IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Това ли ще е изненадата на 2023 г. - американският растеж да се окаже по-бърз от китайския?

Разликата в обръщането на късмета за двете най-големи икономики в света е необичайно и може би е най-силното напомняне за ефектите от пандемията

18:04 | 21.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

От всички икономически и пазарни „трудни топки“, които инвеститорите трябваше да отбият тази година, малко ще са толкова неочаквани, колкото това да се окаже, че американската икономика расте по-бързо от китайската, пише журналистът Джейми Макгийвър в анализ за Ройтерс.

Това със сигурност не бе консенсусът през януари, когато се очакваше Китай да изскочи от COVID блокадата като навита пружина, а САЩ да останат потиснати от най-интензивния цикъл на лихвени повишения на Федералния резерв от 40 години и да изпаднат в рецесия.

Но Китай се затруднява да се оттласне, а наративът около американската икономика се променя значително от сценарий с „меко приземяване“ до „никакво приземяване“.

Разликата в обръщането на късмета за двете най-големи икономики в света е необичайно и може би е най-силното напомняне, че предишните схващания на инвеститорите, правилата и моделите им бяха напълно разбити от пандемията.

Китайската икономика нарасна с едва 0,8% през второто тримесечие спрямо предишните три месеца, което е забавяне спрямо 2,2% през първото тримесечие. Резултатът бе подсилен от базови ефекти, след като активността бе подновена след вдигането на блокадите през декември.

Американската икономика пък се разширява с 1,2% през второто тримесечие след 1,6% през първите три месеца на годината. Не е нещо изключително, но повече от достатъчно спрямо конкурент, който трябваше да се е изстрелял нагоре.

Няма много сигнали, че икономическата динамика ще се обърне скоро, като напрежението между двете суперсили в технологиите и киберсигурността, шпионажа и търговията остава засилено.

Според тракера в реално време GDPNow на Федералния резерв за Атланта американската икономика се очаква да се разшири с 5,8% годишен темп през третото тримесечие, което ще е повече от двойно на темпа на годишния растеж през първото и второто тримесечие.

Междувременно прогнозите за китайския растеж продължават да се влошават. Икономисти на Barclays намалиха прогнозите си за ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) за третото и четвъртото тримесечие до 2,8% от 4,9% на тримесечна база и понижиха очакванията за цялата 2023 г. до 4,5% от 4,9%.

Това е осезаемо под целта на китайското правителство за цялата година от около 5% - цел, която според все повече анализатори няма да бъде достигната.

Потенциалният икономически растеж на Китай през идните години е приблизително двоен на този в САЩ, но може би растат съмненията за това кога китайският БВП ще надмине този на САЩ.

Анализатори на Goldman Sachs все още смятат, че това ще стане през 2035 г., но според Дезмънд Лахман от American Enterprise Institute това вероятно няма да стане поне още 20 години.

Истории за две приземявания

Илариа Мазоко от Center for Strategic and International Studies казва, че Китай е устойчив и приказките за икономически срив са пресилени.

Но ерата на двуцифрен и дори едноцифрен в горния край растеж е свършила и притесненията за отслабването на Китай са се доказали като основателни.

„Много се изприказва през последното десетилетие за китайския възход и американския упадък. Това, което виждаме в момента, е обръщането на този дискурс“, коментира тя. „Може да видим сходни нива на растеж между САЩ и Китай, което е притеснение за Китай, защото е много по-беден на глава от населението“, допълни още Мазоко.

Китайският БВП на глава от населението миналата година бе 12 720 долара, показват данни на Световната банка, което е шест пъти по-малък от еквивалента в САЩ от почти 76 хил. долара.

Има обаче и опасност настоящият наратив – за американския оптимизъм и китайския песимизъм – да се преекспонира. Историческите върхове и дъна на американските и китайски икономически изненади вероятно ще се върнат към предходните си състояния, когато анализаторите коригират очакванията си.

Вдигането на лихвите от Федералния резерв с общо 525 базисни пункта от март 2022 г. насам тепърва трябва да удари американската икономика с пълна сила, а най-високата доходност по държавните облигации от финансовата криза насам може да задуши Wall Street и търговията на дребно по-късно тази година.

Също така властите в Пекин биха могли да изненадат пазарите и да съживят икономиката с големи парични или фискални стимули. Правили са го преди.

Но има основателни причини инвеститорите да изтеглят огромни суми от китайските пазари тази година, защо пропастта между доходността по 10-годишните американски държавни ценни книжа и китайските облигации е най-широка от 2007 г. насам и защо юанът е близо до най-слабото си равнище от 2007 г.

Дефлацията, рекордната младежка безработица, имлозията на имотния сектор, исторически ниското банково кредитиране и намаляващата търговия с останалата част от света са проблеми, които е малко вероятно да бъдат решени бързо.

„С тази поредица от разочароващи данни пазарите е вероятно да останат притеснени за възможностите за твърдото приземяване на Китай“, посочват анализатори на Citi.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 21.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
Хехе, кво станА? Пак да се дървят жълтите и като изтекат набърже още производства наоколо и като им резнат още няколко индустрии с мита и ще се научат бързо да не хапят ръката, дето ги направи хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
1
rate up comment 9 rate down comment 1
penkiler1415
преди 8 месеца
Китайския момунистически капитализъм не претърпявал кризи а само възходи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още