IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на контрол е основен проблем на етажните собствености

Неспазването на правилата е основният проблем за лошото състояние на сградния фонд, смята основателят на компанията Едом БГ Марио Понте

08:20 | 28.01.14 г. 27
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Понте.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Марио Понте. Снимка: Личен архив

Марио Понте има богат опит в управлението на етажна собственост в Италия. От 10 години живее в България и Италия. Основава през 2013 г. компанията Едом БГ ООД (www.edombg.eu). С  Понте разговаряме за управлението на етажната собственост в България, законовата регламентация, регулацията и проблемите на професионалните домоуправители.

Г-н Понте, в последните години пазарът на професионални услуги по управлението на етажната собственост непрекъснато расте. Как оценявате интереса на етажните собственици да наемат професионалист, който да се справя с проблемите на жилищните сгради?

От това, което виждам, след като направихме проучване на пазара и регистрирахме компанията Едом БГ, в момента не повече от 5% от пазара се управляват от професионални домоуправители. Досега живущите не са намерили начин, по който да се справят с проблемите, и вече търсят професионалисти, които да решат натрупаните проблеми. Много от хората обаче не разбират същността на професионалния домоуправител. Някои от тях смятат, че той трябва да им реши проблемите с хората, които не плащат или пък да установи кой краде от общия ток.

Трябва да е ясно, че задачата на професионалния домоуправител е да води и представя отчетите на етажната собственост при максимална прозрачност, да наблюдава качеството на ремонтните дейности, да знае как да оцени и разграничи способностите на доставчиците на услуги, да посредничи при спорове или разногласия между живущите, да има задълбочени познания за закона, за да гарантира правата и задълженията на собственици, ползватели и обитатели, да участва в изготвянето на най-добрия правилник за вътрешния ред на съответната етажна собственост, да гарантира най-справедливото разпределение на разходите на етажната собственост и да гарантира ликвидност чрез едно професионално управление на активите на етажната собственост.

Етажните собственици трябва да търсят човек, които да ги води, да им помага, показвайки им правилата и поведението, които трябва да бъдат възприети от гражданското общество. Моето наблюдение е, че голяма част от хората не познават добре дори най-елементарните правила - от това как се провежда общо събрание до това, че много не знаят за съществуването на закона и че той трябва да се спазва от всички.

Законът за управление на етажната собственост в България е преработван няколко пъти и продължава да се счита, че е несъвършен, дори неадекватен. От какви промени според Вас се нуждае законодателството, за да се управлява адекватно етажната собственост?

Има много неща, които трябва да се променят. Едно от тях е регулацията на услугата професионален домоуправител. Има проблем и с формирането на таксите за поддръжка на сградите. Разходите в един блок към момента в България се плащат като твърда такса на апартамент или на човек. В Италия например се плаща на дял на жилището от общата площ на сградата, калкулирани с различни параметри като височина на етажа, географска експозиция, употреба на общите части.

Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 9 rate down comment 1
MZ/X
преди 10 години
"Ти си луд, ве!Нали в момента, в който се опита да сложи ръка върху апаратмента, аз собственоръчно ше го гръмна...а за последствията изобщо няма да ми пука !!"Точно подобно отношение прави невъзможно живеенето в етажна собственост в България! Никога няма да има 100% съгласие в една сграда всички да плащат, но не се ли принуди малцинството да плаща все по често ще сме свидетели как се самосрутват балкони и сгради (имаше таки случаи в София) и никога няма да може да се санират етажните имоти в България.Интересно е как приемаш, че може да ти вземат жилището ако не плащаш данъци, но не приемаш принудата да платиш общите разходи на сградата в която живееш.За да се поддържа една сграда на ниво, всяка година трябва да се инвестира поне 1% от стойността и, а в България като общи разходи не се събира и 10% от тази сума!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 10 години
хахах много си смел у форума ! като завалят сметките от ЧСИ-то и 20-те лева за 3 месеца станат 200 и ти лепнат бележка за опис тогава бъди смелчага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
И въобще добре е първо да се прочете, или поне преразкаже от някой, който е чел, съответната законова уредба и после коментари. Няма да отнеме време, не повече от две-три цигари. Иначе много несериозно звучат някои коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
:)))Разбирам те чудесно! Няма да ползвам епитети, не че не ми се иска.Значи когато не ти харесва един закон/не те устройва лично/, подхващаш съответния правораздавателен орган и "лично го застрелваш"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
това ЧСИ и то душа носи....ако ме разбираш !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Има! Ако искаш ЧСИ, ако искаш ДСИ :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
Както и #7 пише, регламент ИМА! Това, че масово обитатели собственици/от тях пък к`ви "инвеститори" има - мъка/ са асоциали, холерици и прочие, не означава, че не трябва да има ред. Е, както писах ако в една ЕС повечето желаят да живеят като в близкоизточен конфликт - техен проблем. Това е една от причините, купувачи често да се сещат, че фактор при избор на жилище са и съседите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
data
преди 10 години
Проблемите с етажната собственост винаги се свеждат до един или няколко изкукали пенсионера което вдигат лозунга : "ми то ние нямаме пари" Единствената възможност това да се реши е да има възможност за бърз достъп до ЧСИ на неплатените сметки .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 10 години
ЗУЕС е един от малкото стегнато и разбираемо написани закони. Дава достатъчно лостове за да се въведат нещата в ред. Понеже веднага следват сравнения с нормални държави, там също има такъв регламент и професионални управители, като в някои страни част от местните данъци и такси на ЕС отиват за такива фирми, които участват в конкурси, друга част се поема от самите собственици- Така има и повече контрол, отчетност и ред.ЕСТЕСТВЕНО ако повече от 50% от собствениците НЕ желаят ред.....няма да го има. Една вметка за 2, ясен е реда по който се събират неплатени такси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 2
cokrat1
преди 10 години
Хора диваци поединично няма как да ги накараш да общуват цивилизовано.Жилищната сграда/блока/ е една. Значи всеки притежава една част от цялото. Цялото за да бъде добре трябва да се правят общи разходи, който се разпределят по някакъв справедлив принцип. Хубавите работи струват пари. БГ маТряла още не е узрял за такива цивилизовани отношения. В цялост той си остава див балкански субект. Доказателства....ами прочетете всички коментари под тоя матрял. Ще намерите достатъчно такива субекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още