IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антигръцките изявления са в състояние да провалят споразумението с кредиторите

Краткосрочните ползи от напускането на еврозоната ще се обезсилят много бързо заради спада в покупателната способност, смята гръцки министър

18:19 | 27.02.12 г. 1
Антигръцките изявления са в състояние да провалят споразумението с кредиторите

Публикуването на съобщения, които критикуват гръцките усилия за преодоляване на дълговата криза, са в състояние да „провалят“ последното споразумение за спасителна помощ за бедстващата балканска държава, заяви гръцкият министър на културата и туризма Павлос Йеруланос, цитиран от CNBC.

“Ако се опитвате да говорите по два начина – един за пазарите и един за електората – тогава сте на път да разрушите онова, което се опитвате да създадете. Германия има нужда от еврото толкова, колкото и Гърция. Те трябва да решат дали ще поемат истински ангажимент към еврото, което допринесе доста за германската икономика“, предупреди Йеруланос.

„Предприехме някои много важни стъпки в посока към по-силен съюз, а след това виждаме изявления от хора, които подкопават действията, извършвани от Европейския съюз“, добави той.

В последно време напрежението между Германия и Гърция относно спасителния финансов пакет от 130 млрд. евро за балканската държава нарасна. През февруари германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че гръцките обещания „вече не са достатъчни за нас“.

Демонстранти в Атина палеха германски знамена, за да протестират срещу мерките на строги икономии, прилагани под натиска на международните кредитори в лицето на ЕС, Международния валутен фонд и Европейската централна банка, които осигуряват сумите за спасителната помощ за Гърция.

"Ахилесовата пета на програмата е онова, което става със заплатите и пенсиите. Това е причината за безредиците, а те се виждат на телевизионния екран“, твърди Йеруланос, който е член на социалистическата партия ПАСОК. „Ние бихме имали доста по-мек подход, но се опитваме да възстановим доверието на нашите кредитори“, добави той.

Според Световната банка Гърция продължава да е сред държавите, където трудно се прави бизнес заради тромавата бюрокрация. „За няколко години променяме онова, което не е било променяно в Гърция през последните 30 години: бюрокрацията, процесът на започване на бизнес“, отбелязва Йеруланос. „Да направим гръцката икономика по-конкурентоспособна и да инвестираме в сектори, които ще ѝ помогнат да расте  - това е нашето предизвикателство“, изтъква той.

Правителството обаче бе критикувано, че не е действало по-бързо след първото споразумение за спасителна финансова помощ през 2010 г.

„Проблемът не е в приемането на закони, а в инерцията при реализирането. Има нужда от силно правителство, което да укроти финансовото министерство, профсъюзите, придобитите права, а всичко това досега трябваше да бъде направено“, заяви Алистър Нютън, старши политически анализатор в японската банка Nomura.

Увеличават се и спекулациите, че най-доброто за Гърция би било излизането от еврозоната и превръщането ѝ в евтина дестинация за почивка или пазаруване. Йеруланос обаче смята, че краткосрочните ползи от излизането от еврозоната като ръста на туризма например ще се „обезсилят“ много бързо заради отражението върху заплатите, пенсиите и покупателната способност. Според социологическите проучвания мнозинството от гърците все още подкрепят еврото.

Има притеснения, че настоящото експертно правителство може да бъде сменено от лява или дясна партия след изборите през април, която да отхвърли условията на втория спасителен пакет.

Йеруланос е убеден, че двете основни партии в страната - дясноцентристката Нова демокрация и ПАСОК, няма да успеят да сформират самостоятелно правителство. Той добави, че отлагането на изборите до изясняване на мерките за строги икономии е добра идея.

Нютън е съгласен, но предупреждава, че има възможност крайна партия да спечели изборите. „Хората може да гласуват в протестен вот за партии, които не възнамеряват да изпълнят исканията им“, подчерта той и добави, че е съмнително доколко едно гръцко правителство би било ефективно, който и да бъде избран за премиер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Значи дайте им милиярди на гърците да не би случайно да им падне покупателната способност... Тая исторя става от ден на ден по-смешна или всички тея капацитети дето дават мнения просто не се чуват какво говорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още