IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия – губеща или печеливша от иранското споразумение?

Спадът на цените на петрола, който се очаква да последва от споразумението, ще е удар за руската икономика, смятат анализатори

16:30 | 25.07.15 г. 21
<p>
	<em>Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс</em></p>

Руският президент Владимир Путин и иранският му колега Хасан Рохани. Снимка: Ройтерс

В много от преговорите си със САЩ Русия обикновено е прибягвала до своя коз – Иран. След историческото споразумение с ислямската република обаче някои експерти смятат, че Москва ще има по-малко предимства в бъдещи преговори по различни  проблеми не само с Вашингтон, но и с останалите световни сили, пише CNBC.

В резултат на иранската сделка руските позиции по отношение на износа на нефт към Европа са особено уязвими, коментира Ед Морс от Citigroup пред CNBC.

„Петролните компании в Европа, особено на средиземноморския пазар, могат да постигнат неочаквани успехи, като сключат договори за нефтени проучвания и нефтена продукция с Иран. Те ще са нетърпеливи да възобновят отношенията си със страната“, казва Морс. Според него най-добрият краткосрочен начин това да се случи е като се закупува повече от иранското „черно злато“, а най-големите жертви ще се окажат Русия и Ирак.

Още преди подписването на споразумението имаше мнения, че Русия ще е губеща от тази сделка в дългосрочен аспект. Сега Иран ще има по-добър достъп до пазара на енергия и така ще бъде конкурент на Русия, смята Доналд Йенсен от Центъра за трансатлантически връзки.

„Докато се опитва да запази добрите си взаимоотношения с Москва, Иран ще се опита да завърже по-добри връзки със Запада“, казва още той.

Други анализатори вярват на руския президент Владимир Путин, който приветства споразумението и го означи като крачка напред за Средния Изток.

Мнение, че ако Русия наистина е искала да дезертира от споразумението, е имала възможност да го стори, изразява Александър Климент, ръководител в Eurasia Group, предава CNBC.

„Цените на петрола спадат в краткосрочен план и това се отразява върху Русия, но за Кремъл това е справедлива цена за избягването на ядрената надпревара в Средния Изток или удар от страна на САЩ, или Израел върху Иран, а това са далеч по-лоши варианти за Русия“, посочва Климент. Според него облекчаването на ембаргото, наложено от ООН върху Иран, ще отвори доходоносен пазар за руските оръжейни износители, които вече са в добри отношения с ислямската страна.

Износът на петрол и природен газ са гръбнакът на руската икономика и спадът в цените на „черното злато“ в комбинация със санкциите, наложени ѝ от западните държави, ѝ нанасят тежък удар.

Цените на петрола ще продължат да са ниски, като е възможно повишение в началото на 2016 г., прогнозира Морс. Ако Иран обаче реши да нахлуе на пазара с голям обем добиви, би трябвало това да се отрази силно на цената на петрола, допълни той. „Очаква се цената на американския петрол да се възстанови до 56 долара за барел, но ако Иран пренасити пазара, това ще е невъзможно“, счита експертът.

Докато нещата могат да станат трудни за Русия поради по-евтиното „черно злато“, то Москва е изиграла ключова роля за сключването на сделката, смята Матю Роянски, директор на Kennan Institute. Според него това ще се отрази на отношенията между държавния секретар на САЩ Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 5
Pyramid
преди 8 години
Задокеанските тъпчовци все неразбрали, че с Рашата преследват различни цели по различни причини и с различни критерии за успех. Приказките за два различни свята за тях май наистина са само приказки.- Да им се не начудиш, що ги ползват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Викахме, викахме проклетата неволя, гърлото си продрахме, но тя не ни се обади. Видяхме, че няма да дойде. Взехме брадвата и теслата и колкото можахме, поправихме колата. Ето, синко, това е неволята! казал баща им. Вие сте я викали, а тя е била при вас. Като нямало кой да ви стегне колата, поправили сте я самички. Гдето ще рече, неволята ви я е поправила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Две момчета често ходели с баща си за дърва в гората. Веднъж баща им казал: Деца, хайде идете самички за дърва! Бива, тате рекли момчетата. Ами ако се строши колата, кой ще ни я направи? Ако ви се строши колата, синко, викайте неволята. Тя ще ви я направи.Двете момчета послушали баща си. Впрегнали воловете. Отишли в гората. Насекли дърва. Натоварили добре колата.Тръгнали си. Не щеш ли, насред пътя им се строшила колата. Спрели се момчетата и почнали да викат: Невольо, Невольо! Ела ни поправи колата!Викали, викали, никой не им се обадил. Взело да се мръква, а неволята я нямало още никаква. Най-после по-малкото момче рекло: Бате, тая проклета неволя няма да дойде. Мръкна се вече. Я да се заловим самички и колкото можем, да си поправим колата!Двете момчета взели брадвата и теслата. Навели се и клъц оттук, клъц оттам поправили колата.Като си отишли, баща им ги попитал: Е-е, как прекарахте в гората? Остави се, тате! рекли те. Насред пътя ни се строши колата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Трябва да се мисли и планира 50-100год. напред в смисъл съобразно ресурсите(нефт ,газ и т.н.) Проблема е ,че ''невидимата ръка'' на ''свободният'' пазар не може да го направи тоест тази политика докара планетарните катастрофи и за финансовата трябва да се обясни повече за да се знае какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Най-важното сега тъй като сме пред свършен факт е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се от забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoс цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558за да се избегне петролната и екологична катастрофи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Бъдещето е ел.влакове тоест те и сега са най-евтиният и екологичен транспорт и Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/Жак Фреско и проекта ''Венера'' - https://***.thevenusproject.com/bg/не ми харесва и мисля ,че може и без ''кръгове'' с ел.влакове,теснолинейки ,метро и Жак Фреско още 1974год. говори за системен подход и ресурсно базирана икономика след 4 минута - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2 След кризата през 70-те Джими Картър(президент на САЩ) поръчва и 1980год. има официален държ.доклад за запасите и политиките на САЩ водят до убийства на милиони след 20 секунда тук - https://***.youtube.com/watch?v=incycb3wUL8Въпроса е защо 1996год. убиха ел.колата - http://***.emic-bg.org/news/item/663Престъпления на САЩ срещу човечеството са много и съм обяснил подробно защо - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
data
преди 8 години
не е , но е и може би най големия производител нз ел превозни средства
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Доклад Петрол и световна икономика'' на МВФ - икономистите Михаел Кумхоф и Дирк Мюир го казват заобиколно 1400% скок на цената - http://***.economy.bg/world/view/5367/MVF-Cenata-na-petrola-mozhe-da-skochi-s-do-1400%25-do-20-godiniЩе има скок защото свършва и аз съм притеснен ,че може да свърши преди планираното време поради сгрешените запаси ,и съм описал подробно защо мисля така - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Китай са досетливи - http://***.investor.bg/aziia/336/a/kitai-planira-izgrajdaneto-na-visokoskorostna-jp-liniia-do-vladivostok-195212/ -и за ''новият път на коприната'' ,и ''трета индустриална революция'' - http://avtorski.pogled.info/article/65495/Kitai-politikata-na-Novata-normalnost
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Китай? Малък ползвател ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
data
преди 8 години
Такива споразумения са многопластови и да ги коментираме сега е просто загуба на време и усилия . Ще разберем за тях след 15-20 г . и ще разберем кой е спечелил и кой е загубил ако вобще може да се коментира по този начин едно такова споразумение . п.п.относно петрола - всеки хоризонт над 10 г. е несериозен за коментар при положение че главния клиент се е насочил към изход от петролната ера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
stanislavr
преди 8 години
Русия отдавна внася петрол от Иран на бартер за други стоки. Сега като се замогнат малко по малко иранците, ще продава оръжие за парици, за което пък Императора е прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още