IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблемите на световните жилищни пазари наподобяват срива преди 30 години

Големите губещи в миналото като Австралия, Канада и Швеция в последните години отчетоха рекордни ръстове на цените на жилищата

11:11 | 21.10.22 г. 5
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg
Снимка: Jose Cendon/Bloomberg

Швеция

Подобна е динамиката и в Швеция. Имотите продължиха бума си по време на пандемията, но това се променя, след като лихвите нараснаха от 0% на 1,75% тази година.

Цените на жилищата намаляват с рекорден темп според някои индикатори, а силно задлъжнели компании за бизнес имоти са подложени на натиск от растящите лихви, което е в унисон с финансовата криза през 90-те години на миналия век.

Тогава растящите лихви спукаха балон на пазара на бизнес имоти, стимулиран от дерегулирането на кредитите. Сривът, който получи отзвук в целия финансов сектор, тласна Швеция в криза, при която държавният дълг и безработицата нараснаха, а правителството беше принудено да поеме контрола върху потиснати частни банки. Цени на жилищата и на апартаментите в Швеция. Графика: Bloomberg LP Цени на жилищата и на апартаментите в Швеция. Графика: Bloomberg LP

Макар че държавните ръководители са притеснени, има фактори, които може да предотвратят събитията сега да излязат от контрол по същия начин. Задлъжнялостта на собствениците на бизнес имоти е далеч под нивата в началото на 90-те години на миналия век след период на ширещ се ръст на кредитирането.

Но в същото време дългът на домакинствата е огромен риск, като съотношенията между дълг и доходи е около 200% спрямо около 150% преди световната финансова криза.

Великобритания

Във Великобритания правителството на премиера Лиз Тръз отново намали гербовия налог, за да подкрепи пазара.

Мярката беше обявена в рамките на голямо понижение на данъците, част от което впоследствие беше отменено. То предизвика сътресения на британските пазари, като доходността по облигациите нарасна, допринасяйки за повишаването на лихвите по ипотечните кредити, и редица кредитори дори изтеглят ипотечни продукти от пазара.

Подобна обстановка ще затрудни насърчаването на търсенето, което според имотния портал Zoopla е намаляло с 20% след обявяването на т. нар. минибюджет. То е достигнало най-ниското си ниво от началото на пандемията.

„Рязката промяна в цената на ипотечните кредити при невиждани от над десет години лихви и рязко влошаване на достъпността“ може да „шокира купувачите и да замрази активността на жилищния пазар, докато лихвите се нормализират поне малко и купувачите коригират очакванията си“, казва Айвона Ховенко, жилищен анализатор в Bloomberg Intelligence. Жилищни сгради близо до небостъргачи в лондонското Сити. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Жилищни сгради близо до небостъргачи в лондонското Сити. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Агенцията за недвижими имоти Hamptons International предупреди преди понижаването на гербовия налог, че цените на жилищата вероятно ще намалеят, ако базовата лихва на Английската централна банка надхвърли 2,5%. Тя вече е 2,25% и се очаква да нарасне до най-малко 3% в началото на следващия месец. Средната лихва по 5-годишните ипотечни кредити с фиксирана лихва достигна 14-годишен връх този месец.

„Настоящите сътресения приличат не толкова на кредитна криза, колкото на сътресенията в началото на 90-те години на миналия век, когато лихвите нараснаха, цените на жилищата намаляха, а възстановяването беше бавно“, коментира Нирадж Шах, икономист в Bloomberg Economics.

Последните два срива на цените на жилищата започнаха в Лондон, след което се разпространиха в цялата страна, отбелязва Дани Дорлинг, преподавател по хуманитарна география в Оксфордския университет, който изследвал срива на британския имотен пазар през 90-те години на миналия век.

Столицата показва някои признаци на проблеми и сега. Цените са с над 4000 паунда под връхната им точка през февруари, сочат данни на компанията за анализи Acadata. Цените са намалели в 10 от 33 квартала в града.

„Имотите са още един актив, който страда в световен план от проблемите, които Фед и други централни банки създават. Притиснатите инвеститори ще отпаднат от пазара, цените ще намалеят“, очаква Хю Хендри, инвеститор в имоти и бивш хедж фонд мениджър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 13
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Нали си сигурен ве ?! Нали ще има срив ... :))) ... Ще изкараш едни лесни 6000 рубли без да се напъваш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
Продължаваш да се излагаш обаче и хич не се усещаш. Тези неща, които ги предлагаш просто няма какво да ги коментирам. Разсъжденията са ти на дете на 10г. Ако изключим нелепите ти коментари под статии за войната, икономическите ти разсъждения са още по недостойни. Изплащай си iphone на кредит и не се занимавай с неща, които не разбираш. Знам, че няма да вземеш, защото за това трябва и интелект, тук липсва.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: zelka007 ... Сравнаваме цената в момента с цената след една година ... пропуснах ... Ако поефффтинее аз плащам , ако поскъпне ти плащаш ... :))) ... ?! ... Нали сте убедени всички заможни инвеститори , че ни чака срив ... Айде ... едни лесно изкарани 6000 рубли ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: SnaGi... Нали си разбирач ?! 6000 рубли бас , избери си къфто искаш приличен имот - редова къща 120-240кв или в затворен комплекс ; апартамент 100-150кв с 2 гаражни клетки/парко места в сграда до 3-4 етажа , в София , Пловдив , Варна ... Ако цената е по-ниска от тази в момента ти ги превеждам където кажеш , ако не ти ми ги превеждаш ... ?! ... Съгласен ?! Става и с терен в регулация в 50-70км зона около София ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
Да дойдат и да инвестират тук в БГ, оазиса на имотно спокойствие и печалби. Да се посъветват с местните "Експерти" как цените ще са само нагоре и как имотите били евтини и достъпни. Спадове били невъзможни, пък и те работели на на мижави 300% печалба, при 100% нямало смисъл да се занимават. Сега към реалността, мн по перспективни, уредени и демографски растящи държави регистрират спадове в цените на имотите. Оптимистите, замисляте ли се дали нас ще ни подмине?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още