IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конгресът в САЩ ще приеме промени при квотите за гласуване в МВФ

Реформата ще даде по-голямо право на глас на развиващите се страни при взимането на решения

19:46 | 16.12.15 г. 4
<p>
	Председателят на МВФ Кристин Лагард <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Председателят на МВФ Кристин Лагард Снимка: архив Ройтерс

Американските законодатели вероятно ще ратифицират международна сделка за реформа на управлението на Международния валутен фонд (МВФ), която ще даде на развиващите се пазари като Китай по-голяма сила при взимането на решения от кредитора, съобщава Wall Street Journal.

Одобрението от законодателите ще реши дългогодишното недоволство на развиващите се страни, че техният глас и вот в институцията не представя коректно тяхната нарастваща икономическа тежест в света.

Лидерите на Конгреса се съгласиха в сряда сутринта да включват промените във всеобхватен проектозакон за бюджета, който трябва да стане факт до няколко дни.

„Очакваме резултата от законодателния процес“, заяви говорителят на МВФ Гери Райс.

Американските законодатели възпрепятстваха осъвременяването на управлението на фонда в продължение на години, подклаждайки недоволство сред членовете на МВФ от развиващите се пазари.

Американското министерство на финансите нееднократно предупреждава, че ако споразумението не бъде ратифицирана, то това ще засегне лидерството на САЩ в чужбина, тъй като Китай и други индустриални страни ще бъдат лишени от свое право в най-големия световен кредитор.

Официални представители предупреждават, че несъгласие от страна на американските законодатели може да ускори преминаване на развиващите се икономики към други международни финансови институции, които не са подкрепяни от САЩ, като Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции (Asian Infrastructure Investment Bank, или AIIB), която бе основана тази година.

Ако Конгресът одобри промените за управление, както се очаква, Индия, Бразилия, Турция и други страни ще имат по-голяма тежест при гласувания в МВФ в съответствие с приноса им към глобалната икономика. Съгласно реформата за управление по-голямото право на глас на Китай ще направи втората най-голяма икономика в света третата най-голяма страна в МВФ, излизайки пред няколко европейски страни.

Сделката ще увеличи и силата на МВФ, прехвърляйки резерви за непредвидени ситуации, заети от страните членки по време на финансовата криза, към нормалната кредитираща сметка на фонда.

САЩ обаче ще запазят правото си на вето по повечето основни решения на МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 0
nobel
преди 8 години
Напълно се солидаризирам с колегата. Какъв е проблема да се покажат какви са квотите? Защото като извадим информацията от контекста, дадем само част от нея, а на всичкото отгоре я и коментираме това вече не е статия, а писание в жълт вестник. Казвайте колкото може повече факти и избягвайте по възможност коментарите. Нека поне изводите да си направим сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
dr.5rov
преди 8 години
Като се пишат такива статии, където става въпрос за преразпределяне на квоти, ако не се споменат квотите, статията няма никакъв смисъл. Ако *** иска да е някакъв сайт с поне минимално значение за хора, които се интересуват от икономика, такива "празни" статии просто не трябва да има.Всъщност събитието е с фундаментален характер и с много далечни последици.Това е първото официално, инстуционализирано (ама че сложна дума) признание на старите световни сили, че вече не са само те на тази планета.Единствената полезна информация в статията е последното изречение""САЩ обаче ще запазят правото си на вето по повечето основни решения на МВФ."Това за мене означава, че първият рунд е спечелен от новите големи икономики, но ще има още много и дълги битки занапред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
Все още американските законодатели са подведени и не зачитат, че Международния валутен фонд (МВФ) е жертва в условия на сгрешена парична система.Реално МВФ може временно да помогне за забавяне на ескалация на кризи, но не може да спаси от тези стопански трудности, тъй като причината не е в негова компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Jorkata
преди 8 години
Нещо много взеха да ухажват Китай... май нещо се мъти...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още