IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Нейков: Няма механизъм, който да стимулира инвестицията в образование

За работещите у нас допълнителна квалификация не означава ръст в заплащането, коментира бившият социален министър

10:37 | 20.05.14 г.
Иван Нейков: Няма механизъм, който да стимулира инвестицията в образование

Диспропорциите в заплащането на висококвалифицирани специалисти и нискоквалифициран персонал в България е факт, който обаче е необясним, след като всички знаят какво трябва да се направи. В момента няма механизъм, който да стимулира хората да инвестират в образованието си, защото всяка допълнителна квалификация не означава ръст в заплащането.

Това каза пред „Нова телевизия“ бившият социален министър Иван Нейков. Той коментира деформацията на пазара на труда, при която в обява за лекар се предлага заплата от 680 лева, а в обява за сервитьорка - 1500 лева.

Според него големият проблем е, че в България квалификацията, която притежават хората, не влияе върху цената на труда. „Това е необяснимо, след като всички експерти и управляващи знаят какво трябва да се направи. Единственото стопиране на процеса идва от Министерството на финансите с вечния принцип „няма пари”, каза Нейков.

Той посочи, че проблемът при формиране на заплатата не е в липсата на пари, а в това, че се прилага историческият механизъм - на база възнаграждението от предходна година. „Никой не иска да започне разговор отначало как се определя цената на труда, колко време си инвестирал в образованието си и т .н.“, заяви експертът.

Той обърна внимание и на друга практика - понякога самите компании, които търсят работна ръка, си правят експерименти, като предлагат високо заплащане, което всъщност няма да осигурят, каза Нейков. „За съжаление една сервитьорка няма да получи 1500 лева, въпреки че е обявено така. Това са трикове, за да се провери пазара”, заяви експертът.

Когато говорим за цена на труд в България е пълна анархия, коментира казуса финансовият експерт Мика Зайкова. Тя посочи, че започналото от 2002 година договаряне на минимални осигурителни прагове отчасти регулира заплащането. Зайкова се съгласи с бившия министър на труда, че при формиране на възнаграждението задължително трябва да има определени критерии – знания, умения, отговорности, допълнителни квалификации и други.

Според Иван Нейков в бюджетния сектор трябва да има няколко базови длъжности, които да указват, че при определена квалификация, образование и професионален опит се стартира при дадено заплащане и всички други длъжности се базират на него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още