IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служители в Moody's: Продадохме душите си за повече приходи

Разследване попадна на скандална кореспонденция между служители в Moody's Investors Service и мениджмънта в компанията

21:52 | 22.10.08 г.
Служители в Moody's: Продадохме душите си за повече приходи

„Присъждането на кредитен рейтинг за платежоспособност на ипотечни ценни книжа е или некомпетентно действие, или продажба на нашата душа на дявола за приходи“.

На такъв текст в e-mail-кореспонденция от анализатори до мениджмънта в американската рейтингова агенция Moody's Investors Service, е попаднала след разследване американската Комисия за ценните книжа и фондовите борси, съобщава Блумбърг.

Комисията за ценните книжа и фондовите борси разследва каква е ролята на рейтинговите агенции Moody's, Standard & Poor's и Fitch Ratings за развитието на финансовата криза.

„Историята на агенциите за кредитен рейтинг е история за колосален провал“, заяви Хенри Уаксмън от Демократическата партия в САЩ. „Резултатът от този провал е, че сега цялата ни финансова система е изложена на риск“, допълва още той.

Напоследък Moody's и S&P понижиха рейтингите на хиляди ипотечни финансови инструменти след като преди това им бяха присъдили най-високия рейтинг ААА.

Основен извод от разследването на Комисията за ценните книжа и фондовите борси е, че рейтинговите агенции неправилно са управлявали конфликта на интереси и са нарушавали вътрешните процедури при присъждането на най-високата оценка при някои инструменти.

Друг e-mail, от служител в S&P до мениджмънта, е съдържал следния текст: „Да се надяваме, че всички ние ще бъдем богати и пенсионирани до деня, в който тази къща от карти се срути“.

Топ мениджмънтът на рейтинговите бюра в САЩ оправдава провала си с това, че не са били подготвени за рязък спад на цените на жилищата.

„Събитията показаха, че историческите данни, които използвахме, и допусканията, които направихме, значително са подценявали магнитуда на спада, който в действителност се случи“, заяви Деван Шарма, президент на базираната в Ню Йорк S&P. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още