IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джеф Безос е по-богат с 2,1 млрд. долара

Във вторник Amazon достигна за кратко прага от 1 трилион долара, след което пазарната й капитализация намаля до 994,8 млрд. долара

19:03 | 05.09.18 г. 3
<p>
	Джеф Безос.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джеф Безос. Снимка: Архив Ройтерс

Джеф Безос продължава да печели повече от който и да било друг в света, като състоянието му в сряда скочи с 2,1 млрд. долара, след като във вторник пазарната капитализация на Amazon за кратко достигна прага от 1 трлн. долара, сочи индексът на милиардерите на списание Forbes.

Състоянието на Безос на практика се удвои от 81 млрд. долара преди една година до 168 млрд. долара към сряда, тъй като книжата на компанията му поскъпнаха със 108% в последните 12 месеца.

Той е единственият човек в света със състояние от над 100 млрд. долара и богатството му далеч надхвърля това на втория човек по богатство в света Бил Гейтс, който притежава 97,8 млрд. долара към сряда. Легендарният инвеститор Уорън Бъфет допълва топ три на най-богатите хора в света с нетно състояние от 87 млрд. долара.

С достигането на прага от един трилион долара Amazon следва стъпките на Apple, която постигна същото миналия месец и е най-скъпата компания в света с пазарна капитализация от 1,1 трлн. долара. Amazon за кратко достигна 1 трилион долара, след което пазарната й капитализация намаля до около 994,8 млрд. долара. към момента на писането на материала.

Amazon извървя дълъг път от създаването си като сайт за продажба на книги в интернет. 54-годишният Безос създаде компанията в гараж в Сиатъл през 1994 г. Оттогава той доминира както в търговията на дребно, така и в облачните услуги и все повече навлиза в области като здравеопазване, реклама и забавления.

Безос ръководи компания, която се очаква да постигне над 200 млрд. долара приходи тази година. Той влезе за първи път в класацията на Forbes за 400-те най-богати американци през 1998 г., година след като компанията му стана публична, с нетно състояние от 1,6 млрд. долара.

Amazon е в процес на избиране на място за втората си централа, в която ще бъдат вложени 5 млрд. долара и тя ще създаде до 50 хил. нови работни места. Градове в Америка се борят да бъдат избрани, откакто Amazon за първи път обяви, че си търси нов дом през 2017 г. Сред градовете в краткия списък на компанията са Вашингтон, Денвър и Кълъмбъс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
mrynmryn
преди 5 години
На мен като не ми харесва работата - напускам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 9
michaelis12
преди 5 години
свещи да си купи с тех и да посети Макей и Рокафелера ..... ората нема квонда ядат зарад такива скаппаняци кат тоя оръффляк с държавна компания дет се писала частна .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
george353
преди 5 години
1 от 3 работника са на куони за храна. Условията на работа са робски и на минимална заплата. И още нещо, Джей Би не плаща данъци. Най-богатата страна в историята на човечеството, а над 60% от населението и не може да извади 1К при нужда и 30% от бездомните са работещи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още