IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е готов за преговори за членство със Сърбия

Съюзът ще започне и преговори за асоцииране и с Косово, но както в случая със Сърбия - не по-рано от януари 2014 г.

18:42 | 28.06.13 г. 1
<p>
	Херман ван Ромпой и жозе Мануел Барозу по време на пресконференцията в Брюксел. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Херман ван Ромпой и жозе Мануел Барозу по време на пресконференцията в Брюксел. Снимка: Ройтерс

Лидерите на държавите-членки на Европейския съюз се споразумяха да започнат преговори за присъединяване със Сърбия, чиито опити за членство в съюза бяха отлагани от доста време заради спора около бившата ѝ провинция Косово, съобщи BBC.

Преговорите ще започнат най-рано през януари 2014 г., заяви председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Заключенията на провежданата среща на високо равнище гласят, че преди януари „преговорната рамка ще бъде потвърдена от Европейския съвет“. Това се тълкува като знак за ангажираността на лидерите на страните-членки на ЕС с преговорите за членство със Сърбия.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу нарече решението „наистина историческо“. „Много често злоупотребяваме с думата „историческо“, но това наистина е такова. Нека не забравяме какво се случи не чак толкова отдавна в тази част на Европа, при една от най-яростните войни, на която станахме свидетели – а сега ще започнем преговори със Сърбия“, каза Барозу.

Ще бъдат предприети и преговори за споразумение за асоцииране между ЕС и Косово. Споразуменията за стабилизация и асоцииране с ЕС обхващат търговските, икономическите и политическите отношения. Те се разглеждат като важен момент за страните, които се стремят към членство в съюза.

Ван Ромпой посочи, че представители на ЕС ще посетят както Сърбия, така и Косово в понеделник като знак на ангажимента за тяхното интегриране в общността.

През април ЕС посредничи за ключовото споразумение между Сърбия и бившата ѝ провинция, която се отдели с военни действия през 1999 г. Според клаузите на споразумението правителството на етническите албанци в Косово приема висока степен на автономия на районите със сръбско мнозинство в северната част на страната. Сърбия настоява, че споразумението не означава признаване на независимост на Косово.

Бившата сръбска провинция вече е призната като независима държава от много страни, но Сърбия е сред онези, които не са го направили заедно с Русия и Китай. 5 от държавите-членки на ЕС не признават Косово: Испания, Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

Лидерите на държавите-членки на ЕС приветстваха и присъединяването на Хърватия към общността от понеделник, като в неделя вечер в хърватската столица Загреб събитието ще бъде отпразнувано подобаващо.

Хърватия и Сърбия водиха война при разпадането на бивша Югославия в началото на 90-те години на ХХ век.

Хърватия ще стане втората държава от бившата югославска република след Словения, която ще се присъедини към ЕС, превръщайки се в неговия 28-ми член.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
:))) ЕС и с Марс е готов да преговаря, ама там е друга префектура, на МС !!Еййй... голяма лакомия... глобална ненаситност за контрол и ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още