IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай предприема финансови реформи в Уънджоу

Основните са официализиране на сивото кредитиране, разрешение за преки инвестиции зад граница и насочване на повече капитал към дребния бизнес

17:21 | 28.03.12 г.
<p>
	Подобни гледки на търговска улица в Уънджоу не бяха рядкост през миналата година. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Подобни гледки на търговска улица в Уънджоу не бяха рядкост през миналата година. Снимка: Архив Ройтерс

Държавният съвет на Китай обяви, че ще предприеме експериментални финансови реформи в град Уънджоу, разположен на източното крайбрежие и известен като център на сива икономика, съобщи MarketWatch.

Реформите включват мерки за официализиране на кредитирането от сивия пазар и ще разрешат по-свободно изтегляне на капитал от страната.

В съобщение на Държавния съвет се посочва, че ще бъдат въведени правила и наредби за „частно кредитиране“ - термин, използван за неофициалните мрежи от кредитори, развиващи се извън доминираната от държавни институции банкова система на страната.

Тези частни кредитори в Уънджоу ще бъдат стимулирани да създадат законни „инвестиционни компании“ или „организации за инвестиционен мениджмънт“, пише в съобщението.

Нещо повече, Държавният съвет проучва възможността да разреши на жителите на града да извършват директни инвестиции в чужбина.

Това е отдавна очакван ход, който може да се тълкува като крачка напред в премахването на ограниченията върху движението на капитали.

Действията изпращат важен политически сигнал, че властите продължават с прокарването на финансови реформи, и са опит за насочване на повече капитал към частните и по-малките компании. Въпреки това съобщението предлага малко конкретна информация и не въвежда по-сериозни реформи като либерализиране на лихвените проценти, което наистина би отворило китайската финансова система за въздействие на пазарните фактори.

За икономиста в Bank of America-Merrill Lynch Лу Тин като цяло икономическото въздействие на реформите ще бъде умерено.

Жителите на Уънджоу вече разполагат с разнообразни начини да изтеглят средства в чужбина, така че разрешаването на преките инвестиции зад граница ще бъде до голяма степен формално, посочи Лу. „И без това липсва ефикасен контрол върху трансграничните капиталови потоци в Уънджоу, така че защо да не ги легализират?“, пита той.

В съобщението на Държавния съвет се предлагат и различни начини за насочване на повече кредити към малките и средни предприемачи. Те се оказаха в неизгодно положение при одобряване на исканията им за заеми от големите китайски държавни банки, което ги принуди да разчитат на частни кредити от сивия пазар, често взети при изключително високи лихви.

Държавните банки ще бъдат стимулирани да създадат специални клонове, предназначени за отпускане на кредити за малките и средни предприемачи, се подчертава в съобщението.

В допълнение към всичко това от Държавния съвет обещават да прокарат плановете за разрешаване на малките фирми да емитират облигации в Уънджоу.

Градът в провинция Джъдзян привлече през миналата година вниманието към натиска върху финансирането, пред който е изправен частният сектор в Китай, когато Пекин затегна монетарната политика, затруднявайки малките компании по отношение на достъпа им до нови заеми или до удължаване на срока по вече взетите. Десетки бизнесмени затвориха предприятията си и напуснаха града, оставяйки неизплатени заеми, съобщиха тогава китайски медии.

Според Лу по-ефективна мярка за директно кредитиране на малките компании би било създаването на повече малки банки с частен капитал. Не е особено вероятно обаче властите да предприемат подобна стъпка, преди Китай да създаде система за гарантиране на депозитите, тъй като това би позволило на такива банки да фалират, без да застрашат спестяванията на вложителите си, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още