IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До октомври закриваме 41 депа, които не отговарят на европейските изисквания

Спирането на парите по ОПОС забави строителството на нови депа и доведе до процедурата на ЕК за неизпълнение на правилата

14:00 | 20.07.15 г.
До октомври закриваме 41 депа, които не отговарят на европейските изисквания

До октомври ще бъдат закрити 41 общински депа, които не отговорят на европейските изисквания, съобщават от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) по повод решение на Съда на ЕС, свързано с неизпълнението на Директивата за депониране на отпадъци.

България имаше срок до 16 юли 2009 година да затвори старите общински депа за отпадъци. От екоминистерството обаче напомнят, че процесът по изпълнение на това изискване е свързан с изграждането на нови регионални системи за управление на отпадъците.

Тази дейност се финансира основно с пари по ОП „Околна среда“ за миналия оперативен период (2007 – 2013 година).

Изграждането на новите депа се бави, защото бяха спрени парите по ОП „Околна среда“, обясняват сега от МОСВ. Спирането на плащанията от програмата през ноември 2013 година съвпадна с активния строителен сезон и ограничи значително финансовите потоци към изпълнителите на подобни проекти. ЕК възстанови плащанията по оперативната програма година по-късно.

В резултат на възстановените плащания и на всички усилия, които се полагат за ускоряване на изпълнението, само от началото на годината досега бяха въведени в експлоатация 5 регионални системи в Бургас, Малко Търново, Видин, Габрово и Добрич, с което се преустановява експлоатация на 25 общински депа, уточняват от министерството.

Друга причина за бавната реализация на проектите е несъгласие на жителите от населени места, около които се изграждат системите за управление на отпадъците. По тази причина следват и дълги съдебни процедури за обжалване на плановете за изграждането им.

От МОСВ отбелязват още, че съдебното решение не предвижда финансови санкции. С него Съдът постановява, че страната не е изпълнила свои ангажименти и я задължава да предприеме необходимите мерки, за да се съобрази с решението на съда.

В случай, че държавата членка не отстрани нарушението на правото, Съдът отново по инициатива на ЕК, може да осъди държавата и да й наложи финансова санкция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още