IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн обучението - мечтата, която така и не се сбъдна

Оказва се, че много малка част от хората, които записват дигитални курсове, наистина ги завършват

13:25 | 19.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Прочутата платформа Coursera предлага около 560 курса. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Прочутата платформа Coursera предлага около 560 курса. Снимка: архив Ройтерс

Феноменът "образование по интернет" се сблъсква с редица трудности по пътя си. След пускането на стотици онлайн курсове, в които са вложени десетки милиони долари и милиони потребители през последните две години, мечтата за качествено виртуално обучение за всички изглежда не работи така, както беше планирано.

Дори пионерът в онлайн образованието и основател на Udacity Себастиан Трун твърди, че е помогнал за разработването на „отвратителен продукт“, защото толкова малко ученици завършват дигиталните курсове, съобщава Bloomberg.

Именно сега Harvey Mudd College, високо оценявано училище по инженерство, математика и науки в Клеърмонт, Калифорния, прави крачка напред. Учебното заведение влага голяма сума пари от анонимен дарител и стартира своя онлайн програма, назначавайки наскоро дипломираната Ели Скофийлд да задвижи проекта.

Курсовете на Mudd, един за компютърни науки и друг по физика, са разработени, така че да са в полза на учителите, които искат да помогнат на своите ученици. Така един учител в средното училище може да използва видео лекциите заедно с препоръчаните теми за обсъждане, за да допълва часовете си. Планира се курсовете ще бъдат пуснати през втората половина на годината.

„Когато се присъединих към проекта, осъзнах, че това няма да бъде традиционен онлайн курс“, коментира 22-годишната Скофийлд, която миналата година е завършила учебното заведение. По думите ѝ той е проектиран да бъде помощник за учителите, които искат да го ползват в класните стаи.

В случай, че проектът се окаже успешен, тези курсове могат да намерят пътя си до по-малки и по-концентрирани групи. Подходът на Mudd се различава от този на широко промотираните Udacity и Courserа, които са дело на бивши професори от Станфордския университет.

Тези компании се фокусират върху безплатни курсове на ниво колеж, представени от професионални лектори. Coursera предлага 560 различни класа, докато Udacity е в процес на пренасочване на дейността си към професионално ориентирани курсове, спонсорирани от компании.

Според Трун проблемите с пускането на прекалено много онлайн курсове започват по същото време, по което списание Nature публикува скептично проучване по темата. Изследването на Университета на Пенсилвания показва, че повечето хора, които завършват курсовете, са сред най-образованата и богатата част от населението на отделните страни.

Това подкопава представата, че онлайн програмите са свързани с демократизирането на образованието и целят да достигнат до отдалечени кътчета на планетата. Проучването се базира на отговорите на почти 35 000 души, записали се на курсовете на Coursera.

Резултатите показват, че 83 на сто от учениците вече са прекарали две или четири години във висше училище.

Друго проучване, публикувано миналия месец от Graduate School of Education към Университета на Пенсилвания, показва, че средно 4% от записалите онлайн курсовете ги завършват.

На свой ред онлайн програмата на Mudd, която използва технология, разработена от EdX, е продължение на летните курсове на колежа, които помагат на учителите да научат повече за компютърните науки. Семинарите обикновено привличат между 20 и 30 учители годишно.

Ако новата онлайн програма за компютърни науки потръгне добре, Скофийлд твърди, че тя може да стигне до 1000 до 2000 допълнителни ученици и това е напълно реалистична цел. Целият материал е безплатен, така че Mudd Няма намерение да печели пари от проекта. Вместо това училището се надява да се превърне в по-познато име сред гимназистите, които искат да се специализират в технологиите, инженерните специалности и математиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:58 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още