IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компенсират фермерите с 3,5 млн. лева за природни бедствия

Помощ de minimis е предвидена за производители на череши и животновъди

15:23 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Рixabay</em></p>

Снимка: Рixabay

Фермерите ще бъдат компенсирани с 3,4 млн. лв. по схемата за държавна помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични условия през 2017 г. За такива неблагоприятни условия се смятат измръзване, суша и слана, буря, поройни дъждове с ураганен вятър, наводнение, градушки, суша, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия. Това реши УС на Държавен фонд „Земеделие“  (ДФЗ) на свое редовно заседание.

Досегашната обезщетенията за природни бедствия през дадена година се изплащаха следващата година. Предвид многото неблагоприятни климатични събития, както и големия обем поразени площи през 2017 г., в сравнение с други години, Фондът е решил на този етап да се изплатят компенсации за:

Овощни и зеленчукови култури, картофи, лозя;

Царевица за зърно, царевица за силаж и захарна царевица, грах за зърно и градински грах;

Други фуражни култури – овес, фий, люцерна, смес едногодишни;

Зърнено-бобови култури – фасул полски, леща, нахут; 

Медицински и ароматни култури, тютюн и коноп.     

На подпомагане имат право земеделци, които притежават констативни протоколи за площи със 100% унищожена реколта през 2017 г. при природни бедствия. Компенсациите не надвишават 80% от производствените разходи.

Подпомагането се намалява с 50% в случаите, когато стопаните нямат застраховка. Предстои ДФ „Земеделие” да изготви указанията за прилагане на помощта.

С друго свое решение ДФЗ предоставя 7,5 млн. лева за имунопрофилактика на животните по схема за държавна помощ.

Животновъдите ще бъдат компенсирани за изразходваните средства, направени за гарантиране здравето на животните. Финансовите средства се изплащат след решение на УС на Фонда до 10 работни дни след представяне на заявка от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Фондът отпуска и 141 хил. лв. помощ de minimis за производители на череши за компенсиране на щети, нанесени от неблагоприятни климатични събития през 2017 г.

От 9 до 27 октомври 2017 г. и животновъдите могат да кандидатстват за подпомагане по de minimis. Управляващият орган на фонда разпредели през август 2017 г. финансов ресурс по схемата - 7,5 млн. лв.

Осигурен е и допълнителен финансов ресурс за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период, информира ДФЗ. Ще бъдат разпределени 667 хил. лв. за 2017 г. по тази схема за държавна помощ.

Общият ресурс по схемата за 2017 г. се увеличава от 4 млн. лв. на 4,6 млн. лв. По този начин за есенния етап на помощта са осигурени 1,3 млн. лв.

Срокът за подаване на заявления за помощта е от 16 до 31 октомври 2017 г. До 17 ноември 2017 г. ще се отчитат и проверяват представяните документи. Средствата ще бъдат изплатени до 8 декември 2017 г.

Земеделските стопани проявяват голям интерес към държавната помощ. От Фонда припомнят, че през 2016 г. по направлението са усвоени общо 3,7 млн. лв. От тях през първия етап на 2 145 земеделски стопани са изплатени 2,7 млн. лв., а през втория – 1 791 овощари са получили 1,04 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още