IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В преследване на комисиони

С възстановяването на пазара на имоти некоректните практики пак набират скорост

08:00 | 21.10.15 г. 6
В преследване на комисиони

Кампания „Избери си брокер“

През лятото, което традиционно е по-спокоен период на пазара, НСНИ стартира специална кампания срещу фалшивите обяви за имоти, които са един от факторите за сринатото доверие на потребителите. От сдружението съветват купувачите или наемателите да не избират оферта, а брокер, който да е доказал се професионалист. Така той се превръща не в преследвач на комисиони, а в доверен партньор.

Организацията осъществи и серия от срещи с Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да се използват възможностите на законите за защита на потребителите и на конкуренцията, тъй като в тях са заложени санкции за заблуждаваща реклама.

През сайта на сдружението всеки, който се е сблъскал с некоректна практика, може да подаде сигнал и да поиска становище от някоя от двете комисии – за защита на потребителите или на конкуренцията, в зависимост от това дали подаващият сигнала е потребител на услугата или конкурентна агенция.

Все още обаче КЗК и КЗП не са се произнесли по първите сигнали, каза за Investor.bg председателят на Управителния съвет на сдружението Ирена Перфанова.

От началото на следващата година се очаква да заработи доброволен регистър на брокери към НСНИ, допълни Перфанова. В момента регистърът е в тестов период. В него всеки, който упражнява тази дейност, ще може да се регистрира и да се представи със своята квалификация като гаранция за качеството на услугите, които предоставя.

Това е втори опит за създаването на доброволен регистър на брокерите. Първият е отпреди повече от десет години, когато пазарът набираше скорост и брокерската дейност беше изключително привлекателна с печалбите си. Тогава интересите на некоректните посредници надделяха, но сега е доста по-вероятно идеята да се осъществи, защото браншът като че ли сам осъзнава, че има нужда от индикатори за качеството на предоставяните услуги. Все пак качеството е гаранция и за нови клиенти.

Контрол на обявите

Сайтовете, в които се публикуват хиляди обяви, няма как да проверяват всяка от тях. „Затова разчитаме на гражданската активност“, коментира мениджърът на Imoti.net Снежана Стойчева. Тя допълва, че във всяка обява на портала има лесна и бърза възможност за подаване на сигнал, след което следва детайлна проверка на достоверността.

Най-често сигналите са за това, че брокерите не отговарят на посочените в обявите телефони, а след време връщат обаждане от съвсем други телефонни номера и правят нови предложения за имоти с оправдание, че харесаният от клиента имот е отдаден/продаден или има специфични изисквания към клиентите – например да са чужденци или да са семейство без деца, посочва тя.

При първи достоверен сигнал срещу агенция се спира достъпът ѝ до портала и се провеждат разговори за правилата на работа на сайта. „Ако постигнем съгласие да се съобразяват с нашите правила, възстановяваме достъпа, но не позволяваме на агенцията да се възползва от преференциални и пакетни цени за реклама. При констатиране на следващо нарушение агенцията губи всички права за публикуване на обяви в сайта ни, както и сумата, която има във виртуалната си сметка“, пояснява Снежана Стойчева.

В резултат на допълнителните проверки за достоверност фалшивите обяви в сайта са намалели със 70%, показва статистиката на портала. Все пак риск от публикуване на недействителни обяви има и понеже те са по-атрактивни, понякога изглежда, че преобладават, посочва тя.

Последна актуализация: 08:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 8 години
обясни ми как един брокер защитава твоите интереси като взима процент от сделката ? ... напротив, той има личен интерес да се набута с по висока цена и да те лъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 0
kony
преди 8 години
Защо няма забрана един брокер да престявя и двете страни, да взема двойна комисионна и чии интереси всъщност тогава защитава? Все едно прокурорът и адвоката на защитата да са едно лице...егати нерегулираната, неконтролирана и неетична професия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Брокер АНИ не е професия, а някаква смешка :) Нямат ценз, образование, нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 1
melon
преди 8 години
И в другите професионални области в БГ положението не е много розово. Не са само брокерите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 22 rate down comment 3
Людени
преди 8 години
"Няма контрол има проблем" .... това важи за всичко в тази нещастна реСпублика !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 2
skeptika
преди 8 години
RE :Двойна комисиона=================Чувам че комисионната Вече се договаря Сериозно..все Повече "консултанти" разбират , че комисионна 6 % е "минало свършено време"....Вече има комисионни от 2 %който не Преговаря...плаща !комиисионна плаща Този , който Ползва "консултант" по запознаствата ;)аргументите "професионализъм , креативност ,медиация ,реклама" са за хора с малко мозък в главите!2-3000 Евро от "въздуха" ?!?!.....за тези пари хората работят шест месеца !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още