IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уън Дзябао: Ако помогнем на Европа, помагаме на себе си

Европа е най-големият експортен пазар за Китай и стабилизирането му ще подкрепи китайската икономика, посочва премиерът

11:18 | 06.02.12 г.
<p>
	Уън Дзябао и Ангела Меркел по време на срещата им миналата седмица. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Уън Дзябао и Ангела Меркел по време на срещата им миналата седмица. Снимка: Ройтерс

Китайският премиер Уън Дзябао даде силен аргумент в подкрепа на помощта за преодоляването на дълговата криза в Европа. В публичното пространство се появиха бележки на Уън, чиято цел е частично да противодействат на обществения скептицизъм за това доколко е мъдро с китайски пари да се подкрепят богати и развити икономики, пише The Wall Street Journal.

В бележките обаче премиерът на Китай посочва, че е в интерес на Пекин да окаже подкрепа на най-големия си експортен пазар.

„Сега, когато Европа се сблъсква с дълговата криза, ние трябва да разгледаме нашите взаимоотношения стратегически и да запазим националните си интереси“, посочва Уън в бележките, които са публикувани на сайта на китайското правителство.

Той отбелязва, че Европа освен че е най-големият експортен пазар на Китай е и най-сериозния източник за внос на технологии. „От тази гледна точка китайската помощ за стабилизирането на европейския пазар е всъщност помощ за самия Китай“, заключава премиерът на страната.

„Трябва да обясним това на цялото общество“, допълва Уън.

Висши държавни служители на Китай коментират, че се борят да популяризират сред китайската общественост идеята огромните валутни резерви на Пекин да се използват за подпомагане на затруднени държави от еврозоната въпреки широкото схващане, че те сами са причинили кризата с разточителните си разходи.

Китай разполага с най-големите валутни резерви в света, които се оценяват на 3,181 трлн. долара. Управлението им е чисто политически въпрос, но една значителна част от китайския елит вече изрази недоволството си срещу начина, по който те се използват.

Изявени учени и икономисти от години критикуват правителството в Пекин заради инвестициите им в американски държавни облигации. Сега същите тези китайци се чувстват засегнати, че парите, събирани от бедната работническа класа в страната, ще отидат за спасяване на по-богатите европейци.

Още в четвъртък на съвместна пресконференция с канцлера на Германия Ангела Меркел Уън Дзябао заяви, че Китай обмисля участието си в спасителни фондове за еврозоната. Той обаче подчерта, че преди всичко Европа трябва сама да си помогне.

Уън не пропусна да отбележи обаче, че износът на страната му е бил тежко засегнат от европейската дългова криза.

Китай инвестира в облигациите, издадени от Европейския механизъм за финансова стабилност (European Financial Stability Facility), въпреки че няма точна информация колко точно средства е инвестирал Пекин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още