IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка свали основната лихва за 16-и пореден път

Банката се опитва да подпомогне възстановяването на икономиката и да приближи инфлацията до целта от 3%

16:38 | 26.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Унгарската централна банка свали основната лихва за 16-и пореден път

Унгария оряза основния лихвен процент до ново рекордно ниско ниво в опит да подпомогне възстановяването на икономиката и да стимулира годишния ръст на цените, като по този начин инфлацията по-лесно да се доближи до целта от 3%, пишe MarketWatch.

Централната банка на Унгария свали основната лихва до 3,2% от 3,4%, като оправда очакванията на анкетираните от Wall Street Journal анализатори. За 16-и пореден месец финансовата институция прибягва до този ход. На старта - през август миналата година - лихвата бе 7 на сто.

Повишеният апетит за риск в световен мащаб – успехът на страната при набраните 2 млрд. долара на международните пазари от миналата седмица и устойчивостта на форинта след срещата на Комитета по парична политика миналия месец сякаш подкрепиха централните банкери в решението им да намалят лихвата отново.

Изненадващото понижение на основния процент на Европейската централна банка в началото на ноември също бе причината Унгария да продължи да намалява лихвата. Страната трябва да гарантира, че разполага с премия спрямо лихвите на водещите централни банки, за да предпази форинта от обезценяване – продължаващ проблем на фона на натрупаните високи нива на публичен и частен дълг, деноминиран в чужда валута.

Понижението на основния лихвен процент е в унисон с последните изявления на гуверньора на централната банка на страната Дьорд Матолчи. Миналата седмица той каза, че лихвите могат да бъдат свалени още при условие, че инфлацията продължава да пада.

През октомври инфлацията бе 0,9% на годишна база, като отчете рекордно 39-годишно дъно – изненада дори и за централната банка. Целта на кредитора е да постигне годишна инфлация в размер на 3% в средносрочен план.

През следващите месеци цените ще падат още, тъй като през ноември правителството възнамерява да намали цените на комуналните услуги. Мнозина икономисти предупреждават, че този ход може да предизвика дефлация.

Поради тази причина анализаторите сега се придържат към твърдението, че банката може да продължава да сваля лихвите дори и с повече в сравнение с предишните им очаквания. Преди няколко месеца Матоличи определи 3% като долната граница на цикъла на понижение на лихвените проценти, при достигането на която той ще спре. Повечето експерти очакват това да стане до края на годината. Някои от последните прогнози на експертите пък виждат основния лихвен процент да бъде в интервала 2,40-2,80% през март следващата година.

„Но тъй като най-вероятно инфлацията ще се покачи през втората половина на следващата година и тъй като възстановяването на икономиката набира скорост, Унгария ще бъде първата сред страните в региона на Централна и Източна Европа, която ще започне да покачва лихвите. Това най-вероятно ще се случи през последните три месеца на 2014 г.“, дава своята прогноза икономистът в Royal Bank of Scotland Абас Амели Ренани.

Рекордният цикъл на монетарно разхлабване е придружаван от печатането на пари от страна на централната банка с цел  субсидирането на кредити за малките предприятия, които да подпомогнат допълнително растежа.

Анализаторите и правителството са на мнение, че растежът на брутния вътрешен продукт може да достигне 2% през следващата година. През тази най-вероятно ще бъде 0,7%, подкрепен както от паричните стимули, така и от ръста на нетните заплати заради ниската инфлация. Миналата година икономиката на Унгария се сви с 1,7%.

„Ние смятаме, че свръхликвидността ще увеличава уязвимостта на форинта, ако пазарната волатилност се покачи“, коментират анализатори от Barclays.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още