IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какво наследство ще получи Лагард от Драги

Отиващият си президент на ЕЦБ оставя на своята приемничка много лъскави оръжия, но със съмнителна ефективност

15:12 | 11.09.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лагард и Драги определно има какво да си кажат. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лагард и Драги определно има какво да си кажат. Снимка: Ройтерс

Въпреки това той се противопостави твърдо на „монетизацията“ на бюджетния дефицит, намеквайки, че няма да одобри нова фаза от широкомащабни покупки на държавни облигации. Той също така каза, че важните решения в областта на паричната политика трябва да изчакат, докато Лагард поеме поста си, намеквайки, че всякакви обявления през следващата седмица трябва да бъдат сравнително скромни. 

В миналото Вайдман често изказваше ястребска позиция, само за да подкрепи гълъбов консенсус, воден от Драги по време на самата среща. Освободен от всякаква нужда да съблюдава консенсуса, сега, когато вече не е кандидат за най-високата длъжност в ЕЦБ, той може да бъде по-непримирим в бъдеще.

Ако е така, пакетът, който ще бъде обявен през следващата седмица, може да не достигне мащаба, който пазарите очакваха след речта от Синтра. Основната депозитна лихва на централната банка може да бъде намалена само леко - от -0,40% на -0,50%, като същевременно се обяви малка програма за покупка на активи от около 20 милиарда евро месечно за 6-9 месеца. Бъдещите насоки със сигурност ще бъдат засилени, но това изглежда от все по-малко значение, тъй като пазарът вече вярва, че ставките така или иначе ще останат под нулата в продължение на няколко години.

И накрая, може да има нова програма за лихвени проценти по депозитите на няколко нива, подобна на схемите в Япония, Швейцария, Дания и Швеция. Това ще намали разходите за банковия сектор от по-нататъшното намаляване на овърнайт ставката за депозитите, държани от банките в ЕЦБ. Отрицателните ставки по тези депозити действат като данък върху банковия сектор, който може да бъде намален чрез премахване на отрицателната ставка върху част от свръхрезервите.

Въпреки че това може да бъде полезно палиативно средство срещу временното понижаване на лихвените проценти на още по-отрицателна територия, японският опит показва, че то не може реално да предпази банките от постоянен спад на лихвите, които те изкарват от основните си активи, т.е. държавни облигации и корпоративни заеми.

Единственият начин за защита на банките от тази форма на „японизация“ е да се намалят ставките, които те плащат върху основните си източници на финансиране. Това означава, че домакинствата и малките компании ще трябва да получават отрицателни ставки или да плащат такси върху своите банкови депозити. Нито централните банкери, нито правителствата изглеждат готови да поемат политическите последствия от подобно непопулярно действие.

Изказването на Кристин Лагард пред Европейския парламент миналата седмица сочи, че идващият президент ще бъде доволен от скромния подарък от Драги на раздяла. Икономиката може и да е вяла, но не е изправена пред настъпваща криза.

Лагард категорично подкрепи необходимостта от силно приспособима парична политика, но също така предупреди, че влиянието на неконвенционалните политики върху финансовата стабилност ще трябва да бъде внимателно проучено и каза, че фискалната политика трябва да играе по-активна роля.

Тя определено знае, че ще се изправи пред тежко предизвикателство, ако настъпи рецесия по време на нейното управление. ЕЦБ може да разполага с много лъскави монетарни оръжия, но тяхната ефективност е под въпрос, а техните странични ефекти се превръщат в ограничение. С други думи ЕЦБ започва да прилича на Японската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:01 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 1
ert
преди 4 години
Абе то наследството е ясно какво е: опоскано и отровно. За последните години всичко се опоска и оплюска, сега следващите да му мислят. Само че не предвидиха, че отново ЕНП остана да управлява и пак те ще трябва да се справят с проблемите които направиха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още