IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рияд иска да продаде акции за 50 млрд. долара от Saudi Aramco

Стъпката е част от стратегията на кралството за диверсификация на икономиката на страната

21:43 | 04.02.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tasneem Alsultan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Tasneem Alsultan/Bloomberg

Саудитска Арабия планира да продаде дял за 50 млрд. долара в националната петролна компания Saudi Aramco, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници. Според тях лидерите на Saudi Aramco преговарят за пласиране на допълнителни акции на борсата в Рияд.

Изданието отбелязва, че тази стъпка е част от стратегията на кралството, разработена от престолонаследника принц Мохамед бин Салман Ал Сауд с цел диверсификация на икономиката на страната.

Ръководството на държавната компания Saudi Arabian Oil Co., както е известна Aramco, е провело вътрешни дискусии и разговори с външни консултанти за продажбата на допълнителни акции на фондовата борса в Рияд и вторично листване, евентуално в Лондон, Сингапур или на други места. Саудитските власти планират да приключат продажбата на ценни книжа до края на тази година или началото на следващата. Този пакет е 2,5% от всички акции на Saudi Aramco.

Saudi Aramco е смятана за най-голямата петролна компания в света по показателите добив на петрол и петролни запаси. Тя носи до 80% от приходите на саудитския бюджет. През декември 2019 г. Saudi Aramco проведе най-голямото IPO в света. Тогава компанията бе оценена на 1,7 трлн. долара. От продажбата на акциите тя събра 29,4 млрд. долара. 

Саудитска Арабия отдавна иска да продаде части от петролния гигант, което е част от стратегията на фактическия лидер престолонаследникът принц Мохамед бин Салман за осребряване на огромните петролни активи на страната и използване на приходите за инвестиции в отрасли извън петролния.

Целта е продажбата на акциите да приключи до края на годината или в началото на следващата година.

През април 2021 г. принц Мохамед заяви в телевизионно интервю, че кралството води разговори с неназовани чуждестранни инвеститори за продажба на дялове в Aramco, като вариантите включват придобиване на 1% от водеща световна енергийна компания. Обсъжданите планове включвали продажбата на повече акции в Рияд и че съобщението ще бъде направено след година или две.

Обсъжданията за нова продажба на акции се провеждат в момент, в който цените на петрола достигнаха най-високото си ниво от 2014 г. насам, задвижвани от нарастващото търсене, ограничените доставки и опасенията на търговците за нестабилността в Източна Европа и Близкия изток. Световният бенчмарк - петролът сорт Брент, се търгуваше над 92 долара за барел в петък и поскъпна с 57% през последната година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Toranaga
преди 2 години
Няма независим одит на запасите, така, че който купи играе вабанк!Това бе и причината да не бъде листвана компанията в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още