IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки санкциите руски организации са придобили софтуер на Microsoft

Американската компания твърди, че през последните седмици разглежда случая

13:30 | 11.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Софтуер, създаден от Microsoft, е бил придобит от държавни организации и фирми в Русия и Крим въпреки санкциите, забраняващи на базирани в САЩ фирми да правят бизнес с тях, сочат официални документи, цитирани от Ройтерс.

Придобиването, регистрирано в руска държавна база от данни за обществени поръчки, показва ограниченията в начина, по който чуждестранните правителства и фирми заобикалят американските санкции, наложени на Русия във връзка с анексирането на Крим през 2014 г.

Някои от потребителите са дали на Microsoft фиктивни данни за своята самоличност, посочват част от участвалите в сделката, коментирайки, че е използван проблемът със способността на американската компания да държи продуктите си далеч от техните ръце.

Във всички случаи продуктите са продадени през трети страни и Ройтерс не разполага с доказателства, че Microsoft е продавала директно на засегнатите от санкциите.

"Microsoft е силно ангажирана със спазването на законовите изисквания и ние разглеждаме този въпрос през последните седмици“, коментира представител на компанията пред Ройтерс.

Всички държавни организации и фирми са длъжни да разкриват покупките, които правят, в базата данни за обществените поръчки. Хората, участващи в пет от трансакциите, са потвърдили пред Ройтерс, че софтуерът е бил придобит.

Преглед на базата данни е установил, че държавни организации в Русия и Крим, които са обект на санкции, са придобили повече от 5000 продукта на Microsoft на стойност около 60 млн. рубли (1,03 млн. долара).

Сумата е относително малка, но този софтуер е жизненоважен за много фирми и организации в Русия и Крим. Базата от данни не включва частни компании, така че проблемът може да е много по-голям. В базара от данни под формата на купувач присъства Glavgosexpertiza, държавна агенция за проектиране, която работи по нов мост от Русия до Крим и по здравен СПА център в Крим, притежаван от Министерството на отбраната на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още