IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

За един час един швед произвежда точно толкова, колкото 9,5 българи, смята икономистът Владимир Каролев

10:30 | 05.10.15 г. 23
Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

С промени в Кодекса на труда от това лято вече не се отчита сумарно работното време и повечето българи работят по 12 часа на ден, вместо по 8 часа. Този коментар направи в ефира на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова. Нейните думи бяха по повод въведената в Швеция 6-часова работна седмица. Причината за намаленото работно време е нуждата от по-доброто съвместяване на личния живот с работата.

Зайкова припомни, че намаленото работно време не е новост в Швеция – първата компания, която го е приложила, е Toyota, тоест идеята е тръгнала от частния сектор, а едва след това държавата е предприела регулацията.

Същевременно страната има 43 хил. евро брутен вътрешен продукт на жител, допълни още експертът.

Зайкова беше категорична, че различни изследвания показват, че в сектори като услуги и други, които не са свързани с непрекъснато производство, работещите са по-ефективни, ако започнат работа по-късно.

Именно колко ефективно се работи е проблемът у нас, посочи от своя страна съветникът на икономическия министър Владимир Каролев. Според неговата статистика производителността на българина е 4,90 евро на час, а на шведа – 45,50 евро на час. „За един час един швед произвежда точно толкова в евро, колкото 9,5 българи. Очевидно е, че няма как да си намаляваме работното време“, допълни експертът.

Каролев посочи още, че разликата в броя на населението не е чак толкова голяма – 9,5 млн. души в Швеция, спрямо 7,5 млн. у нас, но БВП на страната е десет пъти по-висок, тоест 10 пъти по-голяма стойност създават всяка година.

В студиото на националната телевизия двамата експерти изказаха противоположни мнения относно заплащането на труда в страната. Според Каролев при положение, че българите произвеждат 4,90 евро на час, то не може да се очаква по-високо заплащане. Мика Зайкова пък посочи, че производителността на труда е свързана и с въвеждането на новите технологии, с което страната ни закъснява.

Каролев призна, че „насищането на шведската икономика с нови технологии е много по-високо“, но допълни, че средната образованост на шведите – независимо от степента на образование, е много по-висока. Според него именно в тези насоки трябва да бъдат насочени усилията на българското общество – увеличаване на инвестициите в производството и подобряване на качеството на образованието.

Експертът посочи примери за висока производителност на труда у нас -  в ИТ сектора, където има фирми, в които средната заплата надхвърля 2,5 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 15 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
На Каролев лешпера бакалските сметки: ИТ сектора със средна заплата 2500 евро? Да не са левчета, г-н "експерте"? Не били компютри а били компоти, некадърник такъв. Такива са и сметките с производителността - на око, щото и икономистите в Б-стан са 9.5 пъти по-некадърни от шведските ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 6
Илко
преди 8 години
Вече всичко западно е менте , само китайско-комунистическите ни компютри и телефони са оригинал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Спомняте си каква става с VW, високия еко стандарт се оказа МЕНТЕ. Много хора говорят, че високия енергиен клас за много електроуреди също не е реален и е МЕНТЕ. Швеция и "прекрасния" шведски модел също са едно голямо МЕНТЕ и това не го казвам а шведските имигранти в страни като САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Потърсете в google и сами ще се уверите в това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция-------Абе да ти кажа, не съм убеден, че материалните, транспортните и други разходи, както и корупцията са в основата на ниското заплащане. Нещата са много по прости (според мен) - заплащането е ниско, просто защото този, който плаща, просто не иска да плаща повече .. и точка! Просто не иска!Като отидеш на пазара и като знаеш, че продавача на домати изцяло зависи от това - колко ще продаде, ще го натискаш надолу, до колкото можеш, преди да му вземеш доматите! Така ли е? Т.е. нещата у нас са от "позицията на силата"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Според мен Каролев лъже. Един швед може би произвежда колкото 2-3 българи, а това 10-та българи е приказките от 1001 нощ. Швеция е страна, чийто стандарт е изкуствено надут от безумната политика местните социалисти и реално високия стандарт не се изразява в особено висока покупателна способност както е в САЩ например. Не гледайте отношениято между шведската крона и $, а каква е реалната попупателната способност, а в Швеция тя е към 50% от тази в САЩ и 2-3 пъти по-висока от тази у нас. Наскоро имаше информация за цената на имотите в Стокхолм и излезе шокиращата информация, че една изоставена къща в покрайнините на Стокхолм се продава за 750 хил $, а това не е реално при всички положения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Много хубаво сравнение с тухлите и в същият ред на мисли защо една чистачка,магазинерка в немска верига магазини взима 5 пъти по-малко от тези в Германия Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaОбяснил съм всичко в коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/115933#comments Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
Аз считам, че изобщо не е коректен израза - "производителността е еди колко си лева (евро)"! Производителността трябва да се измерва единица произведена продукция. И понеже във всяка работа, единицата производителност (труд) е различна, не може така "на едро" да се сравнява заплащането.Сравнение може да се прави, например: колко тухли за 1 час иззижда шведският зидар, и колко тухли иззижда българският. И ако "случайно" се окаже шведа е иззидал 100 тухли, а българина 80, то тогава да се запитаме - защо разликата в заплащането 10:1, вместо 10:8 ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
Право думаш, но нали нашите политици се изтъкват с голите ни зад*ици? Разбирай, искат да привличат ПЧИ с евтиния полу-робски труд на който са обрекли електората. Но както колегата по-долу казва, скоро и на този остатък от социализма у нас му се вижда края, ще свърши натрупания евтин трудов ресурс от едното време и тогава политиците щат-неат трябва да забравят тази тяхна любима мантра.Иначе, докато труда у нас е евтин, няма защо да се инвестира в технологии, защото е по-ефективно да се използва ефтиния труд. Това ще ви го каже всеки първокурсник в УНСС-то, само г-н Каролев се прави на дръж ми шапката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3 Обяснил съм всичко в коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/115933#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още