IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Deutsche Bank надмина очакванията на анализаторите

По-рано този месец базираната във Франкфурт банка понижи очакванията си за годишната печалба и обяви съкращаването на 500 работни места

14:43 | 25.10.11 г.
Автор - снимка
Създател
Печалбата на Deutsche Bank надмина очакванията на анализаторите

Deutsche Bank AG, най-голямата инвестиционна банка по приходи в Европа, обяви печалба за третото тримесечие, която надхвърли очакванията на анализаторите. Като причина се изтъкват добрите приходи от потребителско банкиране и управлението на активи, омекотяващи ефекта от спада при инвестиционното банкиране, пише Bloomberg.

Нетната печалба на най-голямата германска банка достигна 725 млн. евро (1 млрд. долара) след загуба от 1,21 млрд. евро за същия период на миналата година, когато Deutsche Bank придоби Deutsche Postbank AG. Анализаторите очакваха печалба от 343 млн. евро.

По-рано този месец базираната във Франкфурт Deutsche Bank понижи очакванията си за годишна печалба и обяви съкращаване на 500 работни места.

„Третото тримесечие беше много слабо за инвестиционните банки и може би ще се окаже дъното. Това обаче зависи от изхода от дълговата криза“, казва Олаф Кайсер, анализатор на Landesbank Baden-Wuerttemberg в Майнц. „Ключът за Deutsche Bank е да печели пазарен дял от конкурентите си въпреки спада на приходите“.

От началото на годината цената на акциите на Deutsche Bank се е понижила с около 27%, с което пазарната капитализация на компанията е паднала до 26 млрд. евро. За сравнение, Bloomberg Europe Banks and Financial Services Index, проследяващ акциите на 46 европейски финансови институции, се е понижил с 29%.

Печалбите от потребителско банкиране се повишиха с 27% до 310 млн. евро, подкрепени от Postbank, чието придобиване удвои клиентите на Deutsche Bank до около 29 млн. Отделът за управление на капитали, подпомогнат от придобиването на Sal. Oppenheim, обяви 100% ръст на печалбата си до 186 млн. евро.

Отделът за инвестиционно банкиране отчете спад на печалбата си преди данъци до 70 млн. евро от 1,1 млрд. евро за същия период на миналата година. Този резултат беше по-нисък от очакваните от анализаторите 89 млн. евро. Печалбата на банката пострада с 310 млн. евро от увеличаването на ДДС в Германия.

Шефът на Deutsche Bank Йозеф Акерман, който планира да се оттегли през май, в началото на октомври заяви, че компанията му е по-уязвима от икономическото забавяне в Европа, отколкото някои глобални конкуренти, включително големите американски банки. Около 42% от приходите на банката идват от Европа, посочи той.

„През третото тримесечие оперативната среда беше по-трудна, отколкото през който и да е период от края на 2008 г., поради влошаващите се макроикономически перспективи и сериозните пазарни сътресения“, каза Акерман. „Стратегическото решение за рекалибрирането на нашата инвестиционна банка, ръстът на приходите от "класическите" банкови операции, както и подсилването на капиталовите и ликвидните позиции на банката доведоха до добри резултати“.

На 4 октомври банката обяви, че отписва 250 млн. евро от стойността на гръцките си активи, обосновавайки решението си със спада на пазарната им цена. Понижението възлиза на 46% от номиналната им стойност.

За намаляване на зависимостта на Deutsche Bank от инвестиционното банкиране, което през 2009 г. е генерирало 71% от печалбата на банката преди данъци, Акерман разчита на придобиването на Postbank и Sal. Oppenheim Group. През 2013 г. този дял се предвижда да падне до 60%.

Банката изостави първоначалната си прогноза за 10 млрд. евро оперативна печалба преди данъци, позовавайки се на по-ниските от очакваното печалби от инвестиционно банкиране. Печалбите от потребителско банкиране са „значително над очакваните“, допълва Акерман.

Капиталовата адекватност на Deutsche Bank се е понижила до 10,1% в края на третото тримесечие от 10,2% в края на второто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още