IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще се стреми към 7,5% ръст на икономиката през 2012 г.

Целта за сдържане на инфлацията остава 4% годишно, но бюджетният дефицит ще нарасне до 1,5% от БВП при 1,1% през 2011 г.

13:14 | 05.03.12 г.
Китай ще се стреми към 7,5% ръст на икономиката през 2012 г.

Китай цели да разшири икономиката си със 7,5% през 2012 г. чрез прилагането на новаторски бюджетни и предпазливи монетарни политики, за да се пребори с натиска върху ръста и оставащата висока инфлация, заяви китайският премиер Уън Дзябао, цитиран от Ройтерс.

Оценката за ръста, посочена в началото на годишното заседание на китайския парламент, е в унисон с очакванията на анализаторите и остава под отдавнашната годишна цел от 8%, отразявайки концентрирането на правителството върху осигуряване на икономическа стабилност преди смяната на президентския пост по-късно през настоящата година.

"Имаме за цел да подкрепяме балансирано и силно икономическо развитие, да задържим цените стабилни и да се осигурим срещу финансови рискове чрез задържането на общото парично и кредитно предлагане на подходящо ниво, както и да действаме предпазливо и гъвкаво“, посочва Уън в годишния си работен доклад до китайския Национален народен конгрес.

Уън определя цел за инфлацията от около 4% годишно, като нивото остава без промяна спрямо целта за 2011 г., обявявайки, че правителството ще работи за предотвратяване на ръст на цените през 2012 г. През всеки от месеците на миналата година инфлацията надхвърли заложената от правителството цел.

Бюджетният дефицит трябва да достигне 1,5% от брутния вътрешен продукт при 1,1% през 2011 г.

Китайският премиер обеща също да ограничи спекулативното търсене на пазара на недвижими имоти и каза, че юанът ще бъде удържан „принципно стабилен“ чрез засилване на двупосочната гъвкавост на управлявания прецизно обменен курс.

Той подчерта, че правителството ще предприеме действия за преодоляване на проблемите с дълговете при местните управи, смятани от мнозина инвеститори за основен риск за финансовата стабилност, след като в края на 2010 г. те достигнаха 10,7 трлн. юана (1,7 трлн. долара).

„Ще засилим надзора върху дълга на местните управи и ще ги предпазваме от рискове. Ще продължим да разследваме и контролираме финансовите компании, ръководени от местните управи“, изтъква Уън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още