IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забавя ли се растежът при потреблението на петрол в Китай?

Изчисления показват, че реалният ръст при потреблението на суров петрол в Китай през първата половин година достига 340 хил. барела на ден

12:30 | 10.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай представи данните за вноса на петрол за април, като напълно очаквано количествата продължават да се увеличават, покривайки близо две трети от глобалното търсене на този ресурс през 2019 г.

И все пак, грубите изчисления на сегашните количества консумиран петрол в Китай показват, че търговската война със САЩ оказва своето негативно влияние върху промишлеността на най-голямата азиатска икономика и половината от добавения петрол е бил складиран, сочат данни на колумниста към Ройтерс Клайд Ръсел, цитирани от Oilprice. 

Сигналите показват забавяне в икономическия растеж на Китай, докато натрупването на резерви, достигайки най-високите нива през тази година, може да се забави по-късно през 2019 г., ако цените на петрола се повишат до ниво, което Пекин смята за твърде високо, за да прибавя още запаси със сегашното темпо.

Китай достигна нов месечен рекорд от 10,64 млн. барела на ден при вноса на суров петрол през април тази година, като рафинериите се фокусираха върху запасяването с ирански продукт преди САЩ да премахнат гратисния период за основните купувачи. След това вносът на петрол в Китай спадна през май, тъй като китайските рафинерии драстично намалиха импорта на ирански петрол след като американските санкции влязоха в пълна сила. В същото време някои от тези рафинерии прекратиха дейност заради годишни планови проверки.

Вносът на суров петрол в Китай през първата половина на годината е скочил с 8,8% спрямо година по-рано, или с 800 хил. барела на ден, според изчисленията на Ръсел.

Този растеж се дължи до голяма степен на световния ръст при търсенето на петрол през тази година, който понастоящем достига 1,1-1,2 млн. барела на ден според Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), Администрацията за енергийна информация (АЕИ) и Международната агенция за енергия (МАЕ).

Изчисленията показват още, че Китай ускорява складирането на суров петрол в търговски или стратегически хранилища, като също така увеличава износа на рафинирани петролни продукти от началото на годината. Това предполага наличието на много по-малък растеж в реалното вътрешно търсене на петрол.

Данните при доставките на суров петрол за Китай, включително вносът и вътрешното производство, сигнализират, че между януари и май Китай е поставил 1,21 млн. барела дневно в търговски или стратегически хранилища, което е повече от изчислените от Ръсел 850 хил. барела на ден.

Китай не предоставя данни за съхранението на петрол, така че това е само оценка, която допуска, че страната ускорява трупането на запаси през 2019 г., като 45% от ръста при вноса на петрол се насочва именно към хранилищата.

Ако към това може да се добави увеличения износ на горива – тогава реалният ръст при потреблението на суров петрол в Китай през първата половин година достига 340 хил. барела на ден.

По-рано тази година данните, събрани от Wells Fargo Securities, показаха, че търсенето на дизел в Китай е спаднало с 14% през март и с 19% през април, до най-ниските нива от десетилетие.

„Вярваме, че ускореният спад най-вероятно е свързан с икономическите фактори и ефектите от войната с мита между Китай и САЩ“, споделя анализаторът Роджър Рийд от Wells Fargo.

Съвсем наскоро Black Rock, най-голямата компания за управление на активи в света, заяви, че китайската икономика е изпаднала в „затишие“ поради търговската война, която се превърна в най-големият двигател на глобалната икономика и пазарите. Според Black Rock инвеститорите са „прекалено оптимистични“ относно това, че китайските мерки за стимулиране могат да засилят икономическия растеж.

Според JLC International, китайската Sinopec ZRC ще намали дневното потребление на суров петрол с 2,17%, докато Tianjin Petrochemical ще съкрати с 5,12% потреблението през юли. Досега през тази година Китай демонстрира устойчив растеж при вноса на суров петрол. Но реалното потребление на промишлени и производствени суровини може да е било много по-ниско, отколкото се е предполагало.

Ако Китай намали скоростта на натрупване на петрол, ако цените на петрола се повишат, вносът на суровината в страната може да се превърне в предупредителен сигнал за петролните пазари по света, че най-големият вносител на петрол изглежда навлиза в период на забавяне в растежа при търсенето на суров петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още