IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рейтинговите агенции предупреждават за корпоративните дългове след бурята от заеми в САЩ

Продажбите на ниско оценения „спекулативен“ дълг достигат 650 млрд. долара от началото на годината и вероятно ще достигнат рекордно високо ниво

18:01 | 19.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Бумът в корпоративните заеми в САЩ поставя основите за вълна от неизпълнения от рисковите компании, според водещи агенции за кредитен рейтинг, които оценяват и класират облигации и заеми.

Продажбите на ниско оценения „спекулативен“ дълг достигат 650 млрд. долара от началото на годината, според S&P Global Ratings. Тъй като до края на годината остават 4 месеца, обемът на този дълг вероятно ще достигне рекордно високо ниво, пише FT.

S&P подчертава, че предишният рекорд е от 2020 г., когато компании от различен калибър заемаха средства, за да се справят с последствията от пандемията.

Старши анализатори както от Moody's, така и от S&P смятат, че засиленото търсене от страна на инвеститорите на активи с по-висока доходност при ниски лихви е дало на по-малко кредитоспособните компании достъп до финансиране с хлабави условия на кредитиране.

Въпреки че очакват неизпълнението на дългове и фалитите да останат ниски в обозримо бъдеще, анализаторите посочват, че сегашният лесен достъп до корпоративно финансиране може да постави основата за бъдеща дългова криза.

„Има ясни признаци за поемане на риск и много емисии с по-нисък рейтинг. Смятаме, че това ще доведе до повишени нива на неизпълнение“, коментира Грег Лемос-Щайн, главен аналитичен директор корпоративни рейтинги в S&P.

Предупрежденията са в контраст с настоящите бичи настроения на корпоративните кредитни пазари, тъй като американската икономика не се предава дори пред делта варианта на коронавируса и дори компаниите с висока задлъжнялост могат да плащат на кредиторите от нарастващите им печалби.

След сериозните разпродажби в началото на пандемията през март 2020 г. Федералният резерв се намеси, за да спре пазарите на корпоративни облигации. Действията на централната банка на САЩ успокоиха притесненията на инвеститорите и отвориха вратата за безпрецедентна вълна от набиране на средства за корпоративни клиенти, която предстои да отслабне.

„Това предотврати много по-лошия спад за корпорациите, но компромисът е, че доведе до увеличаване на риска и евентуално създаване на балони“, според Лемос-Щайн.

Компаниите на ръба на колапса прибегнаха до външно финансиране, за да оцелеят. Търсенето на инвеститорите на по-рисков дълг, който носи по-голяма доходност, намали разходите по заемите.

Допълнителното доверие в икономическото възстановяване, осигурено от ваксините срещу коронавируса, стимулира още кредитирането, тъй като инвеститорите залагат на състоянието на компаниите.

Кристина Паджет, ръководител финансови изследвания и анализи на задлъжнялостта в Moody's, казва, че надеждите за възстановяването оставят пазарите на дълга отворени за разочарования.

Освен това потенциалът за устойчива по-висока инфлация, която би повишила лихвените проценти, прави компаниите с дълг с плаваща лихва уязвими при скок на разходите за заеми – заплаха и за емитентите с дълг с фиксирана лихва, който трябва да бъде рефинансиран.

„Ако погледнете напред, има много повече компании, които са крехки“, казва Паджет. „Те са натрупали много дългове. Ами ако растежът се забави повече от очакваното, ами ако реалните лихви се покачат или инфлацията остане по-висока за по-дълго, отколкото си мислим?“, коментира тя.

„Това, което може да бъде управляемо предвид днешните перспективи, може да бъде неустойчиво в среда с по-високи разходи или по-нисък растеж“, заключава тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още