IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започна прием на документи за саниране на сгради с евросредства

Общият ресурс на схемата за повишаване на енергийната ефективност на сгради е 50 млн. лева

15:34 | 10.02.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Започна прием на документи за саниране на сгради с евросредства

От януари вече могат да се подават документи по схемата „Подкрепа за енергийна ефективност в жилищни сгради“ от оперативна програма “Регионално развитие“, съобщи по време на енергийна конференция Десислава Йорданова, директор „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Както беше съобщено преди три месеца, общият ресурс на схемата е 63 млн. лева. От тях безмъзмездното финансиране са 50 млн. лв. Останалите 13 млн. лв. влизат във Фонда за жилищно обновяване, за управляваща банка на който чрез конкурс вчера беше избрана Корпоративна търговска банка (КТБ).

Експертът от МРРБ разясни, че схемата за подпомагане на мерките за енергийната ефективност на сгради ще важи в рамките на три години, като периодично ще се набират документи за кандидатстване по нея.

За да подлежи дадена сграда на саниране, тя преди всичко трябва да е конструктивно устойчива, иначе заявката за подпомагане не се разглежда. Следващият етап е извършване на енергийното обследване. В случай че документите на дадено сдружение на собствениците бъдат одобрени, то тези два първоначални етапа се заплащат изцяло с евросредства. В противен случай – от кандидата, който не е одобрен.

Безвъзмездното финансиране е 50% от стойността на проекта, т.е. половината от средствата за изработване на техническия проект, за извършване на съответните строително-монтажни работи и за строителния надзор. 

Дейностите за повишаване на енергийната ефективност на сградите, които могат да бъдат подпомогнати с евросредства, включват основно направата на топлоизолация, подмяна на дограма, инсталиране на локални станции за отопление или газ. 

Регионалното министерство е решило всички изпълнители на посочените дейности за одобрените проекти да се избират чрез конкурс по процедурата за обществени поръчки. В конкурсните комисии ще участва и представител на сдружението на собствениците, за чиито проект за саниране се избира фирма-изпълнител.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
zabluden
преди 12 години
Всички които имат нужда,да не чакат,а да се възползват от възможността и да подават документи,защото фондът не е толкова голям и бързо ще се изчерпи.КТБ вярваме,че ще се справи добре и ще промотира добре фонда,за да се възползват всички които пожелаят,а може и да го увеличат,ако има интерес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още