IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

2022 - година на захлаждане за жилищния пазар у нас (Втора част)

Каква беше годината за жилищния пазар, ипотечното кредитиране и жилищното строителство, обобщават анализатори и участници на пазара

09:00 | 28.12.22 г. 6
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Оптимистичната е да се повтори 2022 година, в която въпреки песимистичните пазарни прогнози търсенето на имоти в София беше стабилно и компанията ни изпълни плановете си за продажби за годината. Но независимо от сценариите, които 2023 г. ни подготвя, BLD работи по нови проекти. Готови сме с реакция за всяка ситуация, но предвиждаме, че на пазара ще има временен спад на търсенето, последван от плавен и устойчив растеж.

Петър Каменов, главен анализатор на Националният регистър за ново строителство и реконструкция в България

Нарастващите цени на материалите и разходите за труд, недостигът на персонал, проблемите с веригите за доставки и промяната на потребителското поведение бяха едни от най-сериозните предизвикателства за играчите в сектор жилищно строителство през изминалата година.

Развитието на българския строителен пазар е повлияно и от текущите регионални и глобални събития. Основната несигурност е причинена от войната в Украйна, последиците от нея, както и от финансовите политики в международен план - те вляха нови сериозни парични потоци в икономиката в отговор на коронавирусната пандемия, които играят решаваща роля за високата инфлация.

Един от тези ефекти е повишаването на цените на енергията и хората се подготвят за това, което може да последва. Очакваното икономическото свиване може да окаже значителен натиск върху всичко, свързано с недвижимите имоти. Индустрията е засегната и от нарасналите цени на горивата и очакваните скокове на лихвените проценти. По отношение на продажбите купувачите стават все по-внимателни и предпазливи. Това се дължи и на появили се некоректни практики на инвеститори при продажба “на зелено”, което рефлектира върху целия пазар.

Петър Каменов, главен анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкции в България
Снимка: Личен архив

Петър Каменов е главен анализатор на Националния регистър за ново строителство и реконструкция в България. Роден през 1980 г. в гр.София, завършил е специалност е специалност "Прогнозиране и планиране на икономическите системи" в УНСС през 2003 г. От 2004 г. става част от екипа на "Болкан Кънсалтънси Център". Разработил е редица прогнози и оценки на строително-инвестиционния пазар, пазарите на недвижими имоти, строителните материали, маркетингови стратегии и анализи в сферата на строителството и инвестициите за външни компании и редица ключови обекти в страната. Лектор и участник в конференции. Участва активно с редица публикации за пазара на строителство и имоти. 

В голямата си част обаче българските строителни предприемачи са изключително добре подготвени още от финансовата криза от 2008 г. Последните години също натрупаха значителен опит. Започнаха да подхождат с много внимателно планиране, предхождащо надеждните и устойчиви решения в съответствие с динамичността на пазара.

В същото време ние от Националния регистър за ново строителство и реконструкции, наблюдавайки строителния пазар вече 19 години, не може да не отчетем, че през последните две години има навлизане на нови инвеститори, които имат твърде малък или почти никакъв опит с жилищното строителство. Едно по-сериозно икономическо забавяне ще рефлектира най-силно върху тези новопоявили се пазарни участници, някои от които може да изпитат трудности да завършат проектите си.

В момента има индикации, че инвеститорите стават по-консервативни при планирането на нови жилищни проекти, което означава, че вероятно ще има леко забавяне при ръстовете в жилищното строителство, които се наблюдаваха през последните две години. Ограничено предлагане на пазара на ново строителство ще балансира цените в сектора на недвижимите имоти.

И догодина основните фактори, с които ще се съобразява жилищната индустрия са непредсказуемите цени на строителните материали, които обаче напоследък намаляват, цените на горивата, цените на електричеството, войната в Украйна заедно с всички проблеми, които генерира, както и нарастващите лихвени проценти.

Целият строителен пазар в България е изправен и пред проблема с недостига на работна ръка. Липсата на неквалифициран персонал може малко по-лесно да бъде покрита чрез “внос” на работници от други държави, но острият недостиг на добре обучен персонал ще се запази.

Повечето прогнози за догодина са за спад на търсенето от страна на купувачите, спад на цените на имотите, особено на старото строителство, както и по-високи лихви по заемите. Според наши оценки цените на жилищата ще се редуцират в известна степен, но не драстично, както през 2008 г. Смятам, че жилищният пазар ще продължи да се представя по-добре в сравнение с другите типове строителство като офис площи и хотели.

И все пак най-песимистичната ми прогноза би била да се задълбочи спадът при продажбите и това да рефлектира и върху започването на нови жилищни строежи с намаление до 15% на годишна база на стартираните площи. Силно отрицателно въздействие ще има и намаляващото население на страната, като по предварителни оценки хората в икономически активна възраст ще спаднат с още 15% до 2030 г. Тоест група от 25 до 44 години ще отбележи намаление от близо 900 хил. души в периода от 2010 до 2030 г.

В същото време икономиката на страната бележи значителен ръст през настоящата годината, въпреки че има леко забавяне през третото тримесечие на 2022 г. Това повишава жизнения стандарт (въпреки високата инфлация) и въздейства положително върху строителната индустрия. Има и още няколко фактора, които работят в полза на жилищното строителство - стабилна банкова система и все по-ясно изразената тенденция за деурбанизация, която генерира повече купувачи на къщи и имоти около големите градове.

През новата година може да наблюдаваме и препозициониране на пазара на недвижими имоти, защото строителни предприемачи търсят нови ниши за развитие и различни формати на проекти. Като цяло общият обем на започнатите жилищни площи е нараснал с 19% през 2022 г. и се очертава да остане на подобни нива и през 2023 г. – сравнително оптимистична прогноза за период на очаквана икономическа стагнация.

Освен това в Националния регистър за ново строителство отчитаме, че има много проекти, които са в процес на планиране и се очаква да направят първа копка. Така че жилищната индустрия все още има причини да бъде оптимист относно потенциала за растеж и възможностите за реализация на нови проекти през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 27.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 18 rate down comment 1
bertram
преди 1 година
Поздравления за статията.Оставете си вратичка за 3-та част където да отразите резултатите (сделки, нови вписани ипотеки и тн) от четвъртото тримесечие на 2022-ра, което традиционно е най-силно за пазара на НИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 28 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 1 година
До: Lemon'sКаква среда?Какво качество на живот?В големите градове това са пълни глупости,качество на живот и среда има в малките до средни по големина градове не само в България.Какво качество и среда в Пловдив или София ?Къде?След като в тези територии са наблъскани стотици хиляди и милиони?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 2
Lemon's
преди 1 година
Хм, това ми хареса: "за купувачите в голяма степен стана важно и качеството на средата на живот" т.е. вече локацията не е от първостепенно значение, а разполагаемата жилищна площ, чистият въздух и чиста заобикаляща среда, простор за свобода и движение!!! Вече проглеждат имащите възможността да си купят дом!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха Направете го като сериалите по Netflix,Захлаждане на пазара 1,ви сезон,2 сезон и на серии ,явно захлаждането на пазара и спада на сделките е доста болезнено ВЕЧЕ ,и една статия не стига да го опише,а какво ще кажете на хората когато само преди 6 месеца ги лъжете със стабилност и евтини кредити ???Или това беше само и само да купят,да задлъжнеят на високите цени.Проблема на пазара е един ,и той се нарича Имотна мафия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 28 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Пазара и брокерите явно вече виждат края на партито и Лесните сделки щом и втора част има на захлаждането на жилищния пазар.Тази прогноза я дадох още в началото на 2022 година,когато обратното всички изброени в статията написах че банките ще вдигнат рязко лихвите ,така и стана в глобален мащаб,процеса вече навлиза и в България.Нужно е да бъде сложен рязък край на тези извращения с цените и всички купувачи вкупом да накажат пазара ,за да имат добри възможности
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 19
Иван Митев
преди 1 година
Сега, след предложение от Министерството на финансите се употребява създаващ щети метод за финансова политика. Неправилността е водеща причина за сегашна инфлация. Всеки ще е с щети. 2022-ра е по-трудна от 2021-ва година. Със сгрешената финансова политика, 2023-та ще е по-мъчителна от 2022-ра година. Постижимо е предпазване от нови щети. Прекратяването на създаващия щети метод за финансова политика приключва развитие на сегашна инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още