IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа трябва да действа сега, ако иска да постигне автономия при металите

Реализирането на наличните проекти за добив и обработка на суровини няма да са достатъчни да покрият бъдещото търсене – трябва да се помисли и за рециклирането

08:18 | 28.05.22 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Металите ще играят централна роля за успешното изграждане на европейските вериги на стойност за чисти технологии и постигането на целта на Европейския съюз (ЕС) за въглероден неутралитет до 2050 г. В резултат на прекъсванията на доставките заради пандемията от COVID-19 и инвазията на Русия в Украйна, липсата на устойчивост на Европа във връзка с нарастващите нужди от метали се превърна в стратегически проблем, според доклад на европейската металургична асоциация Eurometaux.

Изследването на Eurometaux разглежда как Европа може да изпълни целта си за „постигане на сигурност при ресурсите“ и „намаляване на стратегическите зависимости“ при металите, които взимат участие в енергийната трансформация, чрез оценка на търсенето, предлагането и устойчивостта на Зелената сделка и нейните нужди от ресурси.

В доклада се заключава, че Европа има възможност да положи основите за по-високо ниво на стратегическа автономия и устойчивост за жизненоважните метали чрез оптимизирано рециклиране, инвестиции във веригата на стойност на вътрешния пазар и по-активно глобално снабдяване. В момента има спешна нужда от решителни действия, за да се избегнат затруднения при някои суровини, които се очаква да се сблъскат с недостиг в края на десетилетието.

Ролята на металите в енергийния преход

Европа планира бърза трансформация от днешната система на изкопаеми горива към технологии за чиста енергия. Този енергиен преход зависи до голяма степен от наличността на редица метали. Електрическите превозни средства, батериите, слънчевите фотоволтаични системи, вятърните турбини и водородните технологии изискват значително повече метали от техните конвенционални алтернативи, за да заместят нуждите от изкопаеми горива.

Според Международната агенция по енергетика (МАЕ) за технологии за чиста енергия, сценарият, съобразен с Парижкото споразумение за климата от 2015 г., ще изисква почти два пъти по-голям обем метали до 2050 г., ако светът продължи да разчита на настоящите климатични политики.

метали1 метали1

Основните метали, предлагани в големи обеми, като алуминий и мед, доминират по отношение на тонажа, използван в чистите технологии, но няколко метала с по-малък обем като литий, кобалт и диспросий, ще отбележат изключително голям ръст на търсене в започналия преход.

Целта на Европа за климатичен неутралитет до 2050 г. и средносрочната цел за 2030 г. показват, че напредъкът на региона в това отношение се ускорява с по-бързи темпове от други места по света, с планове да осигури голяма част от нужната енергия чрез възобновяеми източници в рамките на две десетилетия.

метали2 метали2

Европа ще изисква само директни доставки на метали за технологиите, които произвежда на вътрешния пазар (в сравнение с вносните продукти).

Местните нейни индустрии вече обявиха планове за растеж или за създаване на местно производство на чисти енергийни технологии на различни нива на зрялост. Проучването на Eurometaux определя количествено изискванията за металите, които попадат в рамките на тези цели.

Последна актуализация: 06:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Я пак провери откога Европа разчита на руски газ? Кога са ги хранили с помощи? А, микроцефалчик?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Императорът
преди 1 година
Ти за Норникель чувал ли си, момче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
Хех... Импе, що пишеш небивалици от 1001 нощ?! Да е некъв посредствен сайт с надъхани иZрожденци разбирам, ама хич да не е фактите са лесно проверими. Нито расиията е държавата с най-големи и достъпни залежи на никел и мед, нито има големи компании опериращи в този сегмент. Да не напиша, че не е и значима сила дори. Стига с тези елементарни опорки и разсъждения...!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Митьо, комплексирано панелно гномче, само да ти напомня, че 1990та година, когато ссср фалира, Западът беше най-развитата част от света БЕЗ "великите" мордорски суровини. И хранеше с помощи години наред opките. Същото ще стане и сега, колкото и жално да скимтиш от ъгъла, как не могло без пPocия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
"Стратегията за стратегическите суровини на Европа има за цел да помогне на региона да постигне самодостатъчност при добива на метали и обработката им." - Стигнах само до тук и започнах да се смея прекалено силно, за да мога да продължа. 8 минути да се успокоя и сега мога да напиша, че тия планове са като написани от 10-годишно. Кой го е измислил това - сигурно тимерманс? Глупито не може да разбере, че ЕС просто НЯМА необходимите залежи на суровини !!! Е, може и да има - ако тръгне да копа на 10 км дълбочина. Няма и как - рециклирайки батериите на 2 000 електромобила, да обезпечиш производството на батерии за 200 000 автомобила. Отделно всичко е свързано с енергия, която ЕС няма. Няма и да има без газ и атомчета. Да не говорим, че специалистите казват, че например медчицата - дори само за зелени пpocтотии да се използва, няма да стигне дори до средата на "прехода". И сега в най-големите медодобивни райони дигърите са принудени да добиват и обработват все по-бедни руди, със съдържание на метал 3-4 пъти по-ниско от това преди 30 години. Новите големи находища са все в държави като Русия, Монголия, Замбия... ама и те няма да стигнат доникъде. Добивът на никелчец се доминира от две хипермогъщи компании - Норикель и Вали. Ама и те не са в държави, първи ортаци на ЕС. Литийчец в природата има ного - но да се извлича примерно от морската вода - трябват колосални количества енергия. Редкоземните - именно затова са РЕДКОЗЕМНИ - щото не ги гребеш с лопата като желязна руда в западна Австралия. С една дума нещата са ясни - тия зеленаши ще откраднат няколко трилиона, после ще вдигнат рамене и ще кажат: "Ми не става, няма суровини - съжаляваме".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Народа трябва да действа сега, защото бандата на Кирчо и Кокорчо готви фашизъм: https://youtu.be/Mr-3OJTufLI
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още