IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как се отразяват парите от ЕС върху българската икономика?

Изчисления на МФ показват, че ефектът върху БВП към средата на 2019 г. е увеличение с 5,5% спрямо сценарий без евросредства

15:30 | 18.09.19 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Програми

Общият бюджет на ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ е 1,88 млрд. евро., от които 1,604 млрд. евро са от Брюксел. Това е 16,2% от общата помощ на ЕС за периода 2014–2020 г. Към средата на 2019 г. реално изплатените средства по програмата възлизат на 638,5 млн. евро, от които 544 млн. евро са за сметка на ЕС по всички приоритетни оси. Степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата достига 33,9%.

Тази програма предвижда изключително инвестиции в развитие на транспортната инфраструктура в страната. Към средата на 2019 г., в резултат на сравнително по-структурния характер на мерките, финансирани чрез средствата по тази линия, се наблюдават скромни краткосрочни ефекти. Първите преки ефекти от изпълнението на ОПТТИ се изразяват в лек ръст на производството и частните инвестиции най-вече в сектор строителство, предвид на дейностите по изграждане на инфраструктура. Наблюдава се и известно нарастване на вноса, което е свързано с необходимостта от осигуряване на суровини и инвестиционни стоки за реализация на инвестиционните намерения. Това води до леко влошаване на текущата сметка. В краткосрочен план не е налице значителен ефект върху бюджетния баланс, въпреки необходимостта от съфинансиране на изпълняваните проекти, като противодействащите фактори са тези, свързани с подобряването на икономическата конюнктура. Дейността по изграждането на транспортната инфраструктура от своя страна е допринесла за увеличение на брутния вътрешен продукт с 0,3% спрямо сценарият без евросредства, като в средносрочен и дългосрочен план това ще доведе до повишено търсене на стоки и услуги от други сектори на икономиката, които се използват в строителството на транспортната инфраструктура.

m2 m2

Общият бюджет на ОП „Околна среда“ (ОПОС) за периода 2014–2020 г. е 1,770 млрд. евро, от които 1,504 млрд. евро са принос на ЕС. Изпълнението ѝ стартира през 2016 г., като към 30 юни 2019 г. по оперативната програма са изплатени средства в размер на 323,2 млн. евро, от които 275,5 млн. евро са средства от ЕС. Степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата достига 18,3%. ОПОС предвижда интервенции основно в екологична инфраструктура. Предвид относително скромното изпълнение на програмата към средата на 2019 г., преките ефекти от изпълнението ѝ са концентрирани предимно по линия на увеличаване на частните инвестиции (с 0,4%), а оттам и на вноса на стоки и услуги поради необходимостта от внос на част от необходимите за реализацията на инвестициите суровини и инвестиционни стоки. Съответно това рефлектира и в известно влошаване на текущата сметка на платежния баланс. В дългосрочен план направените инвестиции ще допринесат за по-добри условия за правене на бизнес и подобряване на качеството на живот в населените места, а оттам и за нарастване на производството в страната и подобряване на конкурентните позиции на българските фирми.

m3 m3

Общият бюджет на ОП „Региони в растеж“ (ОПРР) за периода 2014–2020 г. е 1,543 млрд. евро, от които 1,311 млрд. евро са принос на ЕС. Към 30 юни 2019 г. по оперативната програма са изплатени средства по първа, втора, трета, четвърта, пета, шеста, седма и осма приоритетни оси на програмата в размер на 697 млн. евро, от които 596 млн. евро от ЕС. В резултат на това степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата към този момент е 45,4%.

ОПРР има основен фокус върху изграждането на инфраструктура на местно равнище. Към средата на 2019 г. се наблюдават непосредствени преки ефекти върху частните инвестиции (увеличение с 0,9%) и външната търговия, свързани с реализация на инвестиционните намерения, които са характерни за програмите, ангажирани основно с изграждане на инфраструктурни обекти. По отношение на бъдещото усвояване на програмата в краткосрочен и средносрочен план се очаква в резултат на увеличената строителна дейност да бъде наблюдавано временно увеличение на икономическия растеж в сравнение със сценария без инвестиции в тази област, като към средата на 2019 г. то се равнява на 0,3%. По линия както на преки, така и на косвени въздействия, се очаква това да доведе до ръст на частните инвестиции и по-висока заетост, както и съответно до временно намаляване на безработицата. Нарасналото търсене на работна ръка ще има известен принос към повишаване на средната работна заплата, което ще рефлектира във временен ръст на частното потребление.

m4 m4

Общият бюджет на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ (ОПНОИР) за периода 2014–2020 г. е 650 млн. евро, от които 552,5 млн. евро са принос от ЕС. Изпълнението на програмата започва през 2016 г. Към 30 юни 2019 г. са извършени плащания към бенефициенти на стойност 189 млн. евро по всички приоритетни оси, от които 160 млн. евро финансиране от ЕС. Общо 29,1% от европейските средства по програмата са усвоени към този момент. ОПНОИР се очаква да има ключово значение за дългосрочното развитие на страната. Сред приоритетите, които са заложени в нея, са повишаването на качеството на научните изследвания и развитието на иновациите и подобряването на качеството и достъпа до образование и обучение. Поради относително ниското усвояване на средства по програмата до 30 юни 2019 г., оценените ефекти от реализацията на интервенциите не са съществени, с изключение на повишаването на частните инвестиции с 0,1%

Общият бюджет на ОП „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) за периода 2014–2020 г. е 1,321 млрд. евро, от които 1,123 млрд. евро са европейско финансиране. Към 30 юни 2019 г. са извършени плащания към бенефициенти в размер на 552 млн. евро, по първа, втора и пета приоритетни оси, от които 470 млн. евро от ЕС. Степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата към тази дата възлиза на 41,8% от бюджета ѝ.

ОПИК е пряко насочена към подобряване на конкурентните позиции на българските предприятия. За периода до средата на 2019 г. по реализираните интервенции вече се отчитат първите краткосрочни ефекти по някои от основните макроикономически показатели, като най-значително е отражението върху частните инвестиции, последвано от ефектите върху частно потребление, внос, износ, текуща сметка на платежния баланс и бюджетен баланс. Поради спецификата на инвестициите по линия на оперативната програма при нея се наблюдава леко влияние върху увеличението на износа (0,3%) дори в краткосрочен план, по линия на разширяване на производството. Ръстът в износа, от своя страна, е свързан в определена степен и с нарастване на вноса на стоки за междинно потребление (1%), които не са налични на местния пазар. В краткосрочен план нетният ефект върху платежния баланс на страната е отрицателен, тъй като вносът нараства с по-високи темпове от износа.

В средносрочен план сред най-значимите ефекти по отношение на макроикономическата среда в страната се очаква да бъдат тези по линия на увеличаване на частните инвестиции в резултат на изпълнението на програмата, като подобни ефекти се наблюдават дори в краткосрочен план, оценени на 2,4% до средата на 2019 г. Част от ефектите по линия на нарастване на заетостта също ще бъдат свързани с разкриване на висококвалифицирани работни места във връзка с инвестициите в иновации.

m5 m5

Общият бюджет на ОП „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР) за периода 2014–2020 г. е малко над 1 млрд. евро, от които 938,6 млн. евро са принос на ЕС. Към 30 юни 2019 г. реално изплатените средства по програмата възлизат на 500 млн. евро , в т.ч. 425,3 млн. евро за сметка на ЕС по всички приоритетни оси. Степента на усвояване на средствата от ЕС по програмата достига 45,3%.

Последна актуализация: 19:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 6
pinoccio
преди 4 години
Парите от ЕС са нещо като минимален базов доход. Докато германците и французите вземат заплати, ние сме държава на помощи. Такава е ситуацията. Да, доволни сме, караме я някак си - важно е да не спират парите. Не произвеждаме нищо, но пък стандартът ни се е повишил. Какво по-хубаво от това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
megiddo
преди 4 години
От европейските пари се възползва организираната престъпност, най-вече шайката около Боци ***.Онзи ден той хариза едни 150 млн. EUR на аверчето си Домусчиев, в замяна получава контрол върху новооткритото предприятие и съответно печалбите му.Същото е и с други обекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
Shadow1
преди 4 години
Не е заради ЕС, тя си беше такава и преди него, щеше да е такава и в момента без него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 5
mick
преди 4 години
Заради ЕС парите икономиката стана мижитурка, държавата също. Всички стоят и чакат ес парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 7
mick
преди 4 години
Живот на помощи. Това е. Без парите от ЕС още щяхме да се радваме на социалистическата инфраструктура 30 години след демокрацията.. разбира се неподдържана и отдавна изхабена. Смятайте даже ВиК чакаме ЕС да ни го оправи. Пътищата - също. Вече и до тоалетната сами не можем да отидем без европомощи, образно казано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още