IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тим Бърнърс-Лий има план как да "поправи" интернет

Планът е подкрепен от редица големи технологични компании

14:56 | 25.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тим Бърнърс-Лий, създателят на World Wide Web, официално ще даде начало на плана си да „поправи“ интернет, пише CNBC.

The World Wide Web Foundation, неправителствена група, създадена от Бърнърс-Лий, е получила подкрепа от технологични гиганти като Facebook, Google и Microsoft за изпълнението на плана, наречен „договор за мрежата“.

Британският компютърен учен за първи път разкри визията си за промяна на подхода на организациите към интернет по време на конференцията Web Summit миналата година. Тогава той обясни, че мрежата е в „повратната си точка“.

Договорът призовава всички компании да уважават неприкосновеността на личните данни на потребителите, а правителствата - да се уверят, че всеки има достъп до интернет. 

По думите на Адриан Ловет, главен изпълнителен директор на World Wide Web Foundation, никога досега силата на мрежата не е била толкова заплашена. Според него увеличаването на проблемното съдържание и пропагандирането на фалшивите новини означава, че нещо трябва да се промени.

"Създаваме договора за първия в света план за действие за защита на мрежата като двигател на добро, обединявайки компании, правителства и граждани от цял свят, които да кажат, че това са нещата, които трябва да бъдат направени, за да се върнат нещата в правилния път“, коментира още Ловет.

Други организации, които подкрепят инициативата, са DuckDuckGo, Reddit, GitHub и Reporters Without Borders.

Една от главните части от обещанието е изискването мрежата да остане достъпна за всички потребители. Ловет твърди, че „въпреки напредъка, който наблюдаваме в свързването на света, половината от него няма интернет достъп“.

По думите му договорът включва девет основни принципа, а по тях има общо 76 клаузи. „Не всяка организация трябва да се придържа към всички тях“, настоява той. „Добра част от тези 76 ще е уместна“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още