IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото богатство на домакинствата расте, жилищата се обезценяват

Една средна месечна заплата у нас е достатъчна за закупуване на 0,65 кв. м жилищна площ

15:21 | 09.06.10 г.
Финансовото богатство на домакинствата расте, жилищата се обезценяват

Финансовото богатство на домакинствата у нас се увеличава с 3,4 млрд. лева за година, достигайки 36,4 млрд. лева към края на март 2010 г., става ясно от редовния доклад на Industry Watch „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища”. Към края на 2009 г. финансовото богатство на домакинствата възлизаше на 36 млрд. лв.

Финансовите активи на населението нарастват с 10% годишно както поради повишената склонност на домакинствата да спестяват, така и поради начислените лихви върху банковите депозити, посочват от анализаторската компания. Паралелно с натрупването на нови спестявания българите са изплатили 30% от краткосрочните дългове към лизингови дружества и компании за бързo кредитиране.

Почти 68% от домакинските спестявания са вложени в търговските банки под формата на депозити. През първото тримесечие на 2010 г. домакинствата са получили доход от лихви върху своите влогове в размер на 317 млн. лева. Плавното понижаване на лихвените проценти по депозитите в съчетание с покачването на инфлацията постепенно ще намали стимулите за спестяване, очакват анализаторите.

Жилищата продължиха да се обезценяват, въпреки че темповете на спад постепенно се забавят, сочи още докладът.

През април 2010 г. жилищните заеми нарастват с 7% спрямо април 2009 г., като лихвите по ипотечните кредити в лева намаляват осезаемо - с 1 процентен пункт в рамките на последните 6 месеца. Нещо повече, ножицата между лихвените нива по левови и еврови заеми се свива значително през първата половина на 2010 г.

Една средна месечна заплата е достатъчна за закупуване на 0,65 кв. метра жилищна площ. Жилищата стават по-достъпни за домакинства, чиито доходи не са били засегнати от влиянието на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още