IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограничено предлагане задържа ръста на цените на жилищата у нас

През 2023 г. на един купувач в четирите големи града в страната са се падали 0,8 имота, сочат данни на агенция за недвижими имоти

20:51 | 22.02.24 г. 10
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС
Снимка: Ралица Белчева, БГНЕС

Предлагането на жилищни имоти в големите градове у нас ще остане ограничено през следващите месеци и това вероятно ще поддържа ръста на цените малко по-висок в сравнение с края на 2023 г. В София той може да достигне над 10% през тази година, коментираха брокери на недвижими имоти по време на семинара „Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 г. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 г.“, организиран от Камарата на професионалните оценители.

Данни на „Адрес Недвижими имоти“ показват, че през 2023 г. купувачите, които са търсели имот, са били 28 500 души при 24 хил. оферти за имоти, които се продават. Това означава, че за един купувач през миналата година е имало 0,8 имота на пазара, съобщи Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.  

В момента продавачите на жилища изчакват, тъй като цари мнението, че след влизането на България в еврозоната, цените ще нараснат с 30%-40%, каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Тенденцията в компанията през последните години до 2023 г. е била наличните имоти за продажба в портфейла ѝ непрекъснато да намаляват, изчерпали са се включително оферти, които са оставали над пет години на пазара. През миналата година предлагането леко се е увеличило, но недостатъчно, за да компенсира осъществените продажби.

Предлагането на пазара, което идва от новото строителство, не е достатъчно, за да отговори на търсенето, затова жилищата в сгради на етап строеж се продават на много ранен етап, отбеляза Стойкова. Тенденцията не е била прекъсната от Covid-19, нито от войната в Украйна, ускоряването на инфлацията или практиката на някои предприемачи да индексират цените по вече сключени договори. „Доверието на купувачите се запази, проектите се завършват и въвеждат в експлоатация и това определя предпочитанието на хората към новите жилища“, каза тя.

Тенденцията през последните години е да се строят по-големи сгради с повече жилища в тях заради все по-трудното намиране на парцели. Мащабните проекти са знак, че инвеститорите имат смелост да ги стартират и завършат, коментира Стойкова. „Във всички големи градове се създават изцяло нови зони или се преобразяват бивши индустриални зони, това спомага и за по-добра градска среда“, отбеляза тя.

Миналата година средната цена, на която са се сключвали сделките, е достигнала 1600 евро на кв. м, а над 80% от продажбите са на имоти ново строителство, сочат данните на Bulgarian Properties. Към края на годината покачването на цените на жилищата се е забавило до 3,2% на годишна база, а в реални изражения, след изключване на инфлацията, през последните две тримесечия на 2023 г. е отчетен дори лек спад. При новото строителство повишаването на цените на жилищата е с между 3% и 10% в зависимост от етапа на строителството.

В Пловдив цените също като в София са забавили ръста си до 10% в края на миналата година и средната цена на квадратен метър там достига 1186 евро. Тя е по-ниска в сравнение с Варна и Бургас, където е съответно 1300 евро и 1220 евро на кв. м заради по-силния ръст на цените в двата морски града от съответно 20,7% и 15% в края на миналата година.

Според Гергана Тенекеджиева за момента няма предпоставки за спад на цените на жилищата в големите градове, тъй като доходите нарастват, безработицата остава ниска, както и лихвите по ипотечните кредити.

Цените на жилищата ще намалеят, ако намалее търсенето, каза Тенекеджиева и посочи три фактора, които биха довели до спад на търсенето. Първият е евентуален ръст на лихвите не само по ипотечните кредити, а и дори в по-голяма степен по депозитите. „Ако хората имат възможност да държат спестяванията си в банки при 5% доходност, най-вероятно няма да рискуват с инвестиционна покупка на имот“, счита тя.

Вторият фактор е намаляване на доходите и ръст на безработицата, тъй като при такова развитие усещането за сигурност на купувачите ще намалее и това ще ги принуди да се отдръпнат от пазара. Третият фактор според нея е рязко ускоряване на инфлацията.

Тенекеджиева изброи и три фактори, които биха допринесли търсенето да изпревари предлагането. Първият отново е ръст на лихвите по депозитите, тъй като това може да тласнат продавачите да се разделят с имота си и да получат по-висока доходност от банките. Вторият е повишаване на безработицата и намаляване на доходите, които да доведат до невъзможност за обслужване на ипотечния кредит, а третият – намаляване на имотите в строеж заради липса на  търсене.

За момента обаче жилищниятн пазар в големите градове остава силен и динамичен, каза доц. д-р Мирослав Владимиров от ЕРА България. Според него търсенето на жилища у нас е движено от ръста на доходите, който изпреварва покачването на цените на жилищата, и желанието на хората да живеят в собствено или в по-голямо жилище. Към тях той добави още един фактор - инвестицията в имот носи висока доходност при малък риск. Изчисленията му сочат, че средната доходност от пряка инвестиция в недвижим имот у нас е 10,7%, докато при борсово търгуваните фондове тя достига 7,7 на сто, а при инвестициите в акции от индекса SOFIX е 6,3%.

Един от силните двигатели на жилищния пазар са и ниските лихви по ипотечните кредити, които останаха почти непроменени през миналата година въпреки очакванията за плавен ръст. Владимиров счита, че задържането на лихвите на ниски нива се дължи на факта, че през последните 15 години домакинствата по-бързо спестяват, отколкото заемат кредити, а това води до нетно увеличение на средствата в банките. Тяхната свръхликвидност и конкуренцията помежду им задържа за момента лихвите на ниско равнище. Той очаква, ако силното търсене на ипотечни кредити се запази, през второто полугодие на тази година все пак лихвите да поемат леко нагоре, но допълни, че едва ли повишението ще е по-голямо от половин процент през 2024 г. Подобно увеличение според Владимиров няма да промени решението на хората за покупка на жилище, нито ще бъде изненадващо за тях.

Според него ръстът на ипотечните кредити, който достигна 20% на годишна база миналата година, не е неочакван или необичаен предвид повишаването и на цените на жилищата с 20% през този период. Съотношението между обема от ипотечните кредити и брутния вътрешен продукт през 2023 г. е достигнал 10,88% и е нараснал с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
Gna
преди 2 месеца
Ето есин добър анализ на имотния сектор от доц.Сарийски- https://youtu.be/eaj_OH4BLcE?si=vkClMD2BiNbuxfvK
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 27 rate down comment 0
Naemate1
преди 2 месеца
Нарастващия брой на подобни статии всеки ден показва на къде отиват нещата ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 0
Gna
преди 2 месеца
При тази демография и тези цени на имоти няма как да има пазар на имоти. Съветвам ви от инвестор да качите данните за родените през 2023г., а именно около 49 000 бебета. Тази тенденция на ниска раждаемост започна през 96г. или вече 30 години. Като ситуацията ще се влошава още. Честито на всики имотни пиявици, които ще се налага да лъжат ромите занапред колко са им достъпни имотите, просто други млади почти няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 44 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 месеца
В момента ако следите обявите за София ще видите че има огромен брой имоти които се продават от над 7,8,10 месеца вече ,обявите бяха махнати по празниците и сега пак се качват което означава че тези имоти не са били продадени в най доброто време от есента до Нова Година.Сделките падат вече над 12,13,14 месеца в цялата страна .Брокерите живеят само от сделки няма ли сделки те остават или без пари или дохода им пада,затова е огромния вой статуквото с високите цени да не се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 35 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Един от най-скъпите имотни пазари в света се охлаждаСуперлуксозните жилища в Хонконг са изгубили една четвърт от стойността си и въпреки това цените все още не са стигнали дънотоСтатията е качена днес в Economics
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 41 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Относно спекулациите както виждате брокерите,продавачите,спекулантите,кредитните консултанти и строителите всява страх от поскъпване, те искат хората да не мислят и да купуват от страх,това го правеха същите лица ,същите имена в България същите агенции и преди България да влезе в Европейския съюз, тогава кризата свали пазара и го срина .А Еврозоната всяка година се отлага, както виждаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 46 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 месеца
В Германия цените на жилищата спаднаха с над 10% и то в големи населени градове ,топ локации,Китай е в криза,Еврозоната има анемичен растеж,масово фалира строители в цял свят огромни компании,Централните банки ще свалят лихвите едва тогава когато потреблението,заплатите,ръста на цените и цялата лапачка и мерак за харчене не бъдат счупени и това е част от историята. Това са фактите както каза и Уникредит Булбанк пазара е в БАЛОН.Огромен балон!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 47 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 месеца
ФЕД в САЩ,Австралия, Нова Зеландия,Великобритания,Европейската банка,това са част от институциите които обявиха че парите ще поскъпват,кредитите ще поскъпват, а БГ брокерите умират, умират да не спадат цените защото това е СПАД в техните доходи Искате ли ниски цени ,достъпни жилища ,искате ли нормален пазар ,оставете ги БЕЗ сделки,без продажби,без търсене ,без интерес.3 месеца и ще видите как ще Вият до небето!Всички без изключения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Нестабилната потребителска инфлация и инфлацията на едро от новите данни, публикувани миналата седмица, разпалиха опасенията, че Фед ще поддържа лихвите по-високи за по-дълго време от очакваното.Така ,така ,не само че има опция тази година лихви да не свалят ами даже има и опция ПАК и ОЩЕ да се вдигат.След Март 2024 в България всички банки ще вдигнат лихвите по всички кредити ,а БНБ ще натиска за спад в кредитирането заради Еврозоната и инфлацията .Лихвите ще са високо задълго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още