IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Игнатов: Необходим е регистрационен режим в строителството

Заради специалните законови правила за строителството в София може да се стигне до въвеждането на такива и в други градове, смята председателят на КАБ

08:17 | 30.01.17 г. 4
<p>
	Арх. Борислав Игнатов. <em>Снимка: Камара на архитектите в България</em></p>

Арх. Борислав Игнатов. Снимка: Камара на архитектите в България

Какви резултати се отчитат от въвеждането на фигурата на водещия проектант при предишните мащабни промени в ЗУТ?

Тези текстове не работят и от колегията има много повече оплаквания, защото никой не вижда полза от тях. Идеята е била добра, но явно не е въведена в пълния си вариант и всъщност това е още едно стъпало в цялата верига от одобрения и съгласувания. Това реално не носи облекчение на никого. Мислим и по този въпрос как да се регламентира това – кой е водещият проектант и кой го определя. В закона в момента пише, че възложителят определя, но по принцип това не е съвсем в квалификацията на някои възложители. Би трябвало да има наредба, която да определя кой трябва да е водещ проектант и какъв да е екипът, който да стои зад проектите. Ако минем към истинската реформа – регистрационен режим на проектите, водещият проектант ще се реализира напълно, каквато е и европейската практика.

В последните месеци ескалира темата за презастрояването. Доколко проблемът се корени в неизпълнението на нормативната рамка и в пропуски в общите устройствени планове, където ги има?

Проблемът се корени в реституцията, която е проведена в реални граници в жилищните комплекси на големите градове, не само в София. Този проблем непрекъснато ще идва на дневен ред. Можело е нещата да се случат по друг начин, със справедливо, равностойно обезщетение със земя на друго място. Обектите, които в момента се проектират и строят на тези имоти, смея да твърдя, че 95% от тях със сигурност са законни и спазват нормите. Сигналите за нарушения трябва да се проверяват и не може да се генерализира, че всички са нарушители.

Наскоро направихме и кръгла маса, поканихме всички засегнати страни, за да се стигне до извод и план за действие конкретно за кв. „Младост“ в София. Изводът е, че трябва да се спазва законът и устройственият план, който е приет, има силата на закон. Има си показатели за застрояване и обектите или са в показателите, или не са, т.е. са в нарушение.

В жилищните комплекси от самото им създаване са заложени изключително ниски показатели за плътност на застрояване – под 20%, в някои е 16-18%. В това се крият огромни резерви за градовете, в чиито центрове например плътността на застрояване достига и 60%. Усещането за презастрояване е субективно усещане на хората, защото те са свикнали със съществуващите условия.

Усещането идва по-скоро от изчерпването на капацитета на инфраструктурата, недостиг на парко места, задръствания, липса на инфраструктура и т.н...

Конкретно за „Младост“ не можем да кажем, че няма инфраструктура, а напротив, затова и има такъв голям интерес от инвеститори. Поне в сравнение с други места ситуацията е по-добра. При тази плътност на застрояване възниква въпросът – ако хората искат да се запазят тези частни имоти като зелени площи, те трябва да бъдат откупени от общината, но кой ще плати за това? А и в други квартали плътността на застрояване достига 30-40%, като тенденцията е в цял свят да се върви към уплътняване на градовете, вместо разрастването им, за да не се завзема околната природа. Градове с 20% плътност на застрояване няма, характеризират се с висока плътност и интензивност заради наличието на много хора.

За София конкретно много се говори за потенциала на северните части, но градът продължава да се развива в южна посока...

И аз като архитект виждам, че на север трябва да е развитието на града, има качествени терени и условия. Това трябва да е политиката на общината – да прокара общия устройствен план и да го реализира. Крайно време е в общините в България към общите устройствени планове да се приемат и реални бизнес планове за прилагането им и да има механизъм за проследяване на изпълнението им. Общият устройствен план на София е приет през 2009 г., но ние не знаем какъв процент от него е изпълнен.

А последните промени в Закона за устройството на Столичната община? Те как биха се отразили?

Смятам, че изработването на практика на ЗУТ за София е вредна и грешна стратегия. Този закон за Столична община е една традиция още отпреди 1944 г., но това е на практика текстовата част към общия устройствен план. Тази традиция според мен трябва да бъде прекратена и общият устройствен план да си има текстова част. Този закон започва да се изражда и разраства с неща, които са в разрез със ЗУТ. Въвеждат се специални правила за София и ако така вървят нещата, в един момент ще се появи ЗУТ Пловдив, ЗУТ Варна и т.н. или пък проектантите, които работят в София, ще трябва да минават специално обучение, че познават един съвсем друг закон. Това за нашата малка държава е неприемливо и ненужно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Имоти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Уста Колю Фичето дали се е регистрирал, нашите строители, които са обиколили цяла Европа дали са се регистрирали? Точно с въваждането на такъв режим след Освобождението, са се затрили задругите на зидарите и леваци като Барбуков, Анжел, разни братя и подобни *** са превзели с "красотите" си строителния бранш! Баси и непросветения народ ни управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ppl
преди 7 години
Уста Колю Фичето дали се е регистрирал, нашите строители, които са обиколили цяла Европа дали са се регистрирали? Точно с въваждането на такъв режим след Освобождението, са се затрили задругите на зидарите и леваци като Барбуков, Анжел, разни братя и подобни *** са превзели с "красотите" си строителния бранш! Баси и непросветения народ ни управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Бизнесът иска от 2 години законодателен борд, но медиите всячески се борят с буржоазията и частния бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Jay Gould
преди 7 години
Необходим е и регистрационен режим на регистрационите режими!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още