял свят хората да си останат у дома, ограничаването на пътуванията и спирането на ежедневните дейности за овладяване на разпространението на коронавируса.

Американските фючърси се озоваха дълбоко на негативна територия в понеделник, като завършиха сесията на рекордните минус 37,63 долара за барел, а Брент достигна най-ниското си ниво от юни 1999 г. рано в сряда.

От началото на годината Брент е поевтинял с над 65%, а WTI е загубил около 75% от стойността си.

Големите страни производителки в света начело с ОПЕК и съюзниците й опитаха да поставят под контрол бързо растящите запаси, като обявиха колективно свиване на доставките с 9,7 млн. барела дневно в началото на април.
Но намаляването на добива ще се случи твърде бавно, за да компенсира ръста на запасите, които достигнаха 518,6 млн. барела в САЩ миналата седмица, само с 3% под историческия рекорд, сочат данни на министерството на енергетиката.

Саудитска Арабия съобщи вчера, че е готова да предприеме още мерки с други страни производителки, а Ирак направи сходни изявления. Следващата официална среща на ОПЕК и съюзниците й, известни като ОПЕК+, е през юни.

Дори без ново официално споразумение намаляващите възможности за складиране и свиващото се търсене може да принудят производителите да пристъпят към още съкращения. Източник от ОПЕК съобщи пред Ройтерс, че е „логично“ да се очаква пазарът да наложи още свивания на добива на производителите от ОПЕК+.

Запасите от американски лек суров петрол нараснаха с 15 млн. барела миналата седмица в съответствие с очакванията на анализаторите, въпреки че някои дори прогнозираха ръст с над 20 млн. барела.

Същевременно запасите от американски бензин се увеличиха само с 1 млн. барела, което е по-малко от очакванията, а доставеният продукт, мярка, която показва търсенето, нарасна скромно за първи път от седмици.

„Това не беше бедствието, което пазарът очакваше. Имаше лъчи на надежда в данните, че може би вървим към стабилизиране от гледна точка на унищожаването на търсенето“, коментира анализаторът Фил Флин от Price Futures Group.

Тази седмица цената на американския лек суров петрол с доставка през май падна под нулата за първи път в историята преди изтичането на контракта вчера, тъй като паникьосани трейдъри плащаха на клиенти, за да се отърват от петрола и да не се налага да поемат доставки, които няма къде да складират.

Запасите в Къшинг, щата Оклахома, където се намира основното хранилище за WTI, са почни пълни с почти 60 млн. барела.

Информацията е актуална към 20,25 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още