IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Можем да пестим до 6 млрд. долара годишно от местен добив на газ и нефт

Започва проучвателният сондаж в "Хан Аспарух" в Черно море, който ще даде повече информация за потенциала на блока

15:04 | 19.04.16 г. 15
<p>
	Сондажният кораб Noble Globetrotter II. Снимка: Total</p>

Сондажният кораб Noble Globetrotter II. Снимка: Total

България може да си спести до 6 млрд. долара годишно, ако започне да добива свой газ и нефт. Този коментар направи премиерът Бойко Борисов при представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас, пише БТА.

По думите на Борисов България е можела да добива свой природен газ и нефт и вместо да плаща милиарди долари годишно - да ги инвестира в социални дейности и отделно да продава. Той посочи Румъния за пример, която благодарение на собствения добив е намалила вноса на тези ресурси до 10%.

Премиерът посочи, че консорциумът, който проучва блока, плаща наем за кораба по 220 хил. евро дневно и "вероятно знаят какво правят и какво търсят".

Плавателният съд Noble Globetrotter II ще започне проучване на Черно море в блока "Хан Аспарух", където ще бъде направен дълбоководен сондаж за газ и нефт.

Сондажът ще даде допълнителна информация, която ще помогне за калибрирането на моделите на геолозите и ще потвърди данните за наличието на въглеводороди в блока, получени при сеизмичните проучвания в началото 2014 г., и тяхната интерпретация, уточняват от консорциума, който ще извърши проучването - Total, Repsol и OMV.

Кзавие Фожрас, управител на Total Е&П България, коментира по време на церемонията, че водният сондаж ще достигне до 2000 метра, а след това ще продължи още 4000 метра в скалното дъно. Специалистите са подготвени за екстремни условия до 700 бара налягане и до 150 градуса температура по Целзий.

На представянето на сондажния кораб присъстваха и вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Работата по първия сондаж в блока "Хан Аспарух" в Черно море ще продължи 4-5 месеца, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. "Надявам се съвсем скоро да се видим тук и да се поздравим с местен добив", добави тя по време на официалната церемония.

Проучването на блока "Хан Аспарух" започна през 2012 година. Блокът е с площ от 14 220 кв. км. По договора с българското правителство се предвиждат двa проучвателни сондажa.

Теменужка Петкова подчерта, че правителството си е поставило за цел диверсификацията на източниците и на маршрутите на енергийни ресурси на страната ни. Това може да бъде постигнато с изграждането на междусистемни връзки на България със съседните ни страни и разработване на местен добив.

"Настоящото българско правителство следва много ясно тази политика и едно от първите решения на сегашния кабинет беше свързано именно със стартиране на процедурата за търсене и проучване в блока "Силистар", каза още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 9
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм как от 80% енерг.зависимост от нефт и газ България може да стане 80% независима - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085 В доклад на Европейският парламент пише, че в България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/17422873127161625 000 000 000 лв. е сенчеста икономика - се ощетява бюджета ГОДИШНО5 000 000 000 лв. са кражби през разходите на бюджета пак ГОДИШНО5 000 000 000 лв. плоският данък ощетява бюджета ГОДИШНО ,и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769тоест стратегията е осветляване на икономиката спиране на кражбите през бюджета и прогресивно и семейно облагане с цел бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - топла вода от слънцето и т.н. държавни ВЕИ ,енерг.ефективност и електр.транспорт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 5
margen
преди 8 години
Около 1% ли изчисляваха, че е концесионната такса при добива на злато и цветни метали?! Тук защо да си мислим, че ще е различно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 38 rate down comment 10
vzhekoff
преди 8 години
И като как ще си ги спести България ?Вместо да ги дава на Лукойл и Газпром, ще ги дава на Шел и някой друг. При това ще ги дава на същата цена, минус част от транзита. Като добиваме злато тук, да не би златото да е на цена различна от борсовата. Пълни шитове са това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
sdar
преди 8 години
Сигурно след, че току виж хамериканците дошли да ни омиротворяват, заради нефта и газа де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 13
redcretin
преди 8 години
Туй преди да изградим най-мощния Черноморски флот - или след него?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още