IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет въпроса, на които Федералният резерв трябва да отговори

Ще спадне ли безработицата, непостижима ли е целта за инфлацията от 2%, ще паднат ли лихвените проценти, са част от въпросите

08:45 | 17.09.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Повечето анализатори са на мнение, че Фед ще намали покупките си за 85 млрд. долара месечно с 5-10 млрд. долара. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Повечето анализатори са на мнение, че Фед ще намали покупките си за 85 млрд. долара месечно с 5-10 млрд. долара. Снимка: Ройтерс

След неочакваната новина, че Лари Съмърс отказа да бъде новият председател на Федералния резерв на САЩ (Фед), фокусът на пазарите е и върху срещата на банкерите, която ще се състои във вторник и сряда. На нея ще стане ясно дали централната банка ще намали размера на месечната си програма за изкупуване на активи, или т.нар. QE3, известни като третите по ред количествени улеснения от началото на финансовата криза.

Програмата Фед стартира през септември миналата година с цел да смъкне дългосрочните лихвени проценти и за да даде тласък на икономиката, пише MarketWatch. Повечето анализатори са на мнение, че Фед ще намали покупките си за 85 млрд. долара на месец съвсем малко – с 5 млрд. долара, или може би с 10 млрд. долара.

Дискусиите за изтъняването на количествените улеснения подтиснаха други въпроси, засягащи централната банка, за които инвеститорите също трябва да бъдат нащрек. MarketWatch описва пет от тях.

Първо. Възгледите на Фед за състоянието на трудовия пазар

От началото на програмата за количествени улеснения през септември миналата година нивото на безработица е паднало от 8,1% до 7,3%. Свиването се дължи главно на оттеглянето на повече работещи от пазара на труда, а не толкова заради това, че повече хора са започнали работа. Води се ожесточен дебат дали спадът в процента се дължи на структурната или на цикличната безработица. От май тази година насам темпът на растеж на разкриването на нови работни места се забавя от средните за първите четири месеца 205 хил. места на месец до 155 хил.

Второ. Бъдещите насоки

През юни председателят Бен Бернанке даде сигнал, че Фед може да промени курса на паричната политика, ако безработицата спадне до 7%. През август безработица се свлече до 7,3%.

Като допълнение Фед постави цел за безработицата от 6,5 на сто, което може да породи дискусии за бъдещо покачване на лихвените проценти.

Някои анализатори вече спекулират, че централната банка може да ревизира целта си за безработицата, за да успокои пазарите, че покачването на лихвите може да се случи много по-рано от очакваното.

Трето. Първите прогнози на Фед за икономиката през 2016 г.

На срещата тази седмица централните банкери ще ни разкрият първите си прогнози за растежа на икономиката, безработицата и инфлацията за 2016 г. Много важна ще бъде прогнозата за нивото на краткосрочните лихвени проценти.

Главният икономист на Daiwa Capital Markets America Inc Майк Морън очаква Фед да се прицели в ниво на безработицата от 6%, което, според него, означава, че краткосрочните лихвени проценти ще се върнат към нормалното, т.е. около 4%. „Не това обаче очакват пазарите в момента“, споделя той.

Прогнозите на централната банка на САЩ издават колко бързо според нея ще расте икономиката, ако изпълни всички цели.

Четвърто. Виждането на централната банка за състоянието на пазара на недвижими имоти

Банкерите на Фед, а и повечето икономисти, се надяват активността на пазара на недвижими имоти да издърпа икономиката от блатото. Въпреки това данните след последната среща на Фед бяха разочароващи. В становището си от юли банката отбелязва, че лихвените проценти по ипотеките „са се повишили до някаква степен“. По време на обсъжданията се чуха различни мнения за състоянието на пазара през юли. Според стенограмата от заседанието болшинството от банкерите са на мнение, че пазарът на недвижимости ще бъде уязвим заради по-високите лихвени проценти.

Пето. Въздействието върху ниската инфлация

През цялата година инфлацията бе под тавана на Фед от 2% на годишна база, като през април спадна до 0,9%.

На срещата през юли от централната банка най-накрая заявиха, че постоянно ниската инфлация може да бъде проблем. Миналия месец президентът на Федералния резерв в Сейнт Луис Джеймс Булард сподели, че няма индикации инфлацията да се предвижва към поставената цел.

Икономистите на JP Morgan прогнозират, че Фед ще свие целта за инфлацията до 1,5% и централната банка няма да повишава лихвените проценти, докато тя не се покачи до това ниво.

В момента Фед е поставил „горна граница“ за инфлацията, заявявайки, че ще задържи лихвените проценти стабилни, докато тя остане под 2,5%.

Коментар на анализатора на Bloomberg Нейра Чехич по темата вижте във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
balkando
преди 10 години
Той Лари Самърс вече е отговорил на въпросите. Може би трябва още няколко кандидати да откажат, за да си отговорят журналистите и сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още