IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световната икономика още се намира в опасната зона

Вероятността за по-бавен ръст на някои развиващи се икономики в средносрочна перспектива е още един източник на риск за световното възстановяване

10:10 | 19.03.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Лагард: Световната икономика още се намира в опасната зона

Световната икономика все още не е излязла от опасната зона, предупреди генералният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Според Лагард, която е на посещение в Китай, има признаци, че „мрачните облаци“, надвиснали над световната икономика, „започват да се разсейват“. Това се е случило благодарение на „решителните политически действия“ на Европейския съюз за преодоляване на дълговата криза в еврозоната, както и на „известното успокояване“ на финансовите пазари и на индикаторите за подобряване на икономиката в САЩ. 

Но МВФ трябва „да остане нащрек“, тъй като „световната икономика все още не е излязла от опасната зона“, смята тя. „Финансовите системи продължават да бъдат крехки, държавните и частните дългове са прекалено високи, а безработицата си остава голям проблем“, обоснова се генералният директор на МВФ.

Освен това „повишаващите се цени на петрола представляват нова заплаха, която може да пресече възстановяването“ на световната икономика след кризата, започнала през 2008 г. в САЩ, подчерта тя.

По думите ѝ въпреки че развитите европейски икономики „без съмнение поеха по пътя на вярната политика, те трябва без забавяне или неувереност да се движат напред“.

Освен това в момента и развиващите се икономики носят „специална отговорност“, особено лидерите на глобалния ръст като Китай, посочи Лагард.

В тази връзка тя отбеляза, че „вероятността за по-бавен ръст на някои развиващи се икономики в средносрочна перспектива е още един източник на риск за световното възстановяване“, без обаче да уточнява държавите, за които става въпрос.

„Ако развиващите се икономики искат да продължат да процъфтяват и да помагат за поддържането на световната икономика „над водата“, както го правеха в разгара на кризата, също са длъжни да действат“, при това не само „в свой собствен интерес, но и в интерес на целия свят“, изтъкна генералният директор на МВФ.

„Не смея и да си помисля колко сериозно би било положението на световната икономика, ако Китай не бе този „локомотив“ на ръст, който е в момента“, добави тя.

Същевременно обаче Китай трябва да ускори усилията си, насочени към преобразуването на икономическия модел в страната, подчерта Лагард. „Това, което е необходимо, е по-висок и гъвкав обменен курс, по-сполучливи ликвидност и монетарно управление с по-високо качество на надзора и регулациите, по-добре развит финансов пазар с гъвкави лихвени проценти по депозитите и кредитите и на последно място – отваряне на капиталовата сметка“, смята генералният директор на МВФ, цитирана от ВВС.

Според нея юанът може да стане резервна световна валута, ако в Китай бъдат извършени промени, насочени към пазара.

„Вътрешното потребление трябва да поеме още по-значима роля в подкрепа на ръста. И това трябва да стане по-рано, иначе напрежението върху ръста ще става все по-очевидно“, убедена е тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 34 rate down comment 8
Иван Митев
преди 12 години
Особено важната причина за сегашните проблеми на световната икономика е конкретна държавна финансова грешка, която продължава при мълчаливо поведение на ръководство и специалисти от МВФ.Само до 24 часа след като съответните държавни власти неутрализират наследеното от предходни години непълноценно управленско поведение като подобрят своето държавно финансово управление (ДФУ) и същото стане ГОДНО за стопанство със съвременни пари настоящите техни управленски трудности ще са ликвидирани.Днес има правила за съответно държавно финансово управление, но те не са съобразени с промяна при пари и са НЕПРИГОДНИ за стопанство с Незлатни пари.При ползване на Неизлатни пари в съответна страна, успешното противодействие срещу стопанска криза е възможно само при подобрено нейно ДФУ, което да е ГОДНО за стопанство с тези пари.Пример: Ако Гърция бе подобрила своето ДФУ и същото е ГОДНО за евро сега гръцката държава щеше да е със завишени възможности да плаща дълговете си в срок и нейни кредитори няма да понасят болезнени щети за над 100 милиарда евро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още