IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден?

Според мениджъри на частни компании 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди

10:17 | 01.10.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите, припомня Fastcoexist. Сега американците работят малко по-дълго – средно по 8,7 часа на ден, въпреки че повечето време преминава в проверка на електронната поща, срещи и Facebook, отколкото в изпълнение на официалните задължения. Дали не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса?

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен.

„Мисля, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм разработчик на приложения Filimundus. “Да останете концентрирани върху конкретна работа в продължение на осем часа си е огромно предизвикателство. За да се справим с това, ние смесваме различни неща и правим почивки, за да направим деня по-поносим. В същото време ни е трудно да се справим с частния си живот извън работа. Искаме да прекарваме повече време със семействата си, искаме да учим нови неща и да правим повече физически упражнения. Искам да видя дали има начин нещата да се комбинират“.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден през миналата година и казва, че промяната не се е отразила особено на това как работят хората. Мениджърският екип просто поискал от служителите да не ползват социални медии и лични разсейвания и премахнал някои от редовните седмични срещи.

Впечатлението ми за момента е, че е по-лесно да се концентрираш по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, имаш издържливостта да го направиш, но и останала енергия, когато излезеш от офиса“, казва Фелд.

Компанията не е единствената, която пробва идеята. Brath, друга технологична стартиращ компания, осъществява подобна стъпка още преди три години. За тях едно от най-големите предимства е това, че им помага да наемат и запазват служителите си.

Подобно нещо се случва и в обществения сектор. В скорошен експеримент медицински сестри от държавен старчески дом успяват да преминат към 6-часов работен ден със същото заплащане. В този случаи това наистина струва повече пари. Но разходите се компенсират от по-добра грижа за пациентите, тъй като медицинските сестри не са толкова изтощени.

Експериментът със старческия дом е временен и може да не се превърне в официална политика. През 90-те години някои други шведски старчески домове и дневни центрове за грижи пробват с 6-часови работни дни, но след това се връщат към 8-часови заради разходите. Но промяната в частните компании може да стане по-бързо.

Във Filimundus промяната не води до никакви недостатъци, а компанията успява да получи една и съща продуктивност всеки ден.

Наистина, има моменти, когато нещо трябва да бъде направено веднага и човекът не е на разположение, защото си е тръгнал от офиса, но това може да се случи и при 8-часов работен ден“, казва Фелд. „Някои хора твърдят, че това е скъпа инициатива на компанията, но това се базира на конвенциалната идея, че хората са 100% ефективни през целия 8-часов работен ден“.

Всеки, който работи в компанията, внезапно се оказва с повече енергия. „Най-големият резултат, който не успях да предвидя, беше нивото на енергията, което усетих сред колегите си“, казва той. „Те са щастливи, когато си тръгват от работа и са щастливи, когато се върнат на следващия ден. Не се чувстват уморени или изтощени. Това помогна и на работните групи да работят по-добре заедно и виждаме по-малко конфликти и спорове. Хората са по-щастливи“.

Той смята, че шестчасовият работен ден е фундаментален за успеха на компанията.

Вярвам, че днес ценим повече времето си, отколкото парите“, казва Фелд. „Абсолютно съм сигурен, че все повече хора ще избират повече свободно време пред по-висока заплата. Преминаването от 8 часа към 6 часа работа ни помогна да разпространим посланието си, че инвестираме в служителите си. Вярваме, че щастливият екип е абсолютен приоритет за една успешна компания. Ако служителите ви са щастливи, и компанията ви ще е щастлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 8 години
Интересно ми е на колко се оценява реалната безработица в момента :) реалната 10 % + скрита 10-15 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и аз за това говоря, извинявам се ако някъде се е разбрало че застъпвам противоположната теза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 12 rate down comment 1
data
преди 8 години
По добре 6 часов работен ден от колкото 10-12 % перманетна безработица на бюджетна издръжка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и аз е загледах въпросната стаия ....In 2010 Sweden had the 15th place in the HDI rankings but according to UN forecasts, Sweden will be #25 in 2015, and in 2030 on the 45th place. сега е 2015 и са на 12 място ... три места над 2010 и доста над прогнозата :):) .... дето се вика, Пак не позна :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 8 години
така е, но сигурно и пра-пра дядо ти навремето е говорил така като е паднал работния ден от 12 на 8 часа ... а като гледам днес няма драма. Новите неща колкото и да са правилни никога не се приемат от масата веднага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 3
jori
преди 8 години
В началото на експеримента хората ще имат повече енергия заради по-малкото часове и ще са мотивирани да не си губят времето с фейсбук, но постепенно ще го приемат за нормално новото времетраене и ще се сетят че искат и да си гледат фейсбука. Тогава ще отворят въпроса за 5ч. работен ден.Това е като адаптацията за по-ранно ставане при зимното часово време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 8
коки
преди 8 години
Мурзилке нещо си в грешка ,Статистиките по години и въобще цялата информация от Шведския миграционен борд, си ги чета на шведски .Така ,че простотиите ти не вървят пред мен ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 7
4i4o_Pay
преди 8 години
Още Маркс е писал, че при комунизма богатството на отделния човек ще се оценява не по парите и материалните блага, които притежава, а по свободното му време.Който го е чел - чел, Който го е разбрал - разбрал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
коки
преди 8 години
http://***.theguardian.com/world/2015/sep/17/efficiency-up-turnover-down-sweden-experiments-with-six-hour-working-day
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Ти си изправителното училище, защото даже не можеш да разчетеш доклада на migrationsverket. Тук http://***.migrationsverket.se очаква само 100 хил. НОВИ бежанци за 2014 http://***.thelocal.se/20140819/sweden-expects-100000-refugees-in-2014. Но бежанците тази сметка не включва имигрантите доведени по други начини като легална имиграция и покани за други членове на семейството, които пак идват от Третия свят, но не са бежанци. Самия факт, че ти не можеш да различиш asylum seeker или Asyls
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още