IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите на банковите шефове в Европа са наполовина тези на щатските

Средният размер на заплащането в Европа намаля с 6% между 2010 и 2014 г., а този в САЩ нарасна с 15%

14:09 | 11.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Главните изпълнителни директори на европейските банки получават по-малко от половината в сравнение с това, което печелят техните щатски конкуренти, след като средният размер на заплащането в Европа намаля с 6% между 2010 и 2014 г., а този в САЩ нарасна с 15%, пише Financial Times.

Миналата година главните изпълнителни директори на деветте най-активни в международен план европейски банки са получили средно 4,8 млн. британски лири от основни възнаграждения, бонуси и други привилегии, свързани с отговорностите им, спрямо получените средно 10 млн. британски лири възнаграждения за петте най-големи американски банки.

Въпреки че шефовете на европейските банки изостават от своите щатски конкуренти от години, сега неравенството е по-голямо, сочат данни на FT на база информация на PwC.

Тази разминаваща се тенденция се разви, след като глобалната банкова индустрия бе поставена под натиск от по-стриктни регулации, агресивни нови конкуренти и анемичен икономически растеж. Европейските банки бяха ударени най-силно от тези предизвикателства – особено техните подразделения за инвестиционно банкиране.

През първото полугодие на 2015 г. петте най-големи американски банки получиха повече от 1/3 от приходите от инвестиционно банкиране в глобален мащаб, сочат данни на Dealogic. Това е двойно спрямо дела от 17%, падащ се на петте най-големи европейски банки.

Щатските банки, които бързо се рекапитализираха и преструктурираха след кризата от 2008 г., постепенно инвестират в експанзия, докато техните европейски конкуренти се разсейват от управленски проблеми. Credit Suisse, Deutsche Bank, Barclays и Standard Chartered наскоро смениха своите изпълнителни директори и са под непрестанен регулаторен натиск да свият активите си и да увеличат капитала си.

Освен това европейските банки попаднаха в порочния кръг на спадащо кредитиране и стагниращ икономически растеж в цялата еврозона.

Сравнителните предимства на американските инвестиционни банки излязоха на преден план, след като нивото на заплащане в сектора спадна. Според данните на PwC средната работна заплата на служител в отдел за инвестиционно банкиране е паднала до 202 хил. лири годишно, или с 19% от 2010 г. насам и с 21% от пика, отчетен през 2006 г.

PwC не представя данни за Европа, но според банкерите заплащането на Стария континент е спаднало с повече – както заради слабото представяне на банките, така и заради новото правило, което ограничава бонусите до максимален размер от два пъти работната заплата.

Според PwC основният фактор, който ограничава заплащането, е натискът от страна на инвеститорите за подобряване на рентабилността на банките. Консултантската компания прогнозира, че тенденцията ще продължи, а заплатите ще спадат дори с повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още