IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

За един час един швед произвежда точно толкова, колкото 9,5 българи, смята икономистът Владимир Каролев

10:30 | 05.10.15 г. 23
Възможно ли е да се намали работният ден у нас?

С промени в Кодекса на труда от това лято вече не се отчита сумарно работното време и повечето българи работят по 12 часа на ден, вместо по 8 часа. Този коментар направи в ефира на БНТ финансовият експерт Мика Зайкова. Нейните думи бяха по повод въведената в Швеция 6-часова работна седмица. Причината за намаленото работно време е нуждата от по-доброто съвместяване на личния живот с работата.

Зайкова припомни, че намаленото работно време не е новост в Швеция – първата компания, която го е приложила, е Toyota, тоест идеята е тръгнала от частния сектор, а едва след това държавата е предприела регулацията.

Същевременно страната има 43 хил. евро брутен вътрешен продукт на жител, допълни още експертът.

Зайкова беше категорична, че различни изследвания показват, че в сектори като услуги и други, които не са свързани с непрекъснато производство, работещите са по-ефективни, ако започнат работа по-късно.

Именно колко ефективно се работи е проблемът у нас, посочи от своя страна съветникът на икономическия министър Владимир Каролев. Според неговата статистика производителността на българина е 4,90 евро на час, а на шведа – 45,50 евро на час. „За един час един швед произвежда точно толкова в евро, колкото 9,5 българи. Очевидно е, че няма как да си намаляваме работното време“, допълни експертът.

Каролев посочи още, че разликата в броя на населението не е чак толкова голяма – 9,5 млн. души в Швеция, спрямо 7,5 млн. у нас, но БВП на страната е десет пъти по-висок, тоест 10 пъти по-голяма стойност създават всяка година.

В студиото на националната телевизия двамата експерти изказаха противоположни мнения относно заплащането на труда в страната. Според Каролев при положение, че българите произвеждат 4,90 евро на час, то не може да се очаква по-високо заплащане. Мика Зайкова пък посочи, че производителността на труда е свързана и с въвеждането на новите технологии, с което страната ни закъснява.

Каролев призна, че „насищането на шведската икономика с нови технологии е много по-високо“, но допълни, че средната образованост на шведите – независимо от степента на образование, е много по-висока. Според него именно в тези насоки трябва да бъдат насочени усилията на българското общество – увеличаване на инвестициите в производството и подобряване на качеството на образованието.

Експертът посочи примери за висока производителност на труда у нас -  в ИТ сектора, където има фирми, в които средната заплата надхвърля 2,5 хил. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
БВП не е точен показател защото в него влиза финансовата ''индустрия'' и отделно по данни на Евростат за 2010 г. страната ни потребява 853.774 кг. нефтен еквивалент за 1 000 евро БВП.За сравнение енергийната интензивност на датската икономика например е 104.05 кг. нефтен еквивалент за единица БВП ,Ирландия (112.367 кг.) и Великобритания (115.469 кг.) Проф.д.ик.н.Иван Ангелов го каза точно - ''Разликата във по БВП на човек от населението (т.е. по обществена производителност на труда) и по средна заплата на заето лице с тези в ЕС е огромна (съответно 45% и 22-23%) и противоречи на всякаква икономическа логика и на елементарната справедливост - http://avtorski.pogled.info/article/62475/Trevozhni-misli-za-BalgariyaКонкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 4
zritelcho
преди 8 години
Шведът произвежда автоматизирано и дори роботизирано, а българинът - първобитно. От тук и драстичната разлика в производителността на шведа. Каролев моментално може да се обърне към българските предприемачи с призив, да инвестират в по-ефективни машини и роботи и дори да инвестират в разработването на нови такива (които, защо не, дори да се изнасят навън след разработването им). А единственият ефективен стимул българските предприемачи с достатъчно средства (като Деля Пеевски или пък Васил Божков-черепа, да речем) да инвестират в по-производителни технологии е, те да бъдат принудени да го правят. Тоест - нужен е ръст на минималното заплащане, а защо не и намаляване на работното време до швейцарското предложение. Това е единствения начин предприемачите ни да станат като швейцарските предприемачи, да се развият и да направят повече пари и състояние.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 4
mnz
преди 8 години
Каролев разсъждава на основата на прехода и реформите у нас, които текат вече 25г. Въпросът е, че трудовите ресурси, тези които се наследиха от комунизма у нас и бяха отгледани и обучени по негово време, вече са на привършване. Навремето имаше добро образование в университетите, говоря за професионалните, след това имаше и стажове по предприятия, където кадрите наистина затвърждаваха знанията си. Сега образованието у нас е някаква пародия. Скоро, просто няма да има достатъчно обучени кадри за да бъдат експлоатирани по сегашния начин у нас. Малкото знаещи и можещи, отдавна са навън. То няма и защо да са тук, да бъхтят по 12 часа на ден за смешни жълти стотинки. А за ИТ сектора, само с него не става, требе да се руча манджа от време на време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още