Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Телекомуникации

Моята корпоративна мрежа е моята крепост

Едно от решенията на А1, което предоставя висока степен на защита, е Cisco Umbrellа. В световен мащаб на него разчитат над 24 хил. компании в повече от 190 държави

Моята корпоративна мрежа е моята крепост

Изображение: А1

Спорно е дали крилатата фраза „Моят дом е моята крепост“ е възникнала първо в Древен Рим, или не. Но ако авторът ѝ живееше в днешния дигитален свят, най-вероятно щеше да помисли за подобна и за корпоративната мрежа. Желанието на собствениците и мениджъри на компании да разполагат с надеждна и ефективна защита на корпоративната мрежа е разбираемо. Рискът от достъп до опасно съдържание в интернет е само на няколко клика от хората в организацията и е важно да бъдат предпазени, за да могат да работят сигурно и безопасно. И не на последно място да си спестят рискове от загуба на данни, приходи и добра репутация.

Едно от решенията на А1, което предоставя висока степен на защита, е Cisco Umbrellа. На него разчитат над 24 хил. компании в повече от 190 държави по света и използва над 30 центрове за данни. Услугата блокира достъпа на потребителите при опит за посещение на злонамерени дестинации - домейни, IP адреси, интернет страници. В България един от най-удобните и изгодни варианти за използване на Cisco Umbrellа е под формата на услуга с месечни такси, каквато предлага А1. С нея компаниите разчитат на предварително зададени, предефинирани политики за сигурност, които могат да бъдат променяни както от тях, така и от служител на А1 по тяхна заявка. Компанията е със статут Cisco Gold Partner и в екипа работят редица ИТ експерти, сертифицирани от Cisco.

Услугата, която А1 предлага на корпоративните си клиенти, е облачна и не се налага инсталиране и поддръжка на хардуер и софтуер от страна на фирмите. Същевременно тя осигурява защита на корпоративната интернет мрежа на клиентите по всяко време. ИТ мениджърите разбират за съществуването на рискови приложения, използвани от техните служители и могат да ги блокират своевременно преди да са настъпили необратими вреди.

Преди даден потребител да установи връзка или да изтегли заразен файл от интернет, прави DNS заявка – това, което неизкушените от информационните технологии, бихме нарекли въвеждане на име на уебсайт в лентата за адреси на браузера. Cisco Umbrella получава тази заявка и идентифицира съответната киберзаплаха, след което веднага я блокира. През Cisco Umbrella в световен мащаб се обработват над 200 милиарда заявки на ден, а услугата има над 100 милиона активни потребители.

Благодарение на прогнозна интелигентност (predictive intelligence) платформата може да идентифицира опасност, дори и когато тя все още не е регистрирана никъде по света. Така тя предоставя защита и от непознати до този момент опасности – т. нар. Zero Day атаки. Когато потребителят получи файл, за който все още не е известно, че е заразен, Cisco Umbrella го идентифицира и блокира зловредната програма, преди тя да се свърже с атакуващия сървър. Платформата реагира незабавно при критични пробиви в сигурността и инциденти, като използва платформата Umbrella Investigate за търсене на актуални данни за предотвратяване на негативните ефекти от съответното зловредно съдържание, което е достигнало до корпоративната мрежа.

За бизнес клиентите на А1 голямо улеснение е, че платформата Cisco Umbrella определя коя от политиките за сигурност да приложи за всяка отделна заявка на потребител за достъп до определена дестинация – интернет сайт, съдържание или IP адрес. На базата на хилядите обработени заявки всеки ден Cisco Umbrella автоматично идентифицира в каква категория попада адресът, до който потребителят се опитва да достигне. Те се делят на няколко основни категории - злонамерени, нежелани или в черен списък; безопасни или бели списъци. Съществуват и рискови или неопределени, в които попада както злонамерено, така и безопасно съдържание. В зависимост от типа платформата Cisco Umbrella насочва връзката към блокираща страница или пропуска нормалното осъществяване на връзката. За неопределените насочва връзката към облачен прокси сървър за по-задълбочена проверка и анализ. Управлението на услугата става чрез интуитивен и лесен за използване уеб портал Cisco Umbrella Dashboard.

Напредъкът на технологиите и масовото навлизане на дигитализацията в бизнеси от различни сектори и мащаби, води и до ръст на злонамерени сайтове и атаки. Дори и киберсигурността да не е сред специализациите им, бизнес мениджърите могат да защитят корпоративната мрежа от подобни опасности с помощта на интелигентни решения като Cisco Umbrella от А1. Предлагането под формата на абонамент с месечни такси им дава и допълнителна увереност, че ще могат по-добре да планират разходите си във времето и да разширяват действието на услугата, когато бизнесът им расте. Не е за пренебрегване и фактът, че ИТ специалистите от А1 могат да съдействат с настройването на политиките за сигурност. Така корпоративната мрежа наистина може да се превърне в защитена и сигурна крепост.

По статията работи: Екип на Investor.bg

Последни новини

Още по темата

Коментари ()


Още от Телекомуникации
ПОК „Доверие“ усъвършенства сигурността на уебприложенията си с решение на А1