IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Запазването на украинския неутралитет ще разреши кризата?

Суверенитетът на страната ще бъде запазен, а опасенията на Русия от разполагане на чужди военни сили близо до нея - смекчени, смята Кристофър Гранвил

08:38 | 16.08.14 г. 38
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Украйна трябва да внесе изменение в украинската конституция, което значително да възпрепятства присъединяването на страната към който и да е военен съюз. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Украйна трябва да внесе изменение в украинската конституция, което значително да възпрепятства присъединяването на страната към който и да е военен съюз. Снимка: Ройтерс

Дори и никой да не си представя, че едно продължително примирие в Газа само по себе си ще донесе някакъв пробив в разрешаването на конфликта между Израел и Палестина, заинтересованите страни неуморно се опитват да прекратят огъня.

Когато обърнем поглед към влошаващата се ситуация в Източна Украйна обаче, основните играчи САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Русия не само не успяват да договорят примирие, но и отказват да работят за постигането на решение, което за разлика от случая в Близкия Изток, може да бъде намерено много по-лесно, пише бившият британски дипломат и управителен директор в Trustedsources Кристофър Гранвил за Project Syndicate.

Единственото, което трябва да се направи, е да се внесе изменение в украинската конституция, което значително да възпрепятства присъединяването на страната към който и да е военен съюз, бил той НАТО или доминираната от Русия Организация на Договора за колективна сигурност (CSTO). Решението за обвързване с такъв съюз например или дори за съгласието на държавата на нейната територия да бъдат разполагани чужди военни сили, би могло да изисква одобрението на квалифицирано мнозинство от, да кажем, 2/3 от избирателите или регионалните власти.

Въвеждането на подобно изискване би било равнозначно на даването на право на вето на двата украински лагера – проруската източна част от страната и клонящата към НАТО и ЕС западна част. В резултат Украйна ще остане необвързана във военно отношение, което ще отразява и общата воля на целокупния украински народ.

Този подход съответства на принципа за позволяване на Украйна да „начертае собствения си път”, който американският президент Барак Обама посочи при последното разширяване на санкциите срещу Русия. Преди всичко той би позволил на разделените украинци да живеят в мир помежду си.

Разбира се, позицията на Украйна може и да се промени в бъдеще, водена от културни, демографски или икономически причини, които да способстват за постигането на необходимото съгласие за напускане на неутралитета. Важното в случая е, че конституцията ще изисква квалифицирано мнозинство за подобно решение, вместо резолюция, която лесно може да бъде отхвърлена, каквато парламентът прие през 2010 г. В една толкова дълбоко разединена страната присъединяването към НАТО с обикновено мнозинство неминуемо би довело до вълнения, независимо от реакцията на Русия.

Подобно решение би могло да включва и други, не толкова противоречиви елементи, като допълнителни правомощия за регионалните власти в Източна Украйна, които те да могат да упражняват на руски език. Освен това Русия може да бъде убедена да приеме икономическото обвързване на Украйна с ЕС в замяна на насрещни гаранции за използването на украинското споразумение за свободна търговия с ЕС като заден вход за навлизане на европейските стоки на руския пазар.

В момента Западът разчита на все по-твърди санкции, които да убедят руския президент Владимир Путин да оттегли подкрепата си към украинските бунтовници и след като съпротивата им бъде премахната, украинското правителство да диктува какво ще се случва в страната. Съдейки по 14-те точки от мирния план на президента Петро Порошенко, ограничените отстъпки, които ще бъдат направени, няма да включват правото на вето на Източна Украйна относно установяването на военен съюз със САЩ.

От своя страна Русия се опитва да поддържа бунтовниците, защото има достатъчно козове, с които да си осигури неутралитета на Украйна по време на мирните преговори, които ще дойдат рано или късно. Имайки предвид, че неутралитетът не е в разрез с руските интереси, за разлика от продължителните санкции, Кремъл няма убедителна причина да отхвърли  евентуален изход, според който Украйна остава стратегически необвързана.

Със сигурност обаче намеренията на Путин в Украйна не се свеждат само до предотвратяване на установяването на антируски военни сили в страната. Ако неговата цел е анексирането на по-голяма част от украинската територия, тогава вероятно той ще отхвърли подобно решение, дори и ако Украйна го приеме.

Има достатъчно основания обаче да вярваме, че Путин ще е доволен от неутралитета на Украйна, докато тя остава извън НАТО и зачита руската идентичност на източните региони. От руска гледна точка надпреварата с ЕС за привличането на Украйна към една от двете търговски общности е незначителна, в сравнение с целта за недопускането на НАТО, съответно САЩ, в страната.

В Украинската криза, за разлика от тази в между Палестина и Израел, няма нужда преговарящите да се задоволяват с крехки споразумения. Те имат възможност за разрешаване на кризата, която достига до нейните корени и едновременно гарантира целостта на украинския суверенитет, и намалява стратегическата несигурност на Русия. Това е и решението, което страните трябва да гонят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Между другото, главата на всички мюсюлмани в Русия е волжски българин /факт показващ господстващо положение на БГ мюсюлманите в цяла Русия/ и съвсем свободно споменава в лекциите си в Московския държавен университет за Българския произход на татари и чуваши. Едва ли, ако беше такъв диктатор Путин, това би било възможно. Справка деянията Сталинския режим срещу българите по тях земи и Крим. Путин с поклон се ръкува с него. Ще ти пратя на лично интересни материали ако ти е интересно де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 9 години
Най-страшните времена за българите в Украйна идват след болшевишката революция през 1917 г., продължава д-р Владимир Калоянов. Три страшни периода на умишлено причинен от новите господари в Кремъл глад убиват десетки хиляди българи. В началото на 30-те години на миналия век Голодоморът докарва българските села в Таврия до човекоядство и убива поне 20 000 души. Хиляди кулаци и семействата им са изпратени на сигурна смърт в Сибир. В същата посока по време на Втората световна война насилствено са депортирани близо 13 хиляди българи от Крим
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Да Волжките Българи са лишени от правото си да се наричат такива и са кръстени как ли не. Чета тук и там, че се възражда самосъзнанието им , организират се и вече има искания за връщане на името на народа им /Българи/, както и обединяването в едно на различните републики с население считащо себе си за Българи/ десетки милиони са и мюсюлмани и християни/. Но пък тия от Българите за които споменаваш са приети и оземлени именно от Руснаците. И правата им са дадени от Русия. Тази нова Украйна която се оформя ..именно тя се очертава да им забрани прояви на родния им език. ;) Не Руснаците а сегашната хунта посяга на правата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 9 години
Факти ли искаш - ето ти малко : Българското малцинство в Украйна е официално признато . Имат право да говорят майчиния си език , както и да ходят на български училища : http://***.ukrpressbg.com/spu-bulgari.htmlДа си чувал нещо за Българите в Русия ? Или казваш - там няма ? Или пак ще се правите на не разбрали че българите в Русия и в бившия съветски съюз са били подложени на гонения и асимилация . Чети има доста писано по темата . Айде продължавайте да се кланяте на *** - като завладее Украйна и това Българско малцинство ще престане да съществува . Говориш за прагматизъм - чий ? Наш или на твоя вожд *** ? Или викаш да заплюем една страна дето е признала Българите в нея и да ходим да въртим *** на тия дет са ни асимилирали ? Без мен - схваща ми се кръста като се навеждам !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Няма възхищение дата, просто прагматизъм. Трябва да уважаваме фактите. Що се отнася до Путин и патагонец да беше добрия лидер си е добър. Просто в коментарите тук има необосновани тези . Ние имаме интерес от силна Русия. Ако е няма Русия нашите аргументи пред запада намаляват значително. Не, че сега се възползват нашите политици де. Те в общи линии външна политика не правят . На всеки се кланят само да не ги закача докато крадат! Иначе за всяка държава могат да се кажат и добри и лоши неща. Въпрос на гледна точка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 9 години
Разликата знаеш ли каква е : ти се възхищаваш на завоевателите на люлката на България , а аз ги ненавиждам . п.п.Прави много кофти впечатление , че изписахте милиони думички колко сте загрижени за руснаците в Украйна но ред не написахте за Българите там , а това ви прави доста прозрачни кому служите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 9 години
"Бу-Орган (Бат Органа) се отправил в Рум и заявил там, че Кара-*** скъсва всички връзки с аварите и е готова да сключи съюз с Рум против тях Зарадваният румски кан веднага признал бека за независим балтавар на Кара-*** и сключил с него съюз българите избрали за свой балтавар сина на Албури Курбат по прозвище Башту който веднага започнал да се готви за война с аварите. По заповед на Курбат по-младият му брат Шамбат през 620 година издигнал на мястото на аула Аскал при възвишенията Куян-тау града Башту и потеглил от него начело на отряд от българи, анчийци и саклани-руси срещу врага. Удало му се бързо да разгроми аварите и да завземе страната им... след това Шамбат се провъзгласил за независим владетел, а държавата си нарекъл Дулоба, (тюр. Дуло род "Дуло-оба", Дулеба). Като узнал това, Курбат заповядал на брат си да се върне на негова служба, но този отказал и получил от Башту прозвището Кий (Отрязаният, Отделилият се). Шамбат останал в Дулоба 33 години и си спечелил гръмка слава с победите си над фарангите и алманците... но въпреки това в края на краищата той бил разбит от фарангите в 658 и се върнал на служба при Курбат. Балтаварът заповядал на Шамбат да заеме предишния си пост наместник на Башту Жителите на града толкова го обичали, че нарекли цитаделата на Башту на негово име Шамбат, а целия град с неговото прозвище Кий. И сега анчийците наричат Башту Кий По-младият син на Курбат Атилкесе, наричан Аспарух, чергарувал между Бурджан и Бехташ, а утигите и мурдасите също му били подчинени...Той бил много близък с чичо си Шамбат, който бил улугбек на Башту, обкръжен от верни нему български и саклански бекове..." Иман, Бахши. Джагфар тарихы, Оренбург, 1993,Т.1, с.17. [6]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Крим е част от Велика България" Прав си дата, така е било. Както и цяла Украйна. А Киев получава името си от прозвището на брата на Кубрат, Шамбат - Кий /градът на Кий/. Харков също носи името си от прабългарите /Харк -обсаден , обсада/. Фактите обаче са, че към момента в Крим населението си в огромното си мнозинство са Руснаци и не е необходимо Русия да ги завладява ако самосъзнанието им е Руско. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
Ако прегледаш историческите атласи, ще забележиш, че същото важи и аз САЩ, Великобритания и много други /т.е не е аргумент/. Русия обаче НЯМА резервати на местното население, нито го е изтребвало в мащабите в които са извършили това деяние САЩ ! Резервати в демократичните САЩ има и до този момент! Ако идеализма ни кара да сме срещу лошите Руснаци, /защото освен епитети аргументи не се чуват/ то какво ни кара да сме зад САЩ ? Не лоша и агресивна Русия има бази и войски по цял свят! Бъркам ли? Ако това е интересът, то какъв ни е интереса да отказваме да работим по интересите си и с Русия /ако разбира се те искат същото де/. Нека по умело лаврираме между двете сили използвайки противопоставянето им в наша полза. Що за глупост е да се ежиш на страна от отношенията с която предимно си печелил? А и Русия ни е съсед с който ни свързва най евтиния вид транспорт. Влошаването на отношенията ни значи да се откажем до голяма степен от излаза си на море! КОЯ друга държава е постъпвала така глупаво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 9 години
"Емоцията е в основата на всяка манипулация" Не се хаби. Епитетите и сравненията на лична основа както и обидите не променят възгледите и разсъжденията ми. Въпреки това се опитвам да разбера тезата в поста ти, макар за сега да нямам успех. Съжалявам :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още