IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на Facebook, YouTube и Twitter при атентата в Нова Зеландия

Видеото е широко достъпно онлайн, а случаят отново повдига дискусията за това как може да бъде намалена злоупотребата чрез платформите

08:45 | 18.03.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Когато през 2016 г. Зукърбърг представи функцията за видео на живо на Facebook, услугата беше доминирана от безвредни видеоклипове, включително бебешки клипове и хора, които се подстригват. Не отне много време обаче, преди потребителите да започнат да публикуват полицейски стрелби, убийства и самоубийства. Компанията внедри технологии и назначи служители, за да спомогнат те за намирането и премахването на обидно или заплашително съдържание. През миналата година Facebook заяви, че работи по чипове, предназначени за по-ефективно анализиране и филтриране на видео съдържанието на живо.

„След като се установи, че съдържанието е незаконно, екстремистко или е в нарушение на условията ни за ползване, няма абсолютно никаква причина в относително кратък период от време това съдържание да не може да бъде премахнато автоматично в момента на качване", казва Хани Фарид, старши съветник по Проекта за борба с екстремизма и професор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли. „Имахме технологията да го правим от години“, пояснява той пред Bloomberg.

„Зукърбърг отказва да се справи с основния проблем на Facebook Live, който е, че просто няма отговорен начин за модериране на истински стрийминг на живо", казва Мери Ан Франкс, професор по право в Университета в Маями. „От самото начало Facebook знае, че услугата му за стрийминг имат потенциала да насърчават и разширяват най-лошото от човечеството и трябва да се изправи срещу факта, че има кръв на ръцете си“.

Facebook има 15 000 служители и подизпълнители, които пресяват постовете, за да свалят обидно съдържание. Зукърбърг казва, че алгоритмите за изкуствен интелект, които компанията вече използва, за да идентифицира голота или терористично съдържание, в крайна сметка ще се справят с по-голямата част от това сортиране. Но в момента дори най-сложните софтуери за изкуствен интелект изпитват затруднения в категории, в които контекстът е от значение.

„Речта на омразата е една от тези области", заяви в интервю през юни 2018 г. Моника Бикерт, ръководител на Facebook по глобалното управление на политиките.

Във Великобритания министърът на вътрешните работи Саджид Давид заяви в Twitter, че YouTube и други платформи трябва да направят повече, за да спрат насилствения екстремизъм.

Говорителка на Facebook заяви, че компанията е премахнала видеото, след като полицията в Нова Зеландия я е сигнализирала и е изтрила акаунтите във Facebook и Instagram, принадлежащи на предполагаемия стрелец, Брентън Тарант, който е обвинен в убийствата.

Twitter Inc. заяви, че е спрял профила на Тарант и работи за премахване на видеоклипа от платформата. Говорител на YouTube, част от Google на Alphabet Inc., заяви, че концернът е премахнал хиляди видеоклипове, свързани с инцидента, и че „шокиращото, насилствено и графично съдържание няма място на нашите платформи“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
abdul
преди 5 години
и мюфтийства на лизинг хаха :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
ABBA
преди 5 години
Е то това е и целта на занятието.Начиная от 70-те години, когато янките започнаха да спонсоритатрадикални ислямски проповедници и теолози.Факт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Facebook, twitter, youtube, както и оръжието, с което са избити са просто инструменти.Ако не са те ще са други.Ако проблема, са подтиска, то той се засилва.Очевидно се подтискат симптоми, а не се лекува проблем, което очаквано води до засилването му.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още