IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарският франк поскъпна след отказа на централната банка от интервенция

Пазарът очаква фиксиран обменен курс с еврото и ако това не се е случило днес, не значи, че няма да се случи утре, твърдят експерти

17:40 | 17.08.11 г. 3
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Швейцарската централна банка е увеличила усилията си за обуздаване на неконтролируемия курс на националната валута, но не се реши на директна интервенция, разочаровайки пазарите, които очакваха доста по-радикални мерки, а швейцарският франк отново повиши стойността си спрямо останалите валути, предаде Ройтерс.

От централната банка обявиха, че ще увеличат ликвидността с повишаване на банковите депозити на виждане до 200 млрд. франка от настоящите 120 млрд. франка и ще предприемат допълнителни мерки, ако се налага, дори докато правителството на страната обсъжда свои собствени стъпки, за да бъде компенсирано въздействието на по-силната национална валута върху икономическия растеж.

Швейцарският франк нарасна с 2% спрямо еврото след съобщението, което не оправда очакванията, че банката може да въведе по-ниско ограничение за обменния курс между двете валути.

„Пазарът очакваше доста по-радикални мерки ... като фиксиране на определен обменен курс. Това е почти същото, но е недостатъчно в среда, където инвеститорите търсят сигурни убежища“, заяви Лена Комильова от Brown Brothers Harriman.

Притесненията за световната икономика и дълговете в еврозоната и САЩ принудиха инвеститорите да се скупчат върху швейцарския франк, възприеман като убежище. Вследствие на това курсът му се извисяваше от един рекорд към друг спрямо еврото и долара, сервирайки политическата дилема пред централната банка, загрижена да запази работните места и износа, която обаче се опари, когато интервенира за последен път на пазарите за обуздаване на курса на валутата през 2009-2010 г.

Този път финансовата институция отговори на бързия ръст с рязко намаляване на вече ниския основен лихвен процент до нива, близки до абсолютната нула, и с наводняване на пазара с франкове.

Валутата върна част от спечелените позиции в края на миналата седмица и началото на тази, като понижи курса си с около 10% спрямо еврото и до около 1,13 франка за евро след силните изявления от швейцарската централна банка, а нарастващата политическа подкрепа направи изгледите за интервенция да изглеждат съвсем реални.

Днес от банката заявиха, че са готови да предприемат по-нататъшни стъпки, за да ограничат засилването на франка, ако това се наложи, след като членът на борда на директорите й Жан-Пиер Дантен оповести през миналата седмица, че не се отхвърлят никакви възможности, въпреки че някои решения са по-приложими от други.

„Швейцарската централна банка изглежда пределно решена да направи всичко възможно за намаляване на натиска върху валутата на страната и все още държи доста специални карти в ръката си, които може да изиграе в зависимост от пазарните условия“, заяви Катлийн Бруукс, директор на изследванията във Forex.com. „Така че след като днес няма обвързване с еврото, това не значи, че няма да се случи утре“, добави тя.

Швейцарските политици и икономисти са подложени на нарастващ натиск за предприемане на решаващи действия, след като повишаването на курса на франка подкопава икономическия растеж на страната.

Дори глобално диверсифицирани компании като фирмата за производство на лекарства Roche и производителят на часовници Swatch Group започнаха да съобщават за въздействие върху приходите, а франкът натежава и върху банковия сектор.

Членове на профсъюзите се събраха вчера пред сградата на централната банка и парламента на страната, за да обявят разочарованието си, повтаряйки предупрежденията, че десетки хиляди работни места могат да бъдат поставени на карта, ако банката не успее да прекрати поскъпването на франка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Copyright 2011 Thomson Reuters. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
precakanoto
преди 12 години
Що за пазар е пазарът, ако се хваща на такива партенки за "връзване на франка с еврото" !?Или причината за спада на франка е друга или пазарът е движен от психопати. Ако се осланяме на наблюденията на Костолани, можем да се сетим, коя от двете тези би избрал великия борсов играч :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
PKolev
преди 12 години
http://***.cnbc.com/id/44156454
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още