IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Great Wall от Русия скачат със 73% заради отлива на конкуренция

Най-големият производител на SUV модели в Китай „няма планове“ да придобива изоставени западни автомобилни активи

13:33 | 04.04.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Great Wall Motor, най-големият производител на SUV модели в Китай, отчете скок на приходите в Русия за миналата година, тъй като редица чуждестранни конкуренти, както от САЩ и Европа, така и от Япония, се оттеглиха от пазара, засегнат от западните санкции в отговор на продължаващата война в Украйна, съобщава Nikkei Asia Review.

Приходите на китайския автомобилен производител от продажби в Русия са нараснали със 73% до 8,57 млрд. юана (1,25 млрд. долара) през 2022 г. Общите приходи на Great Wall се увеличават с по-малко от 1%, тъй като продажбите в Китай се свиват с 8%.

Въпреки че Китай остава основна опора за компанията, генерирайки 80% от общите ѝ приходи, Русия е най-големият външен пазар за Great Wall, изпреварвайки значително други страни, включително Австралия, Южна Африка, Тайланд и Саудитска Арабия.

Русия също допринесе за печалбата на Great Wall. Нейното местно звено Russia Haval Automobile Manufacturing регистрира 2,77 млрд. юана нетна печалба през миналата година, което е приблизително една трета от общата печалба на компанията от 8,26 млрд. юана.

Но около 80% от печалбата на руското дъщерно дружество се дължи на положителни ефекти от валутните курсове и държавните субсидии.

Ли Хоншуан, главен финансов директор на Great Wall, отказа да даде подробности по темата по време на онлайн пресконференцията, но намекна, че именно валутните курсове имат основна роля тук.

Рублата загуби значителна част от стойността си веднага след началото на инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г., но се възстанови впоследствие спрямо долара.

Запитан каква част от държавните субсидии на компанията, признати като други приходи през 2022 г., са предоставени от руските власти, Ли посочи, че голяма част от сумата произхожда от Китай.

На среща на върха през март китайският президент Си Дзинпин и руският му колега Владимир Путин се договориха да засилят двустранните отношения. Един основен извод от срещата беше съвместното изявление за разширяване на икономическото сътрудничество на фона на нарастващото напрежение със Запада.

Great Wall е един от основните печеливши на руския автомобилен пазар. Макар общите продажби на нови автомобили в страната да се сринаха с близо 60 на сто до 687 370 броя спрямо 2021 г., водещият бранд на Great Wall, Haval, претърпя спад от едва 14%. Марката се изкачи до осмо място на пазара от общо 12 бранда, които предлагат коли в Русия.

За първите два месеца на 2023 г. Haval продаде 9859 автомобила, което е 46% увеличение спрямо същото време на 2022 г., докато общият пазар се сви с още 62,5%. Сега Haval се нарежда на второ място по продажби сред марките, точно след Lada, част от „АвтоВАЗ“.

Great Wall изглежда се колебае по отношение на руските си операции. Преди около година Сю Хъ, секретар на борда на компанията, заяви пред журналисти, че концернът трябва „задълбочено да обмисли и претегли как трябва да действа занапред“ и намекна за възможни „корекции“, които да бъдат направени в Русия.

В крайна сметка компанията реши да продължи бизнеса си в Русия. Но Ли не коментира бъдещите ѝ планове.

Запитан дали Great Wall се интересува от придобиване на активи и бизнеси, оставени от конкуренти в Русия, той посочи, че компанията "няма планове" да извършва такива покупки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 04.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още