IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мишел Барние: ЕМС може да стане агенцията за решаване на съдбата на банките

ЕК може да поеме ролята само за ограничен период, смята комисарят за вътрешния пазар и услугите

12:08 | 09.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Мишел Барние: ЕМС може да стане агенцията за решаване на съдбата на банките

Европейският комисар за вътрешния пазар и услугите Мишер Барние е предположил, че Европейската комисия може да влезе в ролята на новата агенция за решаване на съдбата на проблемни банки само за ограничен период, прехвърляйки впоследствие правомощията си на постоянния спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност, съобщи Ройтерс, като се позова на негово интервю за германския ежедневник Handelsblatt.

Коментарите на Барние показват, че ЕК може би ще бъде склонна на компромис в желанието си да осигури импулс за застиналия проект за банков съюз, който е насочен към приемането на правна рамка за процедиране с изпадналите в тежко положение европейски кредитни институции и към разкъсване на връзката между силно задлъжнелите страни и техните банки, смятат от американската агенция.

„Поначало бихме могли да се съгласим, че комисията може да поеме задачата за решенията за съдбата на проблемните банки само за ограничен период от време, а в дългосрочна перспектива ще открием друго решение“, е казал Барние.

„Спасителният фонд – Европейският механизъм за стабилност – може да поеме решенията за банките от момента, в който започне да действа. За целта обаче ще трябва да променим Европейската Конституция“, добавя той.

Еврокомисарят отхвърля предложение на германския министър на финансите Волфганг Шойбле, отправено вчера, че създаваната агенция трябва да ограничи правомощията си само до най-големите, системно важни банки подобно на новите надзорни функции на Европейската централна банка. „Малките банки също фалират, при това разтърсвайки цялата система ... Не отделям много време за обмисляне на идеята за предоставяне на решенията за съдбата на малките банки на националните надзорни агенции. Но е истина, че трябва да намерим компромис“, отбеляза той.

Юристи от Европейския съюз изразиха опасения относно предложения за банковия съюз, предупреждавайки, че законодателството на общността разрешава предоставянето само на ограничени правомощия на агенция, която да затваря или спасява проблемни банки. Въвеждането на подобна система би довело до множество политически и правни усложнения, включително до въпроса кой би трябвало да решава кога една нестабилна банка трябва да бъде затворена и кой ще плати сметката – проблем, който важи с особена сила за Германия, най-голямата икономика в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още