IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде в Европа хората с жилищен заем са най-застрашени от повишаването на лихвите?

Предпочитанията на кредитополучателите и предложенията на кредиторите се различават значително дори в рамките на еврозоната

13:58 | 06.10.23 г. 1
Снимка: Vivian Wan/Bloomberg
Снимка: Vivian Wan/Bloomberg

Италия

Ерата на високи лихви преди влизането на страната в еврозоната остави трайни впечатления у италианците. Мнозина предпочитат да купят жилище с пари в брой, елиминирайки напълно риска от растящите разходи за обслужване на заемите.

Преди пандемията 51% от купувачите на първо жилище и 81 на сто от инвеститорите в имоти за отдаване под наем не са теглили ипотечен кредит, сочат данни на имотната компания Tecnocasa.

Италианските собственици на жилища с ипотечен кредит традиционно трябва да плащат относително високи вноски заради строгите условия за кредитиране на банките.

Според Мюелбауер това е причината общите нива на италианския дълг по жилищните заеми да са „невероятно ниски“ спрямо нивата на доходите.

Резултатът е, че макар много от хората с ипотечни кредити да разчитат на плаващи лихви, италианските собственици на жилища са относително добре изолирани като цяло.

Но някои от тези заеми, много от които имат плаващи лихви, изпитват затруднения с по-високи разходи за обслужване на заемите.

През март, последния месец за който са налични данни, са били пропуснати вноски по ипотечни кредити на обща стойност 6,8 млрд. евро, сочат данни на Националната асоциация на банкерите Fabi. Жилищните заеми с плаващи лихви се оказват „особено проблематични“.

Нидерландия

В Нидерландия плаващите лихви и краткосрочните жилищни заеми стават много по-популярни, тъй като клиентите се опитват да избегнат ангажирането си с растящи лихвени проценти, които е вероятно да намалеят в средносрочен план.

Тези продукти са съставлявали над 21% от сделките за рефинансиране през юни, което е ръст спрямо под 11 на сто година по-рано.

Нидерландските собственици на жилища трябва също да се справят със затягането на имотния пазар. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показват, че цените в Нидерландия са нараснали с почти 50% от 2015 г., когато ЕЦБ започна програмата си за количествени облекчения на стойност трилиони евро, до тази година.

Но те ще намалеят с 9% до края на тази година спрямо връхната си точка през юли 2022 г., считат анализатори от Rabobank. Това увеличава перспективите по-скорошните купувачи в Нидерландия да имат по-висок дълг от стойността на имота им.

Яспер де Грут, главен изпълнителен директор на имотния сайт Pararius.com, коментира, че един на 25 собственици на имоти има неизплатени заеми, чиято стойност надвишава стойността на жилището им. Но недостигът на жилища в Нидерландия ще ограничи нови спадове на цените, допълва той. „Ако лихвите се стабилизират, не очаквам нови спадове“, казва Де Грут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 25 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 7 месеца
Въпрос към Инвестор медия ?Къде е България в статията или не е удобно да кажете че мафията в България раздава основно кредити с плаващи лихви ,къде в България има кредит на добра лихва или е даван такъв със 100% фискирана вноска но за целия период до края на кредита ?Или не пишете за тия неща за да може да има място утре за статия с Тихомир Тошев и Кредит център ,за някой лев отгоре да му продадете място за реклама ?Питам така за един приятел
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още