IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода: Ще постигнем инфлация от 2% и ще я поддържаме

Според гуверньора на ЯЦБ сегашният обем на покупки на японски облигации ще бъде достатъчен, за да бъде постигната инфлационната цел в срок

21:13 | 13.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Курода: Ще постигнем инфлация от 2% и ще я поддържаме

Централната банка на Япония (ЯЦБ) ще запази силно експанзивната си парична политика, докато инфлацията не достигне целта от 2% и не се стабилизира. В това увери гуверньорът на финансовата институция Харухико Курода, като добави, че, ако инфлацията се отклони, ще бъдат приложени още гъвкави мерки, пише вестник Financial Times, цитиран от CNBC.

„Ние възнамеряваме да постигнем целта за инфлацията от 2 на сто и ще я поддържаме стабилна“, бяха точните думи на Курода. Казаното от него предполага, че ултра гъвкавата парична политика може да действа дори и след края на двугодишния срок, който ЯЦБ си постави, за да изпълни целта. „Не би било добре просто да докоснем двата процента и след това отидем на един процент или по-малко от процент.“

Откакто зае поста гуверньор на ЯЦБ тази пролет Курода обяви, че ще извършва покупки на японски държавни облигации за 50 трлн. йени на година. Това е далеч по-агресивна политика от предшествениците му. Покупките ще са достатъчни, за да бъде удвоена паричната база на страната до края на следващата година.

Курода заяви, че сегашният обем на покупки на японски облигации ще бъде достатъчен, за да може ЯЦБ да постигне инфлационната цел в срок. Но ако моделът на банката се окаже погрешен или икономиката претърпи неочакван шок още преди втората година, централните банкери ще се намесят, ако бъде необходимо.

„Буквално, ние сме почти на половината път“, коментира Курода данните за инфлацията в Япония. Те показаха, че основната инфлация, която ЯЦБ използва за по-коректен измерител, е нараснала с 0,9% през октомври - най-бързият темп на растеж за последните 5 години.

Но скептиците отбелязват, че голяма част от увеличението на инфлацията се дължи на резкия спад в стойността на йената, който тласна нагоре цената на вноса, най-вече на нефт и газ.

„Сега увеличението на индекса на потребителските цени се дължи повече на вътрешни фактори“, казва той.

Той отхвърли опасенията, че инфлацията може да навреди на японските търговски банки като притисне дългосрочните лихвени проценти и окаже влияние върху доходността на японските държавни облигации. Банките свиха портфейлите си и скъсиха средните падежи на облигациите, които останаха при тях. Стрес тестовете, проведени от ЯЦБ показаха, че те биха могли да издържат на едно, дори и малко вероятно, увеличение от 3%.

Курода също контрира критиките, че, ако усилията на банката сработят повече от добре, ще бъде предизвикана неудържима инфлация.

„Разполагаме с достатъчно инструменти за ограничаване на инфлацията, ако тя започне да се увеличава”, увери той.

Курода отново сподели, че подкрепя по-рестриктивната фискална политика, която трябва да спомогне за намаляването на огромния държавен дълг на Япония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още