IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OnePlus ограничава събирането на потребителски данни

Компанията предизвика вълна от недоволство, след като стана ясно, че е събирала информация без знанието на потребителите

16:24 | 16.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: OnePlus Facebook page</em></p>

Снимка: OnePlus Facebook page

Много притежатели на устройства с марката OnePlus бяха разстроени, когато разбраха, че компанията събира потребителски данни от телефоните, без да пита потребителите. Фирмата е събирала включително и чувствителна лична информация. Ето защо не е изненада, че OnePlus бързо взе мерки, за да спре зараждащата се криза, пише Engadget.

Компанията обяви, че ще ограничи събирането на данни от телефоните с операционната система Oxygen. Устройствата на OnePlus ще спрат да изпращат телефонни номера, WiFi информация и MAC адреси.

До края на октомври всяко устройство с Oxygen OS ще започне да пита дали потребителите искат да се присъединят към програмата за подобряване на преживяването, като ще бъдат показвани разяснения за информацията, която ще се споделя и при какви условия.

От OnePlus твърдят още, че не споделят данни с трети страни. Анализът на потребителските данни се ползва, за да се разбере по-добре и да се подобри потребителското преживяване, посочват от компанията.

Ако потребителят избере да не бъде включван в подобни анализи (което вече може да бъде направено), нищо от това, което споделя, няма да бъде свързвано с данните от телефона му. И все пак остава въпросът защо OnePlus си е позволила да събира лична информация, без да посочва изрично какво точно прави. Въпреки че твърди, че не е имала лоши намерения, все пак остава потенциалната заплаха от пробив в системата и компрометиране на данните, което можеше да доведе до огромни щети.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още