IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изглежда готова да плати цената на руските санкции

Старият континент беше грубо събуден от своите вярвания, че енергийната сигурност е гарантирана завинаги

13:27 | 02.02.22 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Разногласията как да реагира Европа на напрежението между Русия и Украйна са налице - преди дни френският президент Еманюел Макрон разговаря с руския си колега Владимир Путин в очевиден дисонанс с позициите на Вашингтон и Лондон, а Естония продължава да настоява Берлин да позволи оръжия, произведени в Германия, да бъдат доставени на Украйна. 

В алианса вече има стратегия за реакция, ако Москва нападне своята съседка, но въпросът не е до стратегията, а кой ще плати цената, пише в коментар за европейското издание Politico Натали Тоци, директор на мозъчния тръст Институт за международна политика в Рим.

Когато става въпрос за цената е съвсем ясно, че европейците ще бъдат засегнати много по-сериозно, отколкото техните съюзници отвъд Океана. Да, те са съгласни да я платят, но тя ще продължи да им тежи в бъдеще, допълва анализаторът.

Много европейски държави имат близки отношения с Русия. Но в същото време всички в НАТО са съгласни, че кризата е предизвикана от струпването на руски военни по границата с Украйна. Никой не се противопоставя на политиката на НАТО, че всяка държава може да стане член на алианса. Същевременно обаче никой в НАТО - нито в Европа, нито от другата страна на Океана, не смята да участва във военни действия в Украйна и това е очевидно.

На този етап ЕС, САЩ и Великобритания са обединени, че първоначалният отговор на руска агресия ще бъдат санкции и има координирани реакции в тази посока. Страните са решени да стигнат по-далеч и са предвидени ограничения за руския финансов и енергиен сектор - области, които ще засегнат тежко Москва.

И тук започват проблемите за Европа. Ако икономическите санкции бъдат наложени в отговор на руска агресия и Москва прекрати отношенията си със Запада, включително и спре газовите потоци, европейците ще пострадат силно. Всъщност дори не е нужно "Газпром" официално да спре кранчето - енергийната инфраструктура може да пострада сериозно при военни действия в Украйна.

По този начин енергийната несигурност на Европа ще се окаже на безпрецедентни нива, особено на фона на ниските резерви от газ в хранилищата на континента и рекордните цени на газа в последните месеци. Европейците могат да останат на тъмно и студено до края на зимата, а цените да продължават да растат.

Но въпреки това Европа изглежда готова да плати тази сметка. Доказателство за това е поведението на Германия - след множество критики към Берлин германският външен министър Аналена Бербок коментира, че газопроводът "Северен поток 2" също е част от пакета със санкции - нещо, което страната доскоро изобщо не допускаше.

Напрежението между Русия и Украйна събуди грубо Европа, приспана от ниските цени на енергията от 2014 година насам. На континента бяха забравили, че енергийната сигурност не е гарантирана завинаги и сега е твърде късно да бъде избегната икономическата щета от санкциите, коментира Тоци и допълва, че сега страните трябва да положат усилия и да могат да избегнат подобна ситуация в бъдеще.

"Енергийната сигурност не може да бъде постигната за една нощ", пише още анализаторът.

Едно от решенията е декарбонизацията, но тя трябва да бъде съчетана с вътрешни усилия - например енергийна ефективност, и външна диверсификация на енергийните доставки. Създаването на общи стратегически резерви от природен газ също трябва да бъде част от мерките на Европа.

Кризата няма да свърши безболезнено за нито една от страните в този конфликт, но каквото и да се случи това не е краят на напрежението, обобщава Тоци. Затова и е нужно Европа да се поучи от своите грешки и следващият път да бъде подготвена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 2 години
Луумпен1, Унгария през 90-те бе 30(тридесет) години пред Румъния. Сега е сравнима с нея и по БВП и по заплащане и въобще по стандарт. Орбан и компания превърнаха страната си вкочина, луумпено1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Недемократични руски молекули!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 2 години
Унгария получава газ около 5 пъти по-евтино от пулелите в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Грузинската пандела..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 4
vzhekoff
преди 2 години
Че онзи, който започна грузинската война бе яко ошамарен :) Даже лежи в панделата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 11
Стоян Петров
преди 2 години
Ти наистина си останал в 20 век. От "ловките и влиятелни" политици през 21 нищо не зависи. Всеки нормален човек гледа да спечели някой долар(може и рубла) и да ги скрие от влиятелните политици, които априорно са много, много, ама наистина много крадливи. Като путин например. Той е най-изпечения мошенник и вор на земята и поне на 20 светлинни години от нея. Щях да ти онагледя примера с мерната единица парсек, но няма да те затруднявам. Един угро-фин(рус монголец), по вяра юдеин(Шаломов по майка) предтавляващ Московия (угро-фински етнос с монголски елит) да налага ханската си власт над славяните, няма да стане! Щом е необходимо славяните ще се съюзят с англо-саксите, но татарските номера няма да минат, запомни го от мен! Между впрочем даваш ли си сметка, защо единствен зъюзник му е Орбан. Точно така, защото и те са с угро-фински корени и даже са запазили угро-финският си език. Гнусни, гнусни, гнусни руси татари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 5
Императорът
преди 2 години
По самата статия - цената са готови да платят ПОЛИТИЦИТЕ - и то само някои, разбира се за чужда сметка !!!Но дали европейските граждани са готови да стоят на тъмно и студено, а бизнесите - готови да фалират, заради украйна и за кефа на САЩ? По-точно не дори на САЩ, а на престъпната хунта, която заграби властта? Защото абсолютното мнозинство обикновени американци не искат конфронтация, но искат тяхната страна да се разбере с Русия. Вие само опитайте, калпави пишман-политици, живеещи в паралелна реалност, да оставите европейците без топлина, светлина, хляб и работа, пък ще видите какво ще ви се случи !!! Апропо - и в Инвесторът не пише НИЩО за случващото се в Канада например и далеч не само там !!! Ако в Москва излязат 1000 души на протест, дирижиран от някое чуждо посолство, това веднага ще стане новината на седмицата, но когато в Канада един милион гневни хора са блокирали цялата държава, мълчите като пукъли !!! Журналистченца !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
Императорът
преди 2 години
Хахахах, смешни тролчета - хайде, вървете да го ошамарите !!! Зад монитора всеки може да се зъби !!! Много е забавно, когато лица с очевидни ментални недъзи, наричат най-ловкият, опитен и влиятелен политик в съвременния свят, доказал се като ненадминат стратег: "луд". Не, стоенчик, луди са тия, дето му се зъбят - рошавият и чучyлото - и разните балтийско-полски пaляци !!! Дори професионалният украински клоyн показа наченки на здрав разум - много повече отколкото някои уж професионални политици и напоследък рязко смекчи тонът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 2 години
Вярно, но тогава само се съмнявахме че путин елуд. Сега диагнозата е доказана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
khao
преди 2 години
че то от компромиси стигнахме до тук.... трябваше късия да бъде ошамарен още след Грузинската инвазия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още